Komunikacja w Starej Miłośnie

Moderator: Wiliam

Jerzy Dąbczak

Post autor: Jerzy Dąbczak » 30 kwie 2008, 17:03

st1545 pisze: Rano w kierunku Centrum ani jednego dodatkowego (wcześniejszego) autobusu z Miłosnej. Owszem, jest odjazd 5:15 - ale tylko z Gocławia.
Czy mogę poprosić o wskazanie linka do rozkładu, w którym znajduje się odjazd z Gocławia o 5:15 :?:
Szukam i nie mogę znaleźć.

marian

Post autor: marian » 30 kwie 2008, 17:50

Chyba chodziło o 5:45..

Andrzej

Post autor: Andrzej » 30 kwie 2008, 19:33

Krzysiek pisze:
Jarek pisze:Nie, nie. Gocław patrzy z punktu widzenia swojego. Ja mówię o SM i o kwestii, na ile nowy rozkład linii 502 się spodoba. Poprawa częstotliwości była tutaj rzeczą kluczową.
http://staramilosna.waw.pl/forum2/index ... sg3241#new
Ogólnie negatywne opinie. ;-)
(...)
Dziś byłem w Starej Miłosnej. W wielu miejscach były naklejone ulotki - ogłoszenia o spotkaniu w sprawie 502. Generalnie mieszkańcy chcą lepszej częstotliwości z trasą przez Ostrobramską, a jeśli to byłoby niemożliwe, to - sądząc po komentarzach z tego forum - chyba woleliby stan obecny..

A tak w ogóle - to ZTM nadal nie wie czy wozić Starą Miłosną do Centrum 502 czy 198+kolej.
Obecne 502 spełnia podwójną rolę - dowozu na Ostrobramską (TŁ) oraz do Centrum (metra).
ZTM jako argument przeciw podnoszeniu częstotliwości 502 na obecnej trasie, podał iż Stara Miłosna powinna jeździć do Centrum właśnie z wykorzystaniem dowozówki i kolei.

Zaś po majowej zmianie linia 502 przestanie dla Starej Miłosnej spełniać funkcję "lokalną" (dojazd na Ostrobramską). Pozostanie druga rola - dojazdu do Centrum, który to miały ponoć zapewnić 198 i kolej.

Linia 502 ma jechać na zmienionym odcinku (rozkładowo) 2 minuty szybciej. Ma dwa szybkie odcinki - może więc stać się dla Starej Miłosnej atrakcyjniejszym dojazdem do Centrum (bus-pasy) niż z pomocą kolei.
Zaś obecna funkcja lokalna niemal zanika. Będzie się można przesiąść tylko na Trakcie Lubelskim w 525.

st1545

Post autor: st1545 » 30 kwie 2008, 20:13

Jerzy Dąbczak, marian - faktycznie, rozmarzyłem się ... (-;
Andrzej, a gdzie są te buspasy? (-;
Mam jedną generalną myśl dotyczącą podziału na funkcje "do centrum" i "lokalną". Po wprowadzeniu 502 jako linii stałej pełniła je ona obie, ale jednak z wyraźnym podziałem czasowym - w szczytach przeważali dojeżdżający bliżej; ci co mogli częściej jeździli SKM. Poza szczytem popularność SKM-ki jest marna, bo i czas podróży (z przesiadkami) dłuższy i wszyscy wolą 502 - zresztą stąd narzekania na gorszy dojazd późnym wieczorem (po 22:30 -> zobaczcie, o której jedzie pierwsze N21).
Może się okazać, że teraz wróci popyt na siedemsetki (pewniejsza przesiadka na Płowieckiej niż wątpliwe skomunikowanie z 525 na Trakcie Lubelskim). Może się też okazać, że popołudniowe kursy tylko_na_gocław wkurzą pasażerów, którzy przerzucą się na SKM. A ja na pociąg i z powrotem będę dalej PKS-em jeździł, bo taniej i szybciej niż ZTM.
pozdrawiam, tomek

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 30 kwie 2008, 22:03

st1545 pisze:wysiadam z pociągu, idę na autobus, a on mimo tego samego numeru co zawsze - nie dojeżdża do domu /-:
Straszne, nie?
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Andrzej

Post autor: Andrzej » 30 kwie 2008, 22:04

st1545 pisze: , a gdzie są te buspasy? (-;
Moja pomyłka - akurat bus-pasy pojawią się najpewniej na starej trasie 502 - tj. cała Trasa Ł. do Płowieckiej..
st1545 pisze:Mam jedną generalną myśl dotyczącą podziału na funkcje "do centrum" i "lokalną". Po wprowadzeniu 502 jako linii stałej pełniła je ona obie, ale jednak z wyraźnym podziałem czasowym - w szczytach przeważali dojeżdżający bliżej; ci co mogli częściej jeździli SKM. Poza szczytem popularność SKM-ki jest marna, bo i czas podróży (z przesiadkami) dłuższy i wszyscy wolą 502 - zresztą stąd narzekania na gorszy dojazd późnym wieczorem (po 22:30 -> zobaczcie, o której jedzie pierwsze N21).
Może się okazać, że teraz wróci popyt na siedemsetki (pewniejsza przesiadka na Płowieckiej niż wątpliwe skomunikowanie z 525 na Trakcie Lubelskim). Może się też okazać, że popołudniowe kursy tylko_na_gocław wkurzą pasażerów, którzy przerzucą się na SKM.
U nas identycznie jest z 514 - w godzinach szczytu w autobusie zostają ci co jadą bliżej, inni przesiadają się do SKM/KM. Poza szczytem i w weekendy nie opłaca się wysiadać do pociągu.
st1545 pisze: A ja na pociąg i z powrotem będę dalej PKS-em jeździł, bo taniej i szybciej niż ZTM.
pozdrawiam, tomek
Szkoda, że komunikacja prywatna, czy to w Wawrze czy w Starej Miłosnej, nadal jest atrakcyjniejsza niż oferta publiczna..
*
Eksperyment z jedyną sensowną, choć rzadką, linią na dalekim osiedlu ze słabą komunikacją, musiał wkurzyć tamtejszych mieszkańców.
Podejrzewam, że 502 z racji korków i nieatrakcyjnej trasy może zostać odrzucone przez Starą Miłosną, co poskutkuje skróceniem trasy na Gocław i korektą - prosto Bora-Komorowskiego, Egipską, Ateńską..

Awatar użytkownika
tadeo

Post autor: tadeo » 02 lip 2008, 13:10

pamiętacie jak swego czasu w tym temacie broniłem w wypowiedziach (z dzisiejszego punktu odniesienia) starej trasy linii 502 przebiegającej trasą Łazienkowską.
minęły 2 miesiące odkąd linia ta jeździ przez Gocław.
czy staromiłośnianie korzystający uprzednio i obecnie z tej linii mogą poddać ocenie za i przeciw czyli zalety i wady poprzedniej i obecnej trasy ?
bardzo proszę o opinie.
.

Andrzej

Post autor: Andrzej » 02 lip 2008, 22:43

Akurat wczoraj jechałem 502 z przystanku Nizinna. Kurs o 14.38 przyjechał 10 minut spóźniony. Podejrzewam, że jest tak codziennie. Ale dopóki nie będzie prawdziwej pętli przy Granicznej, to chyba nic nie można z tym zrobić.

Awatar użytkownika
Petroniusz

Post autor: Petroniusz » 02 lip 2008, 22:45

Na Gocławiu też się notorycznie spóźnia (w kier. DWC). Nawet do 10 minut. I to w międzyszczycie.

Awatar użytkownika
Pank
Kontakt:

Post autor: Pank » 07 lip 2008, 1:04

tadeo pisze:staromiłośnianie korzystający uprzednio i obecnie z tej linii mogą poddać ocenie za i przeciw czyli zalety i wady poprzedniej i obecnej trasy ?
Prócz dość częstych spóźnień, to o czym pisano po prezentacji projektu zmiany trasy 502: linis nie spełnia funkcji lokalnych i jest kolejną - po S2 - dowozówką do centrum Warszawy. Niestety, dalej brakuje pełnej koordynacji z 525. Ponadto nie najlepiej przyjęto zmianę pętli przy Dworcu Centralnym. Dziwi status przystanku 'Sagali': jest on 'na żądanie', mimo że wysiada na nim niemal zawsze znaczna część pasażerów.

Zdecydowanie za to poprawił się dojazd na Pragę (dla ludzi i tak się przesiadających na Trakcie Lubelskim) i na Gocław (tutaj czasowa poprawa nawet dwukrotna, pamiętam jak kiedyś uciążliwy był dojazd do Meissnera). Wielu mieszkańców chwali nową częstotliwość, zapełnienie jest porównywalne do stanu sprzed zmiany trasy. Ponadto, 502 jest przydatna także dla ludzi, którzy wygodnie chcą dojechać z jednego końca osiedla na drugi, np. z Torfowej na Fabryczną.

Inna sprawa: skoro na linii 198 pojawiły się ostatnio przystanki 'Hipodrom' i 'Staszica', czy nie warto byłoby uruchomić jeszcze jeden na żądanie 'Mazowiecka' dla 173? Wydawałoby się to małym udogodnieniem dla mieszkańców północnej i wschodniej części Starej Miłosnej i... bywalców restauracji McDonald's, stacji benzynowej BP czy hotelu Bella Vista. Szczególnie po powstaniu pętli przy ul. Granicznej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 15 lip 2008, 20:55

Naszła mnie taka myśl.
A gdyby trasę 502 w Starej Miłosnej odwrócić tak, aby 198 i 502 na jednym przystanku stawały w kierunku do miasta/kolei, a nie w powrotach?
Choć pewnie wymagałoby to niewielkiej reorganizacji rozstawienia linii na "krańcu" Stara Miłosna.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 29 sie 2008, 0:41

Z forum Starej Miłosny.
No to mamy co chcieliśmy... Co? To nie była dla mnie jakaś dodatkowa wygoda, że 502 jeżdził przez Gocław - tu chodziło o częstotliwość i od początku byłem za tym. Po dzisiejszej rozmowie z pionem przewozów ztm wiem, że m. in. moje starania, ale głównie starania Pani Izy poszły na marne; autobus wraca na swoją starą trasę, aleeeee - ze starym rozkładem jazdy - co 30 minut Szok,( no może z paroma porannymi wtyczkami wpisanymi w rozkład). Decyzja zmiany - "postulaty pasażerów o przywrócenie starej trasy" i tu nasuwają mi się podziękowania dla Pani "Yuri" i jej zagorzałej grupki przeciwników zmian, którzy jeszcze, tuż przed 1 maja oblepiali Starą Miłosną karteczkami o walnym zebraniu w straży. Myśle Pani "yuri", że nawet pani znajomi i sąsiedzi, którzy byli przeciwni zmianie trasy,ale poczuli smaczek lepszej częstotliwości, w poniedziałek się rozczarują.(pomimo, że autobus "pomknie" trasą łazienkowską). Ztm zagrał Pani na nosie, ma pani czego chciała; Gocław ma zostawione połączenie z metrem politechnika (linia 411), bo połączenie się przyjęło (dzięki temu Miłosna miałaby często autobus), a My mamy stare 502 i myśle, że tak już zostanie, gdyż ztm twierdzi że częściej 502 na trasie Ł.- nie da.( im wystarczy częste 525, zresztą niedługo 520 będzie jeżdzić częściej). Podsumowując, zamiast polepszyć to się spiepr....., ale co mi tam, ja przesiadam się w samochód, a Tym co spiepr...., życzę długiego czekania na przystanku.
Dodajmy do tego cytatu, że powrót podobno następuje na żądanie Wojciechowicza, do którego dotarli wspomniani mieszkańcy. Jeśli to prawda, to ZTM nie miał tu nic do gadania, a głupota jednostek zepsuła jedną z ich najbardziej udanych zmian. ](*,)
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 29 sie 2008, 7:43

Colony pisze:Dodajmy do tego cytatu, że powrót podobno następuje na żądanie Wojciechowicza, do którego dotarli wspomniani mieszkańcy. Jeśli to prawda, to ZTM nie miał tu nic do gadania, a głupota jednostek zepsuła jedną z ich najbardziej udanych zmian.
Ja bym dodał coś jeszcze, co jest dosyć niebezpieczne: coraz częstsze mieszanie się polityków i włodarzy do wyglądu komunikacji miejskiej, "ręczne sterowanie" niektórymi zmianami. To nikomu nie wyjdzie na dobre...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 29 sie 2008, 8:22

A ja się obawiam, że zbyt rychłe uleganie przez polityków protestom zaowocuje ich eskalacją - to już widać po wpisach na forach, wypowiedziach na spotkaniach (jak w Białołęce - "po protestach przywrócono 521, to i my w sprawie E-4 będziemy protestować do skutku"). Kto następny? :-s

[ Dodano: Pią 29 Sie, 2008 08:22 ]
geograf pisze:coraz częstsze mieszanie się polityków i włodarzy do wyglądu komunikacji miejskiej
Nie wiem, czy częstsze, to zawsze było...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Rosa

Post autor: Rosa » 29 sie 2008, 8:25

Skoro dokonanno tych zmian to jestem ciekaw czy ZTM przyzna że poprzednia zmiana trasy 502 była pomyłka, czy też powrót do starej trasy jest pomyłką?
Jedno jest pewne takich zmian NIE WOLNO robić bo zmiana trasy linii co 3 miesiące to jest nie tylko strata pieniędzy, czasu ale przede wszystkim nerwów pasażerów którzy potem nie wiedzą którędy dana linia w tym tygodniu będzie przebiegała.

ODPOWIEDZ