Warszawska Kolej Dojazdowa
Moderator: JacekM
Dziś chyba otwarcie ofert na nowy tabor?
Przetarg nieograniczony na dostawę 14 sztuk nowych elektrycznych zespołów trakcyjnych, zmiana terminu składania ofert do dn. 19.08.2009r. do godz. 9:00,
[ Dodano: |19 Sie 2009|, 2009 14:53 ]
Warszawska Kolej Dojazdowa sp. z o.o. informuje, że w dniu 19 sierpnia 2009r. w siedzibie Spółki nastąpiło otwarcie ofert w przetargu nieograniczonym na „Dostawę 14 szt. nowych elektrycznych zespołów trakcyjnych (zwanych dalej: EZT)” – ogłoszonym w dniu 27 maja 2009r.
Wpłynęły oferty od następujących firm:
- Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz – oferta cenowa brutto 341 600 000,00 PLN
- NEWAG S.A. Nowy Sącz – oferta cenowa brutto 264 435 000,00 PLN
Warszawska Kolej Dojazdowa sp. z o.o. na realizację zamówienia podstawowego zamierza przeznaczyć kwotę brutto 291 441 795,62 PLN.
Przetarg nieograniczony na dostawę 14 sztuk nowych elektrycznych zespołów trakcyjnych, zmiana terminu składania ofert do dn. 19.08.2009r. do godz. 9:00,
[ Dodano: |19 Sie 2009|, 2009 14:53 ]
Warszawska Kolej Dojazdowa sp. z o.o. informuje, że w dniu 19 sierpnia 2009r. w siedzibie Spółki nastąpiło otwarcie ofert w przetargu nieograniczonym na „Dostawę 14 szt. nowych elektrycznych zespołów trakcyjnych (zwanych dalej: EZT)” – ogłoszonym w dniu 27 maja 2009r.
Wpłynęły oferty od następujących firm:
- Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz – oferta cenowa brutto 341 600 000,00 PLN
- NEWAG S.A. Nowy Sącz – oferta cenowa brutto 264 435 000,00 PLN
Warszawska Kolej Dojazdowa sp. z o.o. na realizację zamówienia podstawowego zamierza przeznaczyć kwotę brutto 291 441 795,62 PLN.
Umowę sprzedaży WKD parafowali przedstawiciele zainteresowanych samorządów z wyjątkiem Warszawy. Prezydent Lech Kaczyński był wtedy chory i nie zdążył ustanowić swojego pełnomocnika. Stołeczni urzędnicy mieli uzupełnić brakujący podpis w ciągu kilku dni. Nie zrobili tego przed dwa lata.
http://wkd.com.pl/W związku ze znacznym wzrostem cen energii oraz towarów i usług konsumpcyjnych „Warszawska Kolej Dojazdowa sp. z o.o.” od dnia 1 października 2009r. wprowadza podwyżkę cen biletów:
a) okresowych
b) jednorazowych na III strefę czasową.
Ceny biletów jednorazowych na I i II strefę pozostają na niezmienionym poziomie.
Miałem o tym wczoraj napisać.
Powiem tak, jak zostanie wprowadzony wspólny bilet do Grodziska Mazowieckiego nawet niech będzie na III strefie to WKD zrobi się lekko nieopłacalne jako transport do warszawy. Uratuje ja tylko wspólny bilet niemal na całej linii w II strefie.
Niby że żartuję? jak teraz miesięczny będzie kosztował 150zł i to tylko na sama WKD to trochę dużo. Bo do tego trzeba jeszcze dodać 1strefę. Razem wychodzi 1,5x drożej niż 2strefowy ZTMu.
Inny ratunek dla WKD to po prostu... rozwój sieci.
Powiem tak, jak zostanie wprowadzony wspólny bilet do Grodziska Mazowieckiego nawet niech będzie na III strefie to WKD zrobi się lekko nieopłacalne jako transport do warszawy. Uratuje ja tylko wspólny bilet niemal na całej linii w II strefie.
Niby że żartuję? jak teraz miesięczny będzie kosztował 150zł i to tylko na sama WKD to trochę dużo. Bo do tego trzeba jeszcze dodać 1strefę. Razem wychodzi 1,5x drożej niż 2strefowy ZTMu.
Inny ratunek dla WKD to po prostu... rozwój sieci.
- fik
- Naczelne Chamidło
Przecież WKD już teraz jest nieopłacalna jako transport z GM do Wawy. Głównie czasowo.Teokryt pisze: Powiem tak, jak zostanie wprowadzony wspólny bilet do Grodziska Mazowieckiego nawet niech będzie na III strefie to WKD zrobi się lekko nieopłacalne jako transport do warszawy.
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories
Podkowa Leśna - Grodzisk i jednotor, który uniemożliwia podniesienie częstotliwości bez obaw o opóźnienia lub awarie, które potrafią sypnąć koordynację mijanek...Michał J pisze:Podstawowa sieć, czyli co masz na myśli? Które odcinki?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43
KMy z Grodziska odjeżdżają czasem co 10 minut. A i czasem przejazdu (około 30 minut) oraz warunkami podróży biją WKD na głowę,Michał J pisze:Czas przejazdu z głównej do radońskiej trwa 14 minut, zatem są techniczne możliwosci dla 30 minutowego odstępu na tym odcinku.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Przebudować się na system tramwajowy. Od razu tabor tańszy i mniej energożerny (bo lżejszy). Tramwaje z Vmax 80 czy nawet 100 km/h istnieją jak najbardziej. Wymaga to zdecydowanie mniejszych inwestycji niż planowane przejście na 3kV i dalsze kupowanie bardzo mało typowego taboru.Wolfchen pisze:Tylko jak rozwijać, skoro podstawowa sieć jest do remontu, a tabor do pilnej wymiany?Teokryt pisze:Inny ratunek dla WKD to po prostu... rozwój sieci.
Na samym zakupie 28 tramwajów długości ok. 30 metrów powinno WKD oszczędzić około 70 mln złotych, więcej, jeśli część tramwajów kupi jako 60-metrowe (zakładając, że szczytowe pociągi złożone z dwuskładów byłyby rozłączane do jazdy w weekendy i święta).
Wówczas perspektywy rozwoju? Proszę bardzo, na przykład przełączenie 1 na Ochocie (gdzie stosunkowo słabo pracuje) na WKD do Michałowic lub Pruszkowa z obsługą tramwajami dwukierunkowymi (30-metrowymi, nie 60-metrowymi ).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ale schody z wiaduktu Towarowej są zamknięteGlonojad pisze:przełączenie 1 na Ochocie (gdzie stosunkowo słabo pracuje) na WKD
BP, NMSP
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ech, tak brutalnie człowieka na ziemię sprowadzić... ale słusznie, czas wracać na ziemię i do roboty...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.