Ulica Puławska

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 17 kwie 2007, 15:52

Janeczek pisze:Nie zgadzam się! Na słupy po stronie "od Warszawy" zostały założone lampy i są odnowione, bo te latarnie na pasie rozdziału zostaną usunięte.
Przecież wyraźnie napisałem, żeby zostawić te słupy, na których są latarnie... :roll:
Co do zwężenia Puławskiej, to faktycznie będzie ciężko Ciekawy jestem, czy po zwężeniu będą pracowali całą dobę, czy tylko w dzień...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 29 kwie 2007, 22:47

:arrow: Już zaczynają się protesty, a co za tym idzie - także opóźnienia:
GW pisze:Spór o remont Puławskiej

śmik, ostatnia aktualizacja 2007-04-29 20:12

Po protestach właścicieli Auchan w Piasecznie drogowcy poszukają lepszych dojazdów do hipermarketu na czas remontu Puławskiej.

Już dziś jezdnia Puławskiej w kierunku Ursynowa miała zostać zamknięta dla ruchu. Wymusza to przebudowa ulicy na granicy Warszawy i Piaseczna. Zmiany w ruchu zostaną jednak wprowadzone później, bo przeciw nim ostro zaprotestowali właściciele hipermarketu Auchan. Uznali, że klienci nie mogliby dotrzeć do sklepu. Wykonawca prac chciał nie tylko zamknąć główny wjazd co centrum handlowego od ul. Puławskiej, ale także lewoskręt z Puławskiej w stronę hipermarketu i Józefosławia. Klienci musieliby dojeżdżać dość skomplikowaną i wąską trasą: ul. Energetyczną i Geodetów. Przedsmak ogromnych utrudnień kierowcy odczuli już w sobotę, gdy Puławska została zwężona na czas montowania nowego masztu energetycznego. W okolicy tworzyły się spore korki.

Dziś przedstawiciele Auchan mają rozmawiać z drogowcami na temat wytyczenia lepszego dojazdu do sklepu. Najprawdopodobniej będzie on prowadzić tymczasową drogą wzdłuż płotu bazy policji.

Awatar użytkownika
Tadek A.
Kontakt:

Post autor: Tadek A. » 19 maja 2007, 18:11

Sporo postów wcześniej wspomniano o planach remontu Puławskiej od Dolnej do Domaniewskiej. Chyba mało ulic tak potrzebuje gruntownej przebudowy jak ten odcinek. Zastanawia mnie tylko jedno - czy na w/w odcinku jezdnia w kierunku południowym zostanie nieco poszerzona (np. kosztem chodnika), gdyż tępe cielę projektujące szerokość pasów nie widziało chyba w życiu autobusu ](*,) i obecnie jeździ się jak na śp. moście Syreny - okrakiem na prawym i środkowym pasie (a już nie daj Boże jak inne cielaki parkują samochody na chodniku w ten sposób, że ich obrysy wystają na jezdnię :evil: ).
14.07.2008 - i starczy...

Dla sympatyków metra: http://www.tadek.jasky.pl (ostatnia aktualizacja: 06.07.2008)

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 22 maja 2007, 1:52

Na razie wiadomo tylko tyle, że remont się opóźni. Dziś w "Dzienniku" będzie artykuł na ten temat, prawdopodobnie z moim komentarzem.

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 23 maja 2007, 2:33

Dziennik, 22.05.2007
Bardzo dobry artykuł. Wiele konkretnych informacji i obiektywizm :smile: .
Załączniki
''Remont Puławskiej będzie prawdziwym horrorem'' - levar w ''Dzienniku'' 22.05.2007.jpg
''Remont Puławskiej stanie się gehenną'' (''Dziennik'', 22.05.2007).jpg

michael112

Post autor: michael112 » 23 maja 2007, 15:13

Drogowcy chcą na czas robót przy tym skrzyżowaniu [chodzi o skrzyżowanie Puławskiej z Woronicza] zamnknąć ruch tramwajowy na Puławskiej.
Czyli, jak z tego wynika, Puławską nie będą kursować ani tramwaje, ani autobusy?Jak rozumiem, zostaniemy poproszeni o chodzenie wszędzie pieszo? Żeby to jeszcze było w wakacje, to by można było sobie zaplanować wyjazd na ten czas, a tak to chyba pójdę mieszkać do panów z ZDM-u :evil:

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 23 maja 2007, 20:13

michael112 pisze:Czyli, jak z tego wynika, Puławską nie będą kursować ani tramwaje, ani autobusy?
:arrow: Jeśli autobusy pojadą objazdem Kazimierzowską i Krasickiego, to chyba aż tak daleko do Puławskiej stamtąd nie będzie. Całkowicie ludzi nie odetną od komunikacji.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 23 maja 2007, 21:02

Drogowcy chcą na czas robót przy tym skrzyżowaniu [chodzi o skrzyżowanie Puławskiej z Woronicza] zamnknąć ruch tramwajowy na Puławskiej.
Obawiam się, że na taki ruch nie zezwoli inżynier ruchu.

michael112

Post autor: michael112 » 24 maja 2007, 15:10

Plesim pisze:
Obawiam się, że na taki ruch nie zezwoli inżynier ruchu.
Mam nadzieję. Wreszcie będzie można pozytywnie ocenić p. Galasa.

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 25 maja 2007, 14:18

levar pisze:Dziennik, 22.05.2007
Bardzo dobry artykuł. Wiele konkretnych informacji i obiektywizm .
Artykuł ciekawy.
Natomiast komentarz mnie rozbroił (bez osobistych wycieczek !)
O tym że MPWiK sobie wiosną przypomniało że zamierza wymienić magistralę wodociągową na Puławskiej kilkakrotnie już trąbiły gazety (i Stołeczna i Dziennik).
I nagle winnym w komentarzu okazuje się ZDM. Lepiej zrobić remont już i przyszłym roku pozwolić wodociągowcom na wykopki? Jeśli już kometator chce znaleźć winnych to raczej niech poszuka w MPWiK lub którymś biurze UMStWWy zajmującym się koordynacją prac (o ile słowo koordynacja jest znane urzędnikom).
A że będą korki? Zawsze przy remoncie będą korki, przy remoncie w wakacje też będą/byłyby korki. Lepiej nie remontować w ogóle? A może przesunąć na przyszly rok?

Co do zamknięcia skrzyżowania Woronicza/Puławska dla tramwajów - to TW przymierzają się do wymiany zwrotnic w tym węźle we wrześniu (w standardowym obecnie wykonaniu z podbudową betonową) i w konsekwencji wyłączeniem każdego wlotu na około 10 dni

michael112

Post autor: michael112 » 25 maja 2007, 15:08

mkm101 pisze: Co do zamknięcia skrzyżowania Woronicza/Puławska dla tramwajów - to TW przymierzają się do wymiany zwrotnic w tym węźle we wrześniu (w standardowym obecnie wykonaniu z podbudową betonową) i w konsekwencji wyłączeniem każdego wlotu na około 10 dni
Ale może by tak nie w tym samym czasie, co jezdnię? Rozumiem, że są osoby które chciałyby pogorszenia komunikacji na Puławskiej (niejednokrotnie niektórzy nie mieli nic przeciwko, a nawet byli za zabraniu stąd szczególnie 524 [a czasem nie tylko] bez zastępstwa) ale nikogo nie należy odcinać komunikacyjnie od świata. Tym bardziej, że Puławska nie jest zadupiem, tylko rejonem niedalekim od centrum, z osiedlem mieszkaniowym.
Jeżeli już ZDM-owi szczególnie przeszkadzają tramwaje poczas remontu, to niech sensownie ustawią kolejność remontu i w czasie zamknięcia skrzyżowania niech cała reszta Puławskiej będzie przejezdna i wtedy pojadą autobusy zastępcze. Przy tej okazji można by wymienić zwrotnice. Można by też spróbować reaktywować na krótko Wierzbno. Natomiast po zakończeniu robót możnaby wprowadzić robotników na resztę ulicy.
Swoją drogą, TW mogłyby wybrać lepszy termin na wymianę swoich zwrotnic - w czasie wakacji, a nie wee wrześniu.
BTW. A czy przypadkiem Puławska nie będzie remontowana połówkowo, czyli najpierw jedną jezdnię (w tym czasie cały ruch odbywa się drugą) i na odwrót?

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 25 maja 2007, 15:30

michael112 pisze:
mkm101 pisze: to TW przymierzają się do wymiany zwrotnic w tym węźle we wrześniu
Ale może by tak nie w tym samym czasie, co jezdnię?
Puławska miała być remontowana w wakacje więc termin wrześniowy wydawał się wlaściwy
michael112 pisze:Swoją drogą, TW mogłyby wybrać lepszy termin na wymianę swoich zwrotnic - w czasie wakacji, a nie wee wrześniu.
1) patrz wyżej
2) w wakacje będzie wystarczający burdel z zamknięciem Alej na czele (nieco wydłużonym w stosunku do pierwotnych zamierzeń), a także z wyłączeniami węzła przy Potockiej (też zwrotnice), czy torowiska na Wołoskiej (zgłoszone są wykopki ciepłowników)

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 26 maja 2007, 1:16

mkm101 pisze:I nagle winnym w komentarzu okazuje się ZDM.
Nie twierdziłem wprost, że winę z poprzedniego remontu Puławskiej ponosi ZDM. Miałem raczej na myśli inwestycje najpierw odwlekane, a potem ciągnące się jak flaki z olejem, np. węzeł przy Galerii Mokotów czy Krakowskie Przedmieście. Nawet jeśli winien był wykonawca (Gal. Mok. - MPRD), to gdy ZDM nie umie wybrać porządnego wykonawcy, to też jest coś nie halo. Stąd moja krytyka.
mkm101 pisze:Lepiej nie remontować w ogóle? A może przesunąć na przyszly rok?
Jestem zwolennikiem NATYCHMIASTOWEGO remontu, bez względu na konsekwencje korkowe. Ale ponieważ poproszono mnie o opinię w sprawie opóźnienia remontu )do listopada), powiedyiaem, e bdyie paraliz.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 26 maja 2007, 1:17

levar pisze:powiedyiaem, e bdyie
a to po jakiemu? :shock:
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 26 maja 2007, 1:25

Kurde, bo mi się znaki na klawiaturze pozamieniały :shock: (żeby nie było - jestem trzeźwy, to chyba w przeglądarce jakiś błąd, już raz tak miałem...) 8-[ .

ODPOWIEDZ