A teraz o polityce... (tej krajowej)

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 17 paź 2012, 15:28

Poc Vocem pisze:Bo wiem jak blisko było do tego, żeby ze stanu wojennego (tego konkretnego) zrobiła się wojna. Były między innymi przygotowania w głównym kwatermistrzostwie LWP zaawansowane przygotowania do wkroczenia wojsk ZSRR.
Tego nie neguję ale dalej - rzecz jasna oceniając to wszystko z perspektywy dnia dzisiejszego - nie pokazałeś dlaczego stawiać znak równości. Póki co prezentujesz gdybologię :>
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 17 paź 2012, 15:48

Stan wojenny był w pewnym sensie motorem zmian w całej Europie komunistycznej, a przy tym mógł przerodzić się w coś makabrycznego, dlatego warto umieścić go wśród ważniejszych wydarzeń politycznych XX wieku.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 17 paź 2012, 18:53

Poc Vocem pisze:Stan wojenny był w pewnym sensie motorem zmian w całej Europie komunistycznej, a przy tym mógł przerodzić się w coś makabrycznego, dlatego warto umieścić go wśród ważniejszych wydarzeń politycznych XX wieku.
Owszem - warto umieszczać go wśród ważnych wydarzeń politycznych XX wieku chociaż dyskusyjne jest stwierdzenie, że był on motorem do zmian ustrojowych w Europie Środkowo-Wschodniej.

Tylko trzeba jeszcze (a raczej przede wszystkim) zauważyć, że wydarzenie wydarzeniu nie równe... :>
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

cns80

Post autor: cns80 » 18 paź 2012, 7:54

Komitet Noblowski wybiórczo patrzy na rzeczywistość. To że w europie nie było wojny to nie znaczy że duża część członków UE uczestniczy w działaniach wojennych na innych kontynentach. Ale tego lepiej nie widzieć ;)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 18 paź 2012, 7:57

cns80 pisze:To że w europie nie było wojny to nie znaczy że duża część członków UE uczestniczy w działaniach wojennych na innych kontynentach.
Dokładnie. Wcale to nie znaczy, że te państwa uczestniczą.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

geograf_OSU

Post autor: geograf_OSU » 20 paź 2012, 3:50

http://www.wykop.pl/link/1297269/armia- ... entralnym/

Brak slow, ale przeciez nic sie nie stalo, co mnie to obchodzi, przeciez na to zasluzyli bo tylko tamuja postep w drodze do "standardow europejskich," nalezy im sie.

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 20 paź 2012, 18:08

geograf_OSU pisze:http://www.wykop.pl/link/1297269/armia- ... entralnym/

Brak slow, ale przeciez nic sie nie stalo, co mnie to obchodzi, przeciez na to zasluzyli bo tylko tamuja postep w drodze do "standardow europejskich," nalezy im sie.
Piłeś, nie pisz. To proste.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 paź 2012, 14:27

Ciekawie mówi Mariusz Max Kolonko o polityce i mediach:

http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-oneci ... omosc.html
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 21 paź 2012, 22:33

Troszkę Kolonko wylewa własne żale, bo mu tak średnio wyszło. Miał być następcą Lisa w Waszyngtonie, a sam robił materiały które bardziej śmieszyły niż informowały. W efekcie nikt nie brał go na poważnie.
Natomiast nie twierdzę że nie ma w ogóle racji. Ma i to sporo.
Obrazek

bepe

Post autor: bepe » 22 paź 2012, 0:40

Mam identyczne odczucia. To, co mówi, to w gruncie rzeczy prawda, tyle że on przy okazji próbuje zupełnie pominąć własną rolę. Wydaje mi się, że sam Mariusz Max Kolonko Boston Massachusetts nie spełnia wymagań, które chce dziennikarzom stawiać.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 22 paź 2012, 15:57

Kaczyński znów chce rządzić, przy okazji zapowiadając kolejne marsze. Cóż, bardzo proszę, od tego im elektoratu przybędzie na pewno. Ale negatywnego.

:arrow: Tymczasem zbliża się Święto Niepodległości, zaś prawaki i lewaki szykują swoje marsze i blokady.
Oczywiście - bo nie może być inaczej - ONR & MW zaczyna marsz na rondzie Dmowskiego, jakby on był najważniejszą osobą w II RP i architektem niepodległości... 8-(
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 paź 2012, 16:13

Poza tym Maxio pisze (mówi) z tak nieznośnym stylem polonusa-w-pierwszym pokoleniu, że blokada się słuchaczowi automatycznie włącza... amierykiańskie państwo to sprawna, naoliwiąna maszYna, której mekaniźmy czeba dobrze POZnać :D
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 22 paź 2012, 16:36

Wolfchen pisze:Kaczyński znów chce rządzić, przy okazji zapowiadając kolejne marsze. Cóż, bardzo proszę, od tego im elektoratu przybędzie na pewno. Ale negatywnego.
Tego nie byłbym taki pewien...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 paź 2012, 18:14

Glonojad pisze:Poza tym Maxio pisze (mówi) z tak nieznośnym stylem polonusa-w-pierwszym pokoleniu, że blokada się słuchaczowi automatycznie włącza...
Ja się zawsze staram jednak przyswajać treść, a nie patrzeć na formę (choć i ona nieraz wiele mówi, to inna sprawa).

Awatar użytkownika
Os0

Post autor: Os0 » 22 paź 2012, 21:58

Jak patrzę na żółte paski w TVN24, to mi się odechciewa programy "informacyjne" oglądać.
:mewa: 2 17 211 509 511 516 723 731 N03 N63
1 9 15 128 136 154 157 172 186 208 414 N01 N38 N88

ODPOWIEDZ