Komunikacja miejska na Gocławiu i Saskiej Kępie

Moderator: Wiliam

Maro D.
Kontakt:

Post autor: Maro D. » 17 sty 2007, 22:54

Po kolei:

@ Bambi:

1.Sprawa Jugosłowiańskiej - ja spotkałem się z inną wersją, w gocławskim STMO jest to problem nr 1 od dawna
2.Sprawa Abrahama - w sumie prawda, tutaj problemem jest to jeziorko, ale z pomysłu bym się nie wycofywał
3.Sprawa Meissnera - ja słyszałem, że do 111 to codziennie tłumy tam wsiadają. Nie wiem jak jest naprawdę, gdyż ciężko mi być o jednej porze w pięciu miejscach.

@ Rosa:

1.Sprawa linii do Centrum z Wilgi: faktycznie coś by się przydało, tylko wtedy Meissnera będzie krzyczeć, że chcą też linii do Centrum. A gdyby pomyśleć o zwiększeniu częstotliwości dla 151 i skierować ją także i Meissnera (oczywiście też Jugosłowiańską), zaś 117 przez Wilgę i ewentualnie Orlik :-k :?: :idea:
I tak źle i tak nie dobrze
2.Sprawa 301 dawnego - po Abrahama jeździły kiedyś też 111, 123, 168, 411 i 610 i NIGDY nie miały przystanku przy Balatonie. Dziwne to trochę, ale widać uznano, że nie ma po co budować zatoki dla linii jadących w jednym kierunku. :-s

No nic...dzisiaj nic już nie wymyślę, chyba, że założenia teleologii wychowania 8-[
Gocławska linia mikrobusowa:

211 Gocław, Bora - Komorowskiego, Jugosłowiańska, Fieldorfa, Umińskiego, Rechniewskiego, Nowaka - Jeziorańskiego, Żymirskiego, Motorowa, Poligonowa, Grenadierów, Grochowska, Praga Płd. - Ratusz

Bo fantazja jest od tego O-)

Rosa

Post autor: Rosa » 17 sty 2007, 23:01

Maro_D pisze:
1.Sprawa linii do Centrum z Wilgi: faktycznie coś by się przydało, tylko wtedy Meissnera będzie krzyczeć, że chcą też linii do Centrum. [
Ale potoki na Umińskiego i na Meissnera sa nieporównywalne, tam wsiada może z 1/3 1/4 tego co na Umińskiego.
Cos mi się wydaje że wszelkie zmiany nie dojdą do skutku dopóki ktoś oficjalnie nie policzy na Gocławiu ile osob korzysta z jakiego przystanku .

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 17 sty 2007, 23:11

Przy Balatonie nie było prystanku.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Rosa

Post autor: Rosa » 18 sty 2007, 0:46

Maro_D pisze:
bambi pisze: Wprowadzenie busów na Jugosławiańską jest niepotrzebne
To ciekawe, że mieszkańcy bloków przy Manteuffla i Tatarkiewicza od 1989 roku walczą o autobus
na tejże ulicy. Nie dziwie im się, z bloków przy samym Wale Miedzeszyńskim jest ponad drogę normatywną
(300 m) do każdego, najbliższego przystanku.

:)
Chciałem zauważyć że z takiego Okulickiego też jest ponad 300m. Ze Znanieckiego nad kanałkiem jest ponad 500 a co maja powiedzieć mieszkańcy osiedla za Kościołem Sw Patryka którzy mają koło 700 m do najblizszego przystanku.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 18 sty 2007, 1:48

Rosa pisze:co maja powiedzieć mieszkańcy osiedla za Kościołem Sw Patryka którzy mają koło 700 m do najblizszego przystanku.
Wpłynąć na swego proboszcza? :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Maro D.
Kontakt:

Post autor: Maro D. » 18 sty 2007, 8:20

Rosa pisze:Chciałem zauważyć że z takiego Okulickiego też jest ponad 300m. Ze Znanieckiego nad kanałkiem jest ponad 500 a co maja powiedzieć mieszkańcy osiedla za Kościołem Sw Patryka którzy mają koło 700 m do najblizszego przystanku.
Dlatego my, tzn. STMO, walczymy o wprowadzenie obsługi komunikacją miejską ulicy Anińskiej. W związku z tym, że na Rechniewskiego się nie da (a może jednak?), walczymy o wybudowanie pętli GOCŁAW - BIS przy Promenadzie (tak mniej więcej na wysokości skrzyżowania Anińskiej z Rechniewskiego). Gdyby to się udało - do autobusów bliżej by mieli mieszkańcy Okulickiego, Mikołajczyka, Rychtera...

...zostaje problem ze Znanieckiego, ale tutaj pretensje miejmy do tego, co nie zaprojektował przystanków na TS, na wysokości ul. Poprawnej i Cichociemnych.

[ Dodano: 2007-01-18, 08:26 ]
Ale wracając do Rechniewskiego - ponownie namawiam do spotkania w samorządzie (szczegóły kiedy w stopce lub na PW udzielę wszelkich informacji). Gdyby było zapotrzebowanie to możnaby spróbować powalczyć o tą ulicę.

211 Gocław, Bora - Komorowskiego, Jugosłowiańska, Fieldorfa, Umińskiego, Rechniewskiego, Nowaka - Jeziorańskiego, Żymirskiego, Motorowa, Poligonowa, Grenadierów, Grochowska, Praga Płd. - Ratusz

dawidek

Post autor: dawidek » 18 sty 2007, 10:12

Z moich obserwacji wynika, że ze 111 na Meissnera korzysta jednak sporo osób. I mówię to, jako osoba kiedyś przeciwna temu zakręceniu trasy. Nadal uważam, że linia straciła, ale wykorzystanie tam ma. Ale to, co tam jeździ wystarczy. Większość osób ma blisko do bardzo mocnego przystanku Abrahama. Reszta do Meissnera, gdzie w projekcie 405 doajzd do Centrum zapewni. Więc od Wilgi mają nawet lepiej.
W sprawie Abrahama popieram, że nie ta ulica potrzebuje autobusu, ale Anińska (także na Wildze) - bo tam jest naprawdę daleko do przystanków.
Czy może wiecie, jak to się dzieje, że proboszcz blokuje komunikację na Rechniewskiego :?: (uważam, że to zupełnie nie jego działka, a przeciwnikiem Kościoła nie jestem)

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 18 sty 2007, 10:52

Maro_D pisze:Ale wracając do Rechniewskiego - ponownie namawiam do spotkania w samorządzie (szczegóły kiedy w stopce lub na PW udzielę wszelkich informacji). Gdyby było zapotrzebowanie to możnaby spróbować powalczyć o tą ulicę.
Wrócę, to wpadnę, a może i się do księdza Proboszcza wybiorę, bo moja rodzinka jest z nim w niezłych stosunkach. BTW. Czyja jest to ulica? Dzielnicy?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Maro D.
Kontakt:

Post autor: Maro D. » 18 sty 2007, 16:17

Rechniewskiego? Podobno wojewódzka, tak było przynajmniej kiedyś.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 18 sty 2007, 16:26

Ksiądz na parafii równy wojewodzie, jak z tego wynika [-( ](*,)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Maro D.
Kontakt:

Post autor: Maro D. » 18 sty 2007, 16:52

Ksiądz swoją drogą, ale nie zapominajmy też o kółku różancowym...a wiadomo jak to z moherkami jest (z całym szacunkiem dla tych ludzi :>). Ale tam też jest problem z mieszkańcami. Ci co mieszkają przy samej Rechniewskiego niezbyt życzyliby sobie jeszcze autobusu...a cały problem jest w progach...

Amen [-o<

Awatar użytkownika
bambi

Post autor: bambi » 18 sty 2007, 18:14

Rosa pisze:Ze Znanieckiego nad kanałkiem jest ponad 500.
Tylko w skrajnych przypadkach (Znanieckiego 16), ale mieszkańcy mieli za to rekompensatę w postaci widoku na pola kapuściane (przed wybudowaniem TS oczywiście). :lol:

Proszę, nie twórzcie teorii spiskowych przeciwko proboszczowi i "wszyskiemu winnym moherom", bo jest to tak samo śmieszne jak ich protesty. Jak by nie było progów na Rechniewskiego, to wszystko pewnie byłoby do zrobienia, chociaż ulica jest jednak dość wąska. :-k Jutro pewnie powiem, kto jest jej właścicielem i zarządcą.

A co do progów, to kiedyś driver 123 się pomylił i przegubem dymał po tych progach. Więc jak się chce, to się wszystko da. ;-)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 18 sty 2007, 18:18

oczywiście, że się da. Na dachu autobusu też da się jechać. Ale czy to zgodne z przepisami?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Rosa

Post autor: Rosa » 18 sty 2007, 18:36

Dobra, moje propozycje zmian na teraz byłyby takie.
1. E-5 Umińskiego-Fieldorfa swoją trasą
303 cały czas prosto Bora
Uzasadnienie- nie podoba mi sie że 507 i E-5 (a także 111 i 303) jeźdżą w te same miejsca do Centrum i do tego podobnymi trasami na Gocławiu. Obie te pary powinny zostac rozdzielone. E-5 zapewni Wildze i Abrahama dojazd do Centrum, 303 zapewni Iskrze dojazd na trakt oraz dodatkowy dojazd do kładki (obecnie tylko 507 i kręcące 123)

2. gdyby wyszło z 405 na Fieldorfa to pozbywamy sie klopotu z Meissnera bo mają dojazd do Centrum.

3. 123 na Jugoslowiańskiej niewiele pomoże bo zapewni dojazd w podobne rejony co 146 czy 147 do których to przystankow mieszkańcy Manteuffla maja blisko. Nie wiadomo też co z ew przebudową ulicy i budową przystanków. Szybszym rozwiązaniem byłoby albo puszczenie proponowanej przez kogos linii czerwonej z Falenicy prosto Wałem do Centrum z przystankiem M Siekierkowski, albo puszczenie czegoś czerwonego do Centrum od Płowieckiej TS z przystankiem nad Wałem co umozliwiłoby zarówno dojazd Iskrze jak i nareszcie dogodną i wyczekiwaną przesiadkę ze 146 i 147 do linii na TS.

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 18 sty 2007, 18:44

Bastian pisze:Wpłynąć na swego proboszcza?
:arrow: tylko ciekawe, czy życzyłby sobie robić za ponton :?: (proboszcz rzecz oczywista), albo inszą łódkę. :z jezorem:

[ Dodano: 2007-01-18, 19:24 ]
:arrow: zaproponuję małą korektę 151: :arrow: Bora-Komorowskiego :arrow: Fieldorfa :arrow: Jugosłowiańska :arrow: Bora-Komorowskiego :arrow: Trasa Siekierkowska :arrow: Powsińska :arrow: Przyczółkowa :arrow: Vogla :arrow: POWSINEK (odwrotność i tak pokręconego 117) :?:

ODPOWIEDZ