Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Jak kształtować układ komunikacyjny?

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

Websterek

Post autor: Websterek » 12 sie 2009, 20:18

MeWa pisze:Albo zarzucasz brak logiki, albo to, że jednak - różnymi środkami - udaje się wprowadzić jakąś "ideologię".
Nie jestem pewien, czy bez przesiadek w tak dużym mieście da się tworzyć efektywny system komunikacyjny...
To i to.

Bo trzeba zrobić to tak, aby owca była cała i wilk syty. Konretnie: ZTM wprowadził, to co chce, a pasażerowie tak nie narzekali i Ci, którzy mają samochody, przy nich zostali.
Ludzi jedną wielką reformą do przesiadek nikt nie przekona. Jednak, wprowadzając co jakiś czas minimalne zmiany, ludzie będą się powoli przyzwyczająć, zobaczą że czasami naprawdę te przesiadki nie są takie złe, a potem mała grupa będzie przeciwna, gdzie reszta zdąrzy się przyzwyczaić...

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 12 sie 2009, 21:00

Websterek pisze:Nie padnie, bo ZTM na czele z Glonojadem zrobi, to co uważa za słuszne, tylko później ludzie się wypną do nich tylną cześcią ciała.
ROTFL... Żebyś wiedział o czym piszesz... :)
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 12 sie 2009, 21:04

Rosa pisze:Idaelna przesiadka to taka że wysiadam i od razu mam schody i windę do metra (taka jest Politechnika i przystanki tramwajowe i autobusowe na Waryńskiego, NIE te przy TŁ).
Albo Nowowiejska, albo TŁ. Za długą chciałbyś tą stację.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Websterek

Post autor: Websterek » 12 sie 2009, 21:37

MisiekK pisze:
Websterek pisze:Nie padnie, bo ZTM na czele z Glonojadem zrobi, to co uważa za słuszne, tylko później ludzie się wypną do nich tylną cześcią ciała.
ROTFL... Żebyś wiedział o czym piszesz... :)
Może i nie pracuje, bo z drugiej strony to nie mój biznes i mnie to g powinno obchodzić.
Co innego, że Glonojad pisze z uporem godnego fanatyka w ZTMie.
O wybieraniu samochodów, wiem o czym pisze, bo opieram się na znajomych, więc...

Andrzej

Post autor: Andrzej » 12 sie 2009, 21:48

MeWa pisze:
Andrzej pisze:Przeważnie wybierało się Marymont zamiast Słodowca. Ale Słodowiec byłby znacznie korzystniejszy, gdyby właśnie nie jego fatalna lokalizacja. To po prostu zmarnowana szansa.
Na co to komu.. w wakacje jeszcze miło się idzie, ale zimą.
Pytanie czy nie dałoby się zatem dostosować komunikacji do stacji - zrobić przystanek na Kasprowicza bliżej północnego wejścia, zrobić oberek (jeśli pozwala na to układ drogowy) - np. przez Perzyńskiego?
To fajny pomysł. Co prawda tych idących do tramwaju to i tak nie ratuje, ale tym idącym do autobusu może już ułatwić życie.
MeWa pisze: Przy Płowieckiej przydałby się tramwaj i węzeł przesiadkowy, jeżeli chodzi o Wiatraczną, to w przypadku zrobienia Płowieckiej problem byłby mniejszy (można też przesiadać się na innych wspólnych przystankach), choć oczywiście można byłoby też przebudować gruntownie sam plac...
Zdaje się, że przy Płowieckiej jednak żadnych tramwajów czy pętli nie będzie. Na Gocławek chyba też nie skrócą, bo gdzie to wszystko? Najbliższe miejsce jest na Wiatraku (zresztą niedawno remontowanym), tam gdzie teraz jest, więc tramwaje i autobusy raczej pozostaną bez zmian i będą się dublować.
Poza tym zarówno Płowiecka (już) jak i Wiatraczna (kiedyś) planowane są jako bardzo duże skrzyżowania, więc obawiam się tu przesiadek jak na al. Witosa.

[ Dodano: |12 Sie 2009|, 2009 21:52 ]
pawcio pisze:
Rosa pisze:Idaelna przesiadka to taka że wysiadam i od razu mam schody i windę do metra (taka jest Politechnika i przystanki tramwajowe i autobusowe na Waryńskiego, NIE te przy TŁ).
No na Waryńskiego to naprawdę się nie ma o co przyczepić. Bardzo dobra przesiadka autobus-metro-tramwaj. Dlatego precz z pomysłami przekierowywania ostrobramskich pośpiechów z Waryńskiego na Wawelską..

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 12 sie 2009, 22:00

Andrzej pisze:To fajny pomysł. Co prawda tych idących do tramwaju to i tak nie ratuje, ale tym idącym do autobusu może już ułatwić życie.
Tramwaj może się przesiadać na Marymoncie.
Andrzej pisze:Zdaje się, że przy Płowieckiej jednak żadnych tramwajów czy pętli nie będzie
jeśli tak - to szkoda, bo to właśnie była szansa na stworzenie węzła przesiadkowego...
Andrzej pisze:Poza tym zarówno Płowiecka (już) jak i Wiatraczna (kiedyś) planowane są jako bardzo duże skrzyżowania, więc obawiam się tu przesiadek jak na al. Witosa.
no ale można chyba się przesiadać na przystankach wzdłuż Grochowskiej pomiędzy Wiatraczną i Gocławkiem? Co prawda trzeba przejść przez pasy, ale chyba mniej chodzenia, niż przy Wiatracznej
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 12 sie 2009, 22:09

MeWa pisze:
Andrzej pisze:Zdaje się, że przy Płowieckiej jednak żadnych tramwajów czy pętli nie będzie
jeśli tak - to szkoda, bo to właśnie była szansa na stworzenie węzła przesiadkowego...
Nic o tym nie wiem, do MPZP został wpisany. Realizacja - rzecz inna...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Rosa

Post autor: Rosa » 12 sie 2009, 22:25

pawcio pisze:
No przecież ja CHWALE tą stację i przesiadki z niej:)

Edit : W zasadzie to nie samą stacje bo wolałbym aby była ona wczesniej i były normalne przesiadki na TŁ a do tego stacja pl Konstytucji ale fakt ze przy tym umiejscowieniu i tak udało sie zrobic niezłe punkty przesiadkowe.
Tylko ze ona powstała kilkanaście lat temu a wszystko to co powstawało od tamtej pory jest tylko gorsze.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 sie 2009, 7:52

@MisiekK: Żeby tu ludzie pisali tylko o tym, o czym mają pojęcie, to by forum na darmowym serwerze mogło stać... :-P
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 13 sie 2009, 9:29

Websterek pisze:Co innego, że Glonojad pisze z uporem godnego fanatyka w ZTMie.
Znowu ROTFL....

A poważnie Jeszcze raz i zacznę nagradzać złote myśli punktami.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Andrzej

Post autor: Andrzej » 13 sie 2009, 18:27

Aby nie być gołosłownym co do moich wątpliwości w sprawie przynajmniej niektórych przesiadek i przesiadania się, przedstawiam poniżej konkretną sytuację z dzisiejszego dnia.
Miałem się wybrać z domu do Centrum Handlowego Targówek.
W planie miało to wyglądać następująco:
173 :arrow: z mojego przystanku 11.15 ->na Okularowej 11.28. Stamtąd wykonuję pieszo uciążliwą przesiadkę do przystanku Rafii na 145, ponieważ brakuje przystanka Okularowa dla 145 z stronę Żerania.
145 miało być o 11.33. W 5 minut spokojnie przejdę odcinek Okularowa-Rafii.
Tenże autobus 145 o godzinie 11.58 miał dojechać na Targówek-Ratusz.
Stamtąd miałem przejść na Targówek-Ratusz 04 do 120, które miało być o 12.08. Zatem 10 minut rezerwy do przejścia na odpowiedni przystanek. O 12.11 miałem wysiąść na żądanie przy CH Targówek. Podróż planowo miała trwać 56 minut.

W praktyce wyglądało to następująco...:
Już na początku mój niepokój wzbudziło 173, które spóźniło się 6 minut. Kierowca się wlekł i gadał przez komórkę. Na Okularową 173 dowlekło się na 11.39. Mogłem zapomnieć o 145 na Rafii o 11.33. Następne miało być o 11.48, ale przyjechało 11.55. Na Targówek-Ratusz dowlekło się o 12.33.
Padał deszcz. Przeszedłem na przystanek Targówek-Ratusz 04, który tak przeciekał, że cała ławka do siedzenia - mimo że zadaszona, była w całości mokra.
Spojrzałem na rozkład. O 12.44 miało być 527, o 12.48 120, a o 12.51 732. Dwóch pierwszych nie uświadczyłem i na oczy nie widziałem. Przyjechało dopiero 732 o 12.52 i nim dojechałem po 100 minutach do upragnionego celu.

Wnioski:
- aby przesiadki były strawniejsze należałoby w tej choćby sytuacji porobić linie co 10 minut; zrobić przystanek Okularowa dla 145, naprawić przystanek Targówek-Ratusz 04 żeby nie przeciekał, poprawić ulicę obok, bo dwa razy oczekujących pasażerów oblali wodą z kałuży przejeżdżający kierowcy.
- każdy kto choć trochę szanuje swój czas i nie jedzie do Centrum, powinien wybrać samochód. Dla ZTM każda relacja nie do Centrum to nietypowa relacja i nią się zajmować nie trzeba.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 13 paź 2009, 16:38

Tm

Post autor: Tm » 13 paź 2009, 16:45

A to na Białorusi są priorytety dla zbiorkomu? Bo jak chodzi o konieczność podawania danych osobowych to nie ten temat.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

ja0306

Post autor: ja0306 » 08 kwie 2010, 19:11

Ostatnio przez dwa dni miałem okazję docierać do Reala Al.Krakowska z Ursynowa i tak, moge jeździć tylko w strefie miejskiej. Przesiadki szybkie i odjazd czegokolwiek ale trzeba się naszukać bo raz wypada 177 czy 706 a w innym czesie 815 czy 728

Uwagi.
Linie tramwajowe i autobusowe powinny miec kraniec tak aby dowizic do całego zbioru Handlowego Okęcie od Mineralnej do Szyszkowej.
Po skończeniu budowy na płd stronie petli powinni zadbać o to aby:

Linie 703-815 powinny miec więcej miejsca na Krańcowanie i jeden przystanek wspólny po odjechaniu z pętli.
1.Likwidacja peronu jezdniowego dla 106.
2.Przystanek na peronie 1 dla 703 711 721 733
3.Przystanek na peronie 2 dla 124 706 707 807
4.Przystanek na peronie 3 dla 177 715 728 815
5.Likwidacja dwóch Południowych Peronów autobusowych.

Linie 106,154,182,301 od Cyprysowej prosto Al.Krakowska do Szyszkowej ze stworzeniem peronów krańcowych na Parkungu pod Realem i Agata Meble.
106 i 154 razem, 182 i 301 razem.

Wspólne przystanki wymiany Pasażerów SZYSZKOWA.
Wjazd na pętle powinien być za przystankiem szyszkowa ->Raszyn, powrót może być Szyszkową. Jedyny drobny kłopot to 177.

Tramwaje Likwidacja obecnej pętli i dobudowa torowiska do Szyszkowej z krańcem po płn stronie Szyszkowej. Torowisko jak na Waszyngtona od Mineralnej do Szyszkowej.
Oddzielne dwa tory krańcowe dla linii 9. Jeden wspólny dla naprzemiennych 7 i 35 albo bez 7 skróconej do Pl.Narutowicza.
nasza-klasa
maratonypolskie
radiopolska
wawkom.waw
facebook
fotka
sympatia
Randkologia
Apokalipsy.fora.pl

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 08 kwie 2010, 19:17

ja0306 pisze:dobudowa torowiska do Szyszkowej
Do Janek, do Janek.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ODPOWIEDZ