Metrobusy
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Obawiam się, że 522 będzie zdychać dłużej niż do połowy września. Na czym ucierpią głównie pasażerowie z Mokotowa przez brak częstszego 131...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
Domino2001
- Bastian
- Sułtan Maroka
Na razie dyr. Ruta przedstawił pewną ideę (nie wiem, czy nie za wcześnie...esm pisze:Niesamowita ilość marketingowej papki znajduje się w tym projekcie. Ale - niech próbują.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
To może spróbujmy uszczegółowic ten projekt konkretnymi propozycjami metrobusów. Oprócz wymienianych w prasie przykładów 189, 190, 500... dodałbym jeszcze:Bastian pisze:Na razie dyr. Ruta przedstawił pewną ideę (nie wiem, czy nie za wcześnie...esm pisze:Niesamowita ilość marketingowej papki znajduje się w tym projekcie. Ale - niech próbują.), trudno mówić o konkretnym projekcie. Stąd póki co mało konkretów, sporo papki.
105 - zrobienie siekiery na trasie z Jelonek przez Kasprzaka do centrum; scalenie podaży linii 105, 125, 506 i E6 na tym odcinku;
116 - przyda się scalenie podaży na Sobieskiego po 130 i E2, ale nie wiem, czy na Żoliborzu i Bielanach coś takiego jest potrzebne;
508 - naturalny kandydat dla Tarchomina i Nowodworów;
520 - może pełnic funkcję siekiery na TŁ ze względu na kraniec położony blisko węzła Płowiecka, ale już na Górczewskiej druga siekiera chyba nie jest potrzebna...
Wilanowski miłośnik KM i zakładu R-1.
Objęty obsługą linii 116, 139, 164, 180, 217, 317, 519, 522, 700, 710, 724, E-2, N31, N50, N81.
ZP Instytut Neurologii, ZP Łowcza i ZP Sobieskiego.
Objęty obsługą linii 116, 139, 164, 180, 217, 317, 519, 522, 700, 710, 724, E-2, N31, N50, N81.
A gdzie ma pojechać w drugą stronę? Bemowo? Ursus?altar pisze:508 - naturalny kandydat dla Tarchomina i Nowodworów;
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
To jest naturalne przedłużenie metra i nie ma sensu tego nigdzie dalej wyciągac - czy te siekiery koniecznie muszą jeździc przez co najmniej pół miasta?
Wilanowski miłośnik KM i zakładu R-1.
Z uwagi na: stale rozwijające się lotnisko Okęcie (i daleką drogę do puszczenia tam pociągów) a także otwarcia i rozpoczęcia budowy kolejnych biurowców wzdłuż ŻiW takim Metrobusem powinna stać się linia 175. Szczególnie, że poprawiłoby to warunki podróży z bagażami na Okęcie. W momencie powstania w Jerozolimskich buspasa to widziałbym sens takiej zmiany.
Oczywiście domyslam się, że taka zmiana wiązałaby się z innymi korektami tras na Rakowcu (chociażby połączenie 157 i 512) jednak myślę, że warto zaryzykować.
Oczywiście domyslam się, że taka zmiana wiązałaby się z innymi korektami tras na Rakowcu (chociażby połączenie 157 i 512) jednak myślę, że warto zaryzykować.
Daj spokój, o L-ce szkoda wspominać (chwalić się tym bardziej), a zaletą 175 jest właśnie częstotliwość i regularność...yavorius pisze:Ja bym raczej optował za linią ekspresową na lotnisko z Centralnego, tak jak w Łodzi (w sensie że ma tylko kilka przystanków, bo ona jeździ tylko wtedy, gdy na Lublinku coś ląduje)...
Widziałeś kiedyś kogokolwiek w linii L w Łodzi? (BTW: w linii lotniskowej, w której przewóz bagażu jest płatny, sic!)
A widzisz sens utrzymywać częstą linię na lotnisko, która omija większość przystanków i powiedzmy tak samo częstą linię zwykłą?
Bo chciałbym zauważyć, że 175 w tej chwili jest podstawową linią dla przystanków Pomnik Lotnika (wojskowi z Sił Powietrznych WP), Banacha-Szpital (studenci z akademików), Uniwersytet Medyczny (studenci AM), Baleya i 1 Sierpnia (masa pracowników biurowców) do tego dochodzą przystanki: Rakowiec czy Sasanki z których korzystają mieszkańcy.
Lepiej jak wszyscy wylądują w jednej bardzo częstej linii niż dwóch słabszych.
Bo chciałbym zauważyć, że 175 w tej chwili jest podstawową linią dla przystanków Pomnik Lotnika (wojskowi z Sił Powietrznych WP), Banacha-Szpital (studenci z akademików), Uniwersytet Medyczny (studenci AM), Baleya i 1 Sierpnia (masa pracowników biurowców) do tego dochodzą przystanki: Rakowiec czy Sasanki z których korzystają mieszkańcy.
Lepiej jak wszyscy wylądują w jednej bardzo częstej linii niż dwóch słabszych.
A czemu mają nie jeździć? Taka linia metrobusowo-zwykła powstała z połączenia 508 i odcinka ex 520 na Bielanach świetnie by się mogła przyjąć, a obsłużyłaby potoki po obu stronach.altar pisze:To jest naturalne przedłużenie metra i nie ma sensu tego nigdzie dalej wyciągac - czy te siekiery koniecznie muszą jeździc przez co najmniej pół miasta?
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
Widzę, że stypendia w Berlinie nie idą na marne. Ja jednak jestem sceptyczny co do metrobusów. Owszem - takie superlinie to dobre zagranie PR, ale z drugiej strony wprowadzi to spore zamieszanie do układu komunikacyjnego.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى