Sprawy wewnętrzne producenta raczej nie są okolicznością uzasadniającą umorzenie czy nawet zmniejszenie kar. Podejrzewam, że dałoby się znaleźć trochę naprawdę niezależnych czynników w stylu dostępności elementów czy zerwanych łańcuchów dostaw w trakcie/po epidemii, i na tej podstawie pójść producentowi na rękę. Ale przy takiej skali opóźnień myślę że całkowite odstąpienie od kar umownych ocierałoby się o działanie na szkodę spółki (co z pewnością chętnie wykorzystałaby Partia) i jestem przekonany że przynajmniej w części kary zostaną naliczone.
Autobusy dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje
- ZielonyJamnik
Dokładnie, myślę że krzykacze + politycy nie zostawiają sprawy bez sprawdzenia. Szczególnie, że zostali oni ostatnio pozwani do sądu o działanie na szkodę spółki, które wyceniono na 5tys. zł na osobę. Jeśli nie naliczą kar, podejrzewam że będzie zawiadomienie do prokuratury na prezesa.
Mkną po koleinach zielone jamniki... 
Niekoniecznie. To byłoby uderzenie w państwowego czebola.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- ZielonyJamnik
#7870-#7873 i #7875 w Sanoku
- ZielonyJamnik
#7874 i #7876-#7879 pojawiły się w Sanoku. Być może jutro #7870-#7873 i #7875 przyjadą do Warszawy
ZTM ogłosił zapowiadany przetarg na dostawę 12 elektryków.
https://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTIC ... HTML&src=0
- AdamKlocusky
- Kontakt:
Zwycięzca imho jest oczywisty.alojz pisze:ZTM ogłosił zapowiadany przetarg na dostawę 12 elektryków.
Po ogłoszeniu w Tedzie wiesz kto wygra? A numery lotka też masz? Bo fajnie mieć dużo gotówki. Przetargi w Polsce już pokazały, że można się wszystkiego spodziewać.
- AdamKlocusky
- Kontakt:
Biorąc pod uwagę, że elektryki pewnej firmy na dobre się zadomowiły u nas, a i współpraca z mojej perspektywy też się układa, to przełomowych ofert się nie spodziewam. Tak jak zaznaczyłem, jest to moja opinia, a nie fakt - wróżbitą Maciejem nie jestem.Flash8222 pisze:Po ogłoszeniu w Tedzie wiesz kto wygra? A numery lotka też masz? Bo fajnie mieć dużo gotówki. Przetargi w Polsce już pokazały, że można się wszystkiego spodziewać.
Biorąc pod uwagę, że ARP i Yutong w zasadzie zadomowiły się na krajowym rynku i są w stanie proponować atrakcyjne ceny, chyba nie można nic zakładać z góry.
- ZielonyJamnik
No tak, ale każdy producent po za Solarisem traci aż 5 punktów na podziale szyby. MAN odpada, bo brak pantografu, Mercedes, Iveco na minusa na starcie, ARP, czy Arthur nie mają przegubów w ofercie, Scania czy Volvo padły, ktoś jeszcze realnie w grze? No może Autosan miałby jeszcze szanse, gdyby się pokusił.
Wszystko zależy od tego, jak bardzo Chińczykom będzie zależało na rynku UE - baza jest: https://busnex.eu/city-buses/city-bus-u18/
MAN oferuje podzieloną szybę, jak również pantografZielonyJamnik pisze: ↑30 cze 2023, 12:10No tak, ale każdy producent po za Solarisem traci aż 5 punktów na podziale szyby. MAN odpada, bo brak pantografu.
- ZielonyJamnik
To, że MAN ma podzieloną szybę to wiadomo.
Co do pantografu, to z artykułu wynika, że na początku będzie tzw. odwrócony pantograf, czyli takie rozwiązanie jakie stosuje Zielona Góra.
Rozwiązania z wyższą mocą ładowania oraz pantografem zamontowanym na dachu są już planowane i pojawią się później.