[M2] Otwarcie i eksploatacja

Moderator: JacekM

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 16 lis 2022, 15:16

ashir pisze:
Łukasz pisze:
16 lis 2022, 14:40
No ale co Ty właściwie chcesz? Nie da się na ten moment tego przebudować, więc trzeba zapobiec stratowaniu kogoś w inny sposób. Pewnie można to jakoś limitować, powodując korek na peronie, ale raczej skończy się jednokierunkowym „objazdem” dla wszystkich, bo kto by słuchał jakichś próśb.
A został tam ktoś kiedykolwiek stratowany?
Za późno już będzie, jak tak się stanie.
ŁK

ashir

Post autor: ashir » 16 lis 2022, 17:10

Łukasz pisze:
16 lis 2022, 15:16
ashir pisze:A został tam ktoś kiedykolwiek stratowany?
Za późno już będzie, jak tak się stanie.
Ale dlaczego miałbyś zostać stratowany? Czujesz się tam niebezpiecznie? To nie korzystaj. Z obydwu stron przed łącznikiem są wąskie gardła, które i tak ograniczają ruch.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 lis 2022, 19:27

O, świetnie, planujmy bezpieczeństwo systemem "jakoś to będzie", przecież to tak świetnie w naszym pięknym kraju wychodzi...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ashir

Post autor: ashir » 16 lis 2022, 19:53

Glonojad pisze:
16 lis 2022, 19:27
O, świetnie, planujmy bezpieczeństwo systemem "jakoś to będzie", przecież to tak świetnie w naszym pięknym kraju wychodzi...
A jeszcze lepiej wychodzą "względy bezpieczeństwa" jako uzasadnienie do wprowadzania ograniczeń, zwłaszcza gdy jest to komuś na rękę jako tzw. "dupochron".

Ja tylko pozwolę sobie przypomnieć co wydarzyło się w dniu 4 października 2018 roku na stacji Centrum:
https://www.transport-publiczny.pl/wiad ... 59777.html
https://www.transport-publiczny.pl/wiad ... 60031.html
https://www.transport-publiczny.pl/wiad ... 60039.html

Był wypadek, byli ranni i co? I nic, życie dalej się toczy, zniknęły tylko naklejki, a samo MW przyznało, że nie byłoby w stanie zakazać chodzenia po schodach ruchomych, a wręcz nie zgadza się z wytycznymi TDT. Wypadki się zdarzają wszędzie, owszem może ktoś się przewrócić w łączniku, tak jak i można się przewrócić na oblodzonym chodniku. Jak na razie jakiś geniusz wyłączył schody ruchome z M1 do M2, które przyśpieszają pokonanie łącznika, bo jak nie trudno się domyślić, schodzenie po wyłączonych schodach nie jest uciążliwe i nie zniechęca do korzystania z łącznika. Naklejki i komunikaty w pociągach na M1 też nie zachęcają do korzystania z antresoli. Sama marchewka w postaci otwartych bramek też bardzo słaba i niewystarczająca. Może gdyby w zamian zwiększono częstotliwość metra na obydwu liniach to mógłbym zaakceptować takie niedogodności, ale na to nie ma ani pieniędzy ani taboru ani maszynistów. :)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 16 lis 2022, 20:09

michael112 pisze:
16 lis 2022, 14:49
Docelowo chyba najlepiej łącznik przebudować. Wiem, kosztowne i zapewne wymaga czasowego zamknięcia tunelu M1 żeby "rozszerzyć" tory w tym miejscu.
A na razie...? Może zostawić tak jak jest mimo wszystko?
Tylko dokąd je rozszerzyć? I jaką technologią? Podkopać pod budynki na Świętokrzyskiej? Już i tak były ewakuowane (jeden z nich, ściślej biorąc) w czasie budowy stacji, bo coś się obsuwało.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 16 lis 2022, 22:43

Przesunięcie osi zachodniego toru na pewno jest technologicznie wykonalne, aczkolwiek wymaga ogromnych środków finansowych i pewnie rozkopania powierzchni oraz wstrzymania ruchu na długie miesiące, co w obecnych warunkach jest absurdem.
A na marginesie, to mija 25 lat "budowy" przejścia do stacji Śródmieście. Ale to PKP, więc nawet wąskiego korytarza nie ma.
A sugestie, że celowo wybudowano wąski łącznik do M2 pominę milczeniem.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 17 lis 2022, 10:53

Paweł D. pisze:
16 lis 2022, 22:43
Przesunięcie osi zachodniego toru na pewno jest technologicznie wykonalne
Ale pisząc "zachodni" masz na myśli północny czy południowy tor M2? :-k
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 17 lis 2022, 14:21

Bardziej o M1. Ale jeśli problem jest też niżej, no to raczej pozamiatane.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 17 lis 2022, 14:34

Zdaje się problem jest przede wszystkim niżej.

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 17 lis 2022, 14:45

Kolega pisał wyżej o rozszerzeniu torów M1, ja pamiętam tłok jeszcze na poziomie peronu M1, ale nie ćwiczyłem przesiadek po wydłużeniu M2, więc jest gorzej w takim razie.

kajo

Post autor: kajo » 17 lis 2022, 15:38

Paweł D. pisze:
17 lis 2022, 14:45
Kolega pisał wyżej o rozszerzeniu torów M1, ja pamiętam tłok jeszcze na poziomie peronu M1, ale nie ćwiczyłem przesiadek po wydłużeniu M2, więc jest gorzej w takim razie.
Wąskie gardło to dolne schody przy m2. Jedyna możliwość jaką widzę - skasowanie windy i poszerzenie schodów. Czy ktoś się na to zdecyduje? Wątpię.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 17 lis 2022, 16:05

Proste poszerzenie nie wystarczy - w narożniku zajętym przez windę schody nie zejdą się w pionie o jakieś dwa metry. Trzeba również przebudować całe dolne schody, wyciągając je na peron M2. Ale podobno jest tam ileś rezerwy.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 lis 2022, 17:37

Skasowanie windy jest oczywistością, rozumiem, że da się tam wstawić jakąś inną, prawda?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 17 lis 2022, 22:08

Co da skasowanie i wstawienie innej? :-k

Rzecz w tym, że tam nie ma spocznika na całą szerokość, schody idą dookoła windy cały czas w dół. Bez jej obejścia ich skosy w narożniku po windzie mijają się znacząco.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 18 lis 2022, 16:15

Skasować windę tam, przebudować schody, a windę wstawić od nowa w innym miejscu. Czy to pomoże? Trochę tak, trochę nie.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

ODPOWIEDZ