Wiaty przystankowe
Moderator: Wiliam
Nie uważam to za konieczne. Ławki na przystankach naprawdę wielu ludziom są potrzebne. Ale co Ty o tym możesz wiedzieć, w wielu postach udowodniłeś już, że nie obchodzą Cię starsi ludzie.
PS
To może skasujmy autobusy? W ten sposób skutecznie wyeliminujemy autobusowy wandalizm.
PS
To może skasujmy autobusy? W ten sposób skutecznie wyeliminujemy autobusowy wandalizm.
Nie chodziło mi o to, że głównym zadaniem ławki było trzymanie na niej tobołów, to tak przy okazji. Z tego przystanku i tak tłumy nie korzystają. Głównie chodziło mi o starszych ludzi, jak postawią toboły na ziemi to ciężko im się po nie potem schylić.
A odpowiedzialność zbiorową za trzymanie plecaka, kiedy jestem sam na przystanku albo kiedy nikomu nie uprzykrzam życia, bo zdarzało mi się korzystać z właśnie tego przystanku z plecakiem uważam za jakieś brednie Autobus Czerwon.
A odpowiedzialność zbiorową za trzymanie plecaka, kiedy jestem sam na przystanku albo kiedy nikomu nie uprzykrzam życia, bo zdarzało mi się korzystać z właśnie tego przystanku z plecakiem uważam za jakieś brednie Autobus Czerwon.

^^ widzicie go? On rozpędza się do 300 km/h a pendolino 200 km/ na 80 km...
ZTM rezygnuje z "podpupników": http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje, ... 59763.html

No i chwała
A gdzie jeszcze stoją wiaty z tymi podpórkami na dupę? Na pewno jest obok mnie, na przystanku Kinowa 02 i z tego co widziałem to na Powstańców Śląskich? Wszystkie pozostałe 3 tam są?

^^ widzicie go? On rozpędza się do 300 km/h a pendolino 200 km/ na 80 km...
Plac Grunwaldzki
Piaski
Ostatnia skonsumowana "PARÓWKA"
21.12.2012
366+218
013B/28
Przedostatnia:
7.12.2012
140+685
019B/33

21.12.2012
366+218
Przedostatnia:
7.12.2012
140+685
ZTM pisze:Pierwsza wiata seryjna - nowoczesna i komfortowa
W czwartek, 23 kwietnia 2015 r., Prezydent m.st. Warszawy – Hanna Gronkiewicz-Waltz i prezes AMS SA - Marek Kuzaka zaprezentowali pierwszą seryjną wiatę zamontowaną w ramach projektu „Przystanek Komunikacji Miejskiej”.
Trwa montaż nowych stołecznych wiat. Dzisiaj na przystanku autobusowym Budowlana 02 na ul. Piotra Wysockiego zaprezentowano oficjalnie pierwszą wiatę seryjną, zaprojektowaną specjalnie dla Warszawy i nawiązującą wyglądem do tzw. Ł-ek, czyli zadaszeń z lat 70-tych.
– To bardzo nowoczesna i trwała konstrukcja, która będzie służyła mieszkańcom przez długie lata i zapewni odpowiedni komfort wszystkim oczekującym na przyjazd autobusu lub tramwaju. Ogółem w stolicy pojawi się 955 tego typu wiat - mówi Hanna Gronkiewicz-Waltz, Prezydent m.st. Warszawy.
– Od dzisiaj projekt Przystanek Komunikacji Miejskiej wchodzi w kolejną fazę. Dotychczas wiaty tzw. konserwatorskie i konkursowe budowane były głównie w centrum. Wiata seryjna, zaprojektowana przez AMS wspólnie z firmą Tejbrant, jest przewidziana dla ważnych komunikacyjnie miejsc, rozproszonych w całej Warszawie. Wierzymy, że jej użytkownicy wystawią jej równie pozytywną opinię co Pani Prezydent – powiedział Marek Kuzaka, prezes AMS SA.
Nowe, aluminiowe i segmentowe wiaty, które mogą mieć 2,8 m, 4,2 m lub 5,6 m długości, można dostosowywać do potrzeb lub warunków technicznych. Dach wiaty ogranicza nagrzewanie się i zapewnia odpowiednie rozświetlenie. Wewnątrz, oprócz segmentu wyposażonego w gablotę z rozkładem jazdy, umieszczono długą ławkę przystankową.
W stolicy, w zależności od charakteru przestrzeni, instalowane są trzy rodzaje wiat. Konkursowe - w najbardziej reprezentacyjnych i ważnych komunikacyjnie lokalizacjach, konserwatorskie – w obszarach objętych nadzorem konserwatorskim i seryjne - w centrach dzielnic oraz przy głównych ciągach komunikacyjnych poza ścisłym centrum. Ustawiono już 200 wiat - 81 konkursowych, 118 konserwatorskich i jedną seryjną. 58 zamontowano na przystankach tramwajowych a 142 na przystankach autobusowych.
Zgodnie z umową AMS SA w ramach koncesji w ciągu trzech lat wybuduje łącznie 1580 nowoczesnych, wygodnych i estetycznych przystanków (413 konkursowych, 212 konserwatorskich i 955 seryjnych).
Wszystkie wiaty będą interaktywne - standardowo wyposażono je w technologię Near Field Communication (NFC) oraz kody QR. Dzięki bramce gateams.com, pasażerowie mogą skorzystać z szeregu funkcjonalności – zaplanować podróż, zapoznać się z informacjami o mieście, lub pobrać darmowe treści. Ponadto w wiatach konkursowych i konserwatorskich, dostępne jest również Free WiFi (w lokalizacjach umożliwiających efektywne wykorzystanie tej technologii).
Czym się różni seryjna od konkursowej? Że ma mniej reklam, czy jak?
- Bastian
- Sułtan Maroka
A tu o tym w "GS", jest zdjęcie:
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... e_ich.html
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... e_ich.html
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
A czy w tym "szeregu funkcjonalności" znalazł się odpowiednio szeroki dach, żeby pasażerom deszcz nie zacinał na głowy? Tak tylko pytam. Jaka jest szerokość (czy raczej głębokość) dachu i czy różni się ona od wiaty typu "Ł"? Ze zdjęcia wynika, że nie przekracza ona obrysu ścian, a to źle wróży.
Popatrz, jaka franca!
Zdjęcia macie też oczywiście na stronie ZTM i UM Warszawa. 
Wiata konkursowa
Wiata konserwatorska
Wiata seryjna
Wiata konkursowa
Wiata konserwatorska
Wiata seryjna
To konserwatorskie to gdzie już stoją albo mają stanąć?
Bardzo cieszy mnie, że ktoś poszedł wreszcie po rozum do głowy. Świetna ta najnowsza wiata. Już się martwiłem że te konkursowe czy konserwatorskie badziewie zaleje Warszawę a tak mamy schludny i w miarę funkcjonalny projekt. I tych oby jak najwięcej.
6, 20, 23, 26, 160, 509, N03
Na wiatach konserwatorskich, tych postawionych nie w ramach przetargu na 1580 wiat zaczęto wymieniać oznakowanie ze starego na nowe.