A czy pożar jest? Pożar był kiedyś, teraz jest "jedynie" niedostatek.KwZ pisze:Jeśli w nim jest pożar, to uciekasz.
A teraz o polityce... (tej krajowej)
Moderator: Szeregowy_Równoległy
Możesz rozwinąć? Bo nijak nie poczuwam się do związków z jakąkolwiek opcją z obecnej polskiej sceny politycznej...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Właśnie widzę,a raczej czytam...Wolfchen pisze:Bo nijak nie poczuwam się do związków z jakąkolwiek opcją z obecnej polskiej sceny politycznej...
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
Zacznijmy od tego,że w Polsce NIGDY nie było komunizmu ! W PRL był socjalizm,a to się trochę różni.Radzę zapoznać się z historią najnowszą i odpowiednimi materiałami.
Myślę, że to trochę zależy od definicji komunizmu. Ale nawet jeśli to prawda, to i tak nie musi to przeszkadzać Wolfchenowi być antykomunistą. Względnie potępiać przejawy komunizmu w PRL.mobil one pisze:Zacznijmy od tego,że w Polsce NIGDY nie było komunizmu !
Zależy dla kogo. Dla kogoś, kto nie ma pracy i widoków na nią, to jak pożar.Wolfchen pisze:A czy pożar jest? Pożar był kiedyś, teraz jest "jedynie" niedostatek.
Jego nie było ZTCW nigdzie, pozostał jedynie w urojeniach Marksa. To, co robili w CCCP to była pochodna teorii przeniesiona na grunt praktyki.mobil one pisze:Zacznijmy od tego,że w Polsce NIGDY nie było komunizmu
Nie wiem, czy wiesz, ale socjalizm w wersji sowieckiej miał być drogą do komunizmu. Również odsyłam do książek.mobil one pisze:W PRL był socjalizm,a to się trochę różni
A moja negacja PRLu bierze się z jego istoty, zostal zainstalowany podczas okupacji terytoriów Polski przez sowietów (którzy nam ukradli Kresy i dwa polskie* miasta - Wilno i Lwów), a następnie Polska została zmieniona w quasi-protektorat CCCP. Przy czym ludność polska (właściwie - jej część) była narażona na szykany i prześladowania, jeśli tylko kontestowała prawo komunistów do rządów lub miała pochodzenie AKowskie lub KOPowskie. Piłsudczyków również prześladowano.
Dokładnie.KwZ pisze:Względnie potępiać przejawy komunizmu w PRL.
* - rozumiane jako miasta zamieszkałe przez Polaków (głównie), a także będące ważnymi osrodkami akademickimi i kulturalnymi II RP.
[ Dodano: Sob 15 Cze, 2013 15:58 ]
Nadal twierdzę, że niedostatek/głód. Pożar by był wtedy, gdyby tej osobie groziły jakieś represje pozaekonomiczne. W każdym razie ja tak to rozumiem.KwZ pisze:Dla kogoś, kto nie ma pracy i widoków na nią, to jak pożar.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Był to porządek,nowy porządek świata i nowe uregulowania granic-które to granice mamy do dzisiaj-usankcjonowane NIE TYLKO przez Rosjan ale i przez przedstawicieli innych narodów (vide: Jałta).Odsyłam więc z pretensjami,do "ukochanych" przez Ciebie (zapewne) amerykanów i anglików.Wolfchen pisze:negacja PRLu bierze się z jego istoty, zostal zainstalowany podczas okupacji terytoriów Polski przez sowietów
Na tej samej zasadzie JA podważam zasadność (zdublowanego i nieuzasadnoinego) tzw: "rządu na uchodźstwie" ,który poza rolą "dekoracyjną" i sentymentalną ('patriotyczną") nie grał ŻADNEJ roli,nie podejmował ŻADNYCH decyzji i nikt się z nim nie liczył.
Zapewne wiesz, że Polska niewiele znaczyła dla nich. Szczególnie, że sowieci zobowiązali się do przeprowadzenia wolnych wyborów i referendum, które miały dać legitymację społeczną narzuconemu rządowi (to był zdaje się warunek dla wycofania alianckich pełnomocnictw dla rządu RP w Londynie, który sowietom nie pasował choćby ze względu na zbrodnię katyńską). Jak doskonale wiadomo, zostały one sfałszowane, a przy kampanii wyborczej dochodziło do szeregu nieprawidłowości.mobil one pisze:Był to porządek,nowy porządek świata i nowe uregulowania granic-które to granice mamy do dzisiaj-usankcjonowane NIE TYLKO przez Rosjan ale i przez przedstawicieli innych narodów (vide: Jałta).
A to radzę odszczekać, bo mijasz się z prawdą. No ale widać, że masz klapki na oczach i szufladkujesz ludzi, wkładając im w usta to, czego nie napisali, czy wręcz przypisujesz poglądy, jakich ktoś nie ma.mobil one pisze:Odsyłam więc z pretensjami,do "ukochanych" przez Ciebie (zapewne) amerykanów i anglików
Dla Twojej wiadomości, mój stosunek do USA jest kompletnie neutralny, za Anglikami (ściślej: za rządami brytyjskimi z lat 40.) nie przepadam za kwestię II WŚ właśnie.
Rząd londyński był prawnym kontynuatorem rządu II RP. Po wojnie faktycznie, pełnił rolę raczej reprezentacyjno-sentymentalną w środowisku Polonii.mobil one pisze:Na tej samej zasadzie JA podważam zasadność (zdublowanego i nieuzasadnoinego) tzw: "rządu na uchodźstwie" ,który poza rolą "dekoracyjną" i sentymentalną ('patriotyczną") nie grał ŻADNEJ roli,nie podejmował ŻADNYCH decyzji i nikt się z nim nie liczył.
Polecam linię 124 i przejażdżkę do schroniska na Paluchu.To jeżeli chodzi o "szczekanie",tam sobie posłuchasz szczekania i odszczekiwania.Wolfchen pisze:A to radzę odszczekać
Albo rozmawiamy ekhm...poważnie,albo się bawisz w takie infantylne zagrywki i sypanie takimi tekstami...
Staropolskie, zdaje się, że szlacheckie, powiedzenie.Słownik Języka Polskiego pisze:odszczekać, odszczeknąć — odszczekiwać
3. pot. «odwołać to, co się niesłusznie lub niesprawiedliwie powiedziało»
To tyle, jeśli chodzi o infantylność...Odszczekiwanie pod ławą było karą za oszczerstwo czyli rzucenie potwarzy. Podług starego zwyczaju prawnego i statutu małopolskiego, oszczerca, przekonany o kłamstwo, musiał pod ławą uczynić odwołanie. Miało to związek z wyrażeniem staropolskiem „łże, jak pies“, czyli porównaniem obmowy ludzkiej z wartością psiego szczekania. Długosz opowiada o Gniewoszu z Dalewic, podkomorzym krakowskim, który podszepnął królowi Jagielle o mniemanych miłostkach królowej Jadwigi z [285]Wilhelmem austrjackim. Po uznaniu królowej za niewinną, sąd rycerski w Wiślicy kazał Gniewoszowi albo stawać do boju z rycerzami, którzy w obronie czci królowej wyzwali go na rękę, albo odszczekać potwarz pod ławą. Statut litewski stanowi karę odszczekiwania na tego, ktoby zarzucił drugiemu bękarctwo a udowodnić tego nie mógł. Skazany musiał w izbie sądowej, wobec sądu i osoby spotwarzonej, skurczywszy się we dwoje, wleźć pod ławę, niby pies, i zawołać: „zełgałem, jako pies“, a potem trzy razy zaszczekać. Statut Wiślicki z r. 1347 mówi, że „Matkę czyją ktoby naganił być nierządną i nie odwołałby zaraz, aniby tego dowiódł, 60 grzywien winy podpada, a odwoływając, ma mówić: „Com mówił, kłamałem, jako pies“. Prawo z r. 1420 dodało do statutu Kazimierzowego: „A gdyby się przał (zapierał), przysięgą odwieść się ma, że tego nie mówił“. Ta cześć matki jest charakterystyczną u nas (ob. Matka). Jeszcze w r. 1670 trybunał koronny wydał wyrok odszczekania za niedowiedziony zarzut nieszlachectwa.
Źródło trochę niezbyt naukowe, ale możesz poszukać w Google o tym zwyczajowym powiedzeniu
- Daniel_FCB
- (kaczofob)
Owszem, komunizmu nie było. Ale załapaliśmy się na kilka lat stalinizmu. I system ten niósł ze sobą śmierć. Podobnie jak później, w Gdańsku czy kopalni "Wujek". Myślę, że chociażby z tego powodu, wzdychanie do PRLu powinno nosić znamię idiotyzmu i autokompromitacji.mobil one pisze:Zacznijmy od tego,że w Polsce NIGDY nie było komunizmu !
A co do POlszewii, która się gdzieśtam przewinęła - bardzo mnie bawi ten termin i to, z której strony sceny politycznej on najczęściej pada

Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Gdyby to była prawda, to byś na dołku właśnie siedział, a nie po forach pisał...mobil one pisze:Reżim to jest teraz(...)
CNU.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Chyba na Powązkach w niepodpisanym grobie.Glonojad pisze:Gdyby to była prawda, to byś na dołku właśnie siedział, a nie po forach pisał...
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.