Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Trasa tramwajowa na Tarchomin i Nowodwory

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 13 sie 2011, 23:39

GW pisze:"Gazeta" dowiedziała się, że odwołali się m.in. mieszkańcy ul. Nagodziców między Światowida i Obrazkową. W obawie przed hałasem żądają budowy ekranów dźwiękochłonnych wzdłuż torów tramwajowych.
Czy te protesty dopiero teraz wpłynęły (mieszkańcy nie wiedzieli, że buduje się tramwaj, czy ktoś im to uświadomił?), czy może znane były od dawna, tylko dopiero teraz prasa o nich się dowiedziała/wywlekła?

Generalnie robi się już gorzej, niż tragikomicznie. Czy za ewentualną porażkę nie polecą głowy?

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 13 sie 2011, 23:59

drja pisze:...na Targówek aż się prosi o rozpoczęcie działań... to się kurde, uparli walczyć z tarchomińskimi wiatrakami. Rany... :roll:
No co Ty, przecież metro tam będzie, więc tramwaj jest be :-$
person pisze:
GW pisze:"Gazeta" dowiedziała się, że odwołali się m.in. mieszkańcy ul. Nagodziców między Światowida i Obrazkową. W obawie przed hałasem żądają budowy ekranów dźwiękochłonnych wzdłuż torów tramwajowych.
Czy te protesty dopiero teraz wpłynęły (mieszkańcy nie wiedzieli, że buduje się tramwaj, czy ktoś im to uświadomił?), czy może znane były od dawna, tylko dopiero teraz prasa o nich się dowiedziała/wywlekła?
Kurna ich mać, bez jaj! :/ Ja, człek mieszkający prawie że przy linii tramwajowej uważam, że to jakaś głupota. Do tego, że moja znielubiona parówka hałasuje to się naprawdę można przyzwyczaić...
person pisze:Generalnie robi się już gorzej, niż tragikomicznie. Czy za ewentualną porażkę nie polecą głowy?
Ja nie jestem urzędnikiem, ale zauważyłem, że to wszystko było robione pod publikę :-$

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 14 sie 2011, 0:08

drja pisze:Swoją drogą, pogratulować mieszkańcom tej wiochy tarchomińskiej racjonalnego podejścia niektórych sąsiadów do życia.
1. Bez wylewania frustracji proszę.
2. Protesty są wszędzie i jak się procedury prawne przejdzie poprawnie, to protesty idą na drzewo. Tyle, że w stolicy Polski własną nieudolność urzędnicy tłumaczą protestami zamiast szukać winnych u siebie.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 14 sie 2011, 1:04

Wolfchen pisze:Jedyne wyjście, to bezpostojowo. Ale jak ma być tylko jedna linia, to wyłącznie 17.
Nie za długi czas przelotu na takie rozwiązanie? Zresztą, na razie nie ma co gdybać na temat szczegółów, tu o sam ogół, leżący w kompletnej porażce miasta odnośnie tej inwestycji chodzi.
Wolfchen pisze:Dowozówka do metra się nie sprawdzi, a zmuszanie ludzi do 2 przesiadek, zeby się znaleźć w metrze (a dalej też przecież jeszcze przesiadki) to tylko zniechęcanie do komunikacji, która będzie dość droga...
Taa. Zarąbiaszcza "promocja" tramwaju, psia mać. ](*,)
person pisze:Generalnie robi się już gorzej, niż tragikomicznie. Czy za ewentualną porażkę nie polecą głowy?
Nie liczyłbym na to. Sprawę pewnie spróbuje się zwalić na mieszkańców, że to przez ich protesty, siła wyższa, itp.
primoż pisze:Ja nie jestem urzędnikiem, ale zauważyłem, że to wszystko było robione pod publikę :-$
IMHO tak samo, jak M2C. Byle przed Euro zdążyć. Jak to wyłazi w praniu, właśnie widać. Dobre pytanie padło: czy te protesty teraz zostały złożone, czy teraz wywleczone? Wiedza ta też by trochę światła rzuciła na podejście miasta do realizacji projektu. Wydaje się, że wpłynęły niedawno, inaczej powinno wypłynąć to wcześniej, najdalej na etapie, gdy ZTM się określił, że uchylenie decyzji środowiskowej mu wisi, bo ma pozwolenie :-k
MisiekK pisze:1. Bez wylewania frustracji proszę.
Staram się nie wylewać, ale jak widzę podejście mieszkańców tamtejszych rejonów do tej inwestycji, to naprawdę się zastanawiam, po co im tę szopkę siłą organizować - i to w tak skopanym trybie, że jeszcze więcej to zrodzi frustracji, jeśli taki knot zostałby faktycznie oddany do użytku. Nie chcą, to nie. Budujmy tam, gdzie chcą i gdzie potrzeba równie bardzo. A nie, że wywalamy kupę kasy publicznej na obchodzenie wirtualnych problemów, których niemałym źródłem są mieszkańcy tych rejonów (bo że urzędnicy powinni to przewidzieć, to druga sprawa). I jak mnie irytuje jad wylewany na TVN Wawa w komentarzach do każdego bez wyjątku artykułu (warszawiacy kontra "LLU"; jak się nie podoba miasto, to wracać na wieś), tak z każdą tego typu akcją, zaczynam rozumieć, dlaczego się tej dzielnicy tak nie lubi. Bo jakoś stamtąd takie problemy pączkują najczęściej.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 14 sie 2011, 6:17

drja pisze:Staram się nie wylewać, ale jak widzę podejście mieszkańców tamtejszych rejonów do tej inwestycji, to naprawdę się zastanawiam, po co im tę szopkę siłą organizować
Słabo ci wychodzi. Kilkadziesiąt osób napisało sobie protest a ty wrzucasz ich do jednego wora z kilkudziesięcima tysiącami, które czekają na tą linię jak na zbawienie. Urzędnicy spieprzyli wszystko co spieprzyć można było - konsultacje społeczne, brak analizy wszystkich wariantów. Za to parę osób powinno wylecieć na zbity pysk, a nie teraz się wylewa krokodyle łzy nad protestami proponując kadłubek z zawrotką na trójkącie.
drja pisze:I jak mnie irytuje jad wylewany na TVN Wawa w komentarzach do każdego bez wyjątku artykułu (warszawiacy kontra "LLU"; jak się nie podoba miasto, to wracać na wieś), tak z każdą tego typu akcją, zaczynam rozumieć, dlaczego się tej dzielnicy tak nie lubi. Bo jakoś stamtąd takie problemy pączkują najczęściej.
To żeś sobie reprezentatywne forum znalazł. Te same trole opisują każdy artykuł, a dla ciebie to zdanie ogółu. Poblemy pączkują wszędzie - grupa z Bemowa nie chce lotniska, z Targówka spalarni itd.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 sie 2011, 8:21

MeWa pisze:pytanie dodatkowe: czy w ogóle z tego trójkąta mogłaby korzystać więcej niż jedna linia? Przecież tam chyba nie będzie torów dodatkowych / odstawczych...
Gdyby trójkąt był fragmentem węzła z trasą z Żerania FSO, to byłby dwutorowy - 17 skręcało by w lewo, potem wycofywało w prawo i wracało w lewo, natomiast 5 skręcałoby w prawo, wycofywało w lewo i wracało w prawo.

@MisiekK: Akurat analizy hałasowe zostały zrobione jak trzeba, więc niezależnie od poprawy ROŚ ekrany dźwiękochłonne i tak nie "wyjdą" i są po prostu zachcianką.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Os0

Post autor: Os0 » 14 sie 2011, 8:43

Chyba nigdy nie doczekamy się konsekwencji wśród urzędników za ich katastrofalną wręcz nieodpowiedzialność w wielu sprawach.
:mewa: 2 17 211 509 511 516 723 731 N03 N63
1 9 15 128 136 154 157 172 186 208 414 N01 N38 N88

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 sie 2011, 8:47

W fachowych branżach i tak ciężko znaleźć ludzi do roboty. Wprowadź bardziej surowe konsekwencje (bo jakieś już, wbrew pozorom, istnieją) to możesz sobie pomarzyć o zatrudnianiu budowlańców czy architektów, o prawnikach nie wspominając.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 14 sie 2011, 10:20

Glonojad pisze:@MisiekK: Akurat analizy hałasowe zostały zrobione jak trzeba, więc niezależnie od poprawy ROŚ ekrany dźwiękochłonne i tak nie "wyjdą" i są po prostu zachcianką.
Ten protest jest bezzasadny i do uwalenia, ale jestem pewien, że zostanie wykorzystany do przykrycia innych opóźnień.

marko80

Post autor: marko80 » 14 sie 2011, 11:56

moim zdaniem nie powinni bawić się w taką fuszerkę, tylko nawet jeżeli będa opóźnienia i protesty to trudno, tramwaj ruszy w 2012 lub 2013, czyli później, ale w planowanym jego pierwszym etapie czyli do Mehoferra i wtedy można rozważać dowożenie do niego ludzi z nowodworów linią 503 czy 509 ale nie w przypadku kiedy rozważa się tramwaj tylko przez most do pierwszych bloków na obrazkowej to byłoby kuriozum. Poza Tym ZTM zapomniał o jednym właśnie zrobiono mieszkańcom nowodworów i tarchomina piękną alternatywę dla tramwaju w postaci 503 które od września będzie kursowac przez Plac Wilsona a wiec zachaczac o dwie stacje metra plac wilsona i dworzec gdański, jeżeli ta linia utrzyma się na planowanej trasie od września, to stawiam dolary przeciwko orzechom, że żaden z mieszkańców nowodworów nie przesiądzie się w tramwaj tylko dojedzie bezpośrednio 503 do metra i to dużo bliżej centrum niż zakłada ZTM bo to stacji plac wilsona, nawet mimo korków. Tak więc planowana trasa 503 w kontekście uruchomienia tramwaju lekko burzy koncepcję ZTMu.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 sie 2011, 12:31

Os0 pisze:Chyba lepiej tam przedłużyć 33. Ciekawe tylko kiedy.
Proponuję od razu ósemkę przełożoną z Górczewskiej. Od razu dojazd do Teatru Powszechnego zapewni i będzie można 509 wycofać z Tarchomina. :-$

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 14 sie 2011, 13:01

Ja nad tym 33 też się w swoim czasie zastanawiałem ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 14 sie 2011, 13:31

Glonojad pisze:W fachowych branżach i tak ciężko znaleźć ludzi do roboty. Wprowadź bardziej surowe konsekwencje (bo jakieś już, wbrew pozorom, istnieją) to możesz sobie pomarzyć o zatrudnianiu budowlańców czy architektów, o prawnikach nie wspominając.
Hm. Twierdzisz, że nagle masa fachowców w cholere by poszła? Gdzie? Aż tylu miejsc pracy na "rynku" chyba nie ma, żeby wszyscy uciekli :-k Oczywiście, coś w tym jest, co mówisz, lecz jeśli objąć większymi sankcjami nie tylko sektor publiczny, ale i prywatny (za fuszerki w budownictwie prywatnym np.), to co wtedy? Nigdzie nie będą pracować? Wiem, że to sci-fi, i nikt się nie odważy, ale załóżmy że... :-k
MisiekK pisze:Słabo ci wychodzi. Kilkadziesiąt osób napisało sobie protest a ty wrzucasz ich do jednego wora z kilkudziesięcima tysiącami, które czekają na tą linię jak na zbawienie. Urzędnicy spieprzyli wszystko co spieprzyć można było - konsultacje społeczne, brak analizy wszystkich wariantów. Za to parę osób powinno wylecieć na zbity pysk, a nie teraz się wylewa krokodyle łzy nad protestami proponując kadłubek z zawrotką na trójkącie.
Może i słabo. Ale też pamiętam, że ludzie darli japy na spotkaniach dot. trasy organizowanych by ZTM chociażby. Ja się generalnie z Tobą absolutnie zgadzam, że spieprzono wszystko, co się dało, przecież to widać. Tylko zwracam uwagę, że ten tramwaj jest tam solą w oku dla wielu, co więcej, dla sporej liczby osób będzie po oddaniu nawet całego węzła, jak im się nagle stada 5xx pokasują, więc tak sobie głośno myślę nad tą całą inwestycją. A z resztą:
Glonojad pisze:Akurat analizy hałasowe zostały zrobione jak trzeba, więc niezależnie od poprawy ROŚ ekrany dźwiękochłonne i tak nie "wyjdą" i są po prostu zachcianką.
Jeśli tak, to sprawa powinna być prosta i wniosek polecieć na drzewo relatywnie od ręki. A nie czytasz w prasie wypociny, że "to może być skomplikowane, bla bla bla..." Oczywiście znowu urzędnicy dają dupy, co jeszcze bardziej nakręca w społeczeństwie niechęć do tego tramwaju (mówię o Average Joe's, nie np. o Tobie, który wie, co i jak). Tak to niestety, działa.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 14 sie 2011, 15:19

Glonojad pisze:W fachowych branżach i tak ciężko znaleźć ludzi do roboty. Wprowadź bardziej surowe konsekwencje (bo jakieś już, wbrew pozorom, istnieją) to możesz sobie pomarzyć o zatrudnianiu budowlańców czy architektów, o prawnikach nie wspominając.
Wiesz dobrze, że tacy ludzie na rynku są. Tylko trzeba im ZAPŁACIĆ odpowiednio. I bardziej się to opłaca niż później dowalać kolejne środki na zabawy w kolejne poprawki dokumentacji, łomotanie się z sądami itp.
Glonojad pisze:Proponuję od razu ósemkę przełożoną z Górczewskiej.
Nie - 28 lepsze:
- kasacja 509 i 302 - dojazd i do Wileńskiego i do Wschodniego,
- kasacja 186 - przesiadka przy Parku Olszyna w 414,
- kasacja 503 - przesiadka przy Aspekcie na 116.
drja pisze:Ale też pamiętam, że ludzie darli japy na spotkaniach dot. trasy organizowanych by ZTM chociażby.
Na każdym spotkaniu dotyczącym jakieś inwestycji w każdej dzielnicy ludzie drą japę, bo niezadowoleni przychodzą zawsze. To, że przyszło pogardłować kilka osób nie znaczy, że wszyscy są przeciw.

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 14 sie 2011, 15:49

MisiekK pisze:
Glonojad pisze:Proponuję od razu ósemkę przełożoną z Górczewskiej.
Nie - 28 lepsze:
- kasacja 509 i 302 - dojazd i do Wileńskiego i do Wschodniego,
- kasacja 186 - przesiadka przy Parku Olszyna w 414,
- kasacja 503 - przesiadka przy Aspekcie na 116.
:shock: Trudno mi to sobie wyobrazić.
Obrazek

ODPOWIEDZ