Awarie i utrudnienia w metrze
Moderator: JacekM
-
metron
jaco pisze:każdy milczy a tu bach nasz nowy nabytek poprostu odbierakiem"przyspawał się" do szyny prądowej poprzez przetarcie kołem przewodu biegnącego od odbieraka do urzadzen odbierających-przez to nie dało sie załaczyc wysokiego napicia,bo ten przetarty przewód dotykał koła a koło szyny jezdnej i każda proba załaczenia wysokiego napiecia powodowała uszynienie szyny prądowej i zwalenie wysokiego napięcia.czas awarii wynikał z problemow z oderwaniem tego odbieraka od szyny pradowej-brawo metro za te tandete,ale tak to jest jak chce sie miec duzo i tanio to ma sie gówno
@jaco nie uszynienie bo uszyniacz załącza się wyłącznie ręcznie i jest to zupełnie oddzielne urządzenie, a blokada wyłącznika trakcyjnego który po dwóch próbach załączenia przy zwarciu w końcu blokuje się na stałe
-
jaco
nie badz taki dokładny,chodziło o "uszynienie"czyli w prosty sposob wytłumaczenie skutków załączenia WN przy takim zwarciu poprzez wagon co powoduje identyczny skutek jakby załączyc WN po załozeniu uszyniacza przez maszyniste,ktory jest na wyposazeniu pociągu i załaczenie uszynienia zdalnie przez DE z CD co w tych wszystkich przypadkach spowoduje jak wspomniałes blokade po 2 probach załączenia.metron pisze:jaco pisze:każdy milczy a tu bach nasz nowy nabytek poprostu odbierakiem"przyspawał się" do szyny prądowej poprzez przetarcie kołem przewodu biegnącego od odbieraka do urzadzen odbierających-przez to nie dało sie załaczyc wysokiego napicia,bo ten przetarty przewód dotykał koła a koło szyny jezdnej i każda proba załaczenia wysokiego napiecia powodowała uszynienie szyny prądowej i zwalenie wysokiego napięcia.czas awarii wynikał z problemow z oderwaniem tego odbieraka od szyny pradowej-brawo metro za te tandete,ale tak to jest jak chce sie miec duzo i tanio to ma sie gówno
@jaco nie uszynienie bo uszyniacz załącza się wyłącznie ręcznie i jest to zupełnie oddzielne urządzenie, a blokada wyłącznika trakcyjnego który po dwóch próbach załączenia przy zwarciu w końcu blokuje się na stałe
Wczoraj:
O godz. 15:42 na stacji metra Wilanowska->Młociny wjechało metro(Alstom) i przejechało tą stację
(połowa składu była na stacji, a połowa w tunelu) i nagle z głośników poleciało:
"Uwaga pociąg metra stojący na torze w kierunku Młocin będzie cofał proszę odsunąć się od krawędzi peronu i zachować szczególną ostrożność". I dopiero jak cofnął to otworzył drzwi, a pasażerowie jacy wnerwieni
. Gadali takie rzeczy jak:
"Pijany czy trzeżwy
" "Mądry on jest" i różne takie słowana k... i wogóle.
O godz. 15:42 na stacji metra Wilanowska->Młociny wjechało metro(Alstom) i przejechało tą stację
"Uwaga pociąg metra stojący na torze w kierunku Młocin będzie cofał proszę odsunąć się od krawędzi peronu i zachować szczególną ostrożność". I dopiero jak cofnął to otworzył drzwi, a pasażerowie jacy wnerwieni
"Pijany czy trzeżwy
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
To można było taką infromację przekazać, tak jak podano tę o konieczności cofnięcia pociągu. Wydaje mi się, że to pomogłoby a nie zaszkodziło.przewoz pisze:Skąd wiesz, czy rozpędził się aż tak, że to właśnie to było powodem. Powodów może być na prawdę dużo. W grę wchodzą również przyczyny techniczne, na co żaden maszynista nie ma wpływu.
- MeWa
- Cukiereczek
Informacja o usterce technicznej raczej nie wzbudzi większego zaufania pasażerów (ani nie uspokoi). Zresztą myślę, że maszynista miał wystarczająco dużo pracy w tym momencie... A poza tym powinien liczyć się przede wszystkim czas.
Kiedyś zresztą jak jechałem pociągiem, który przejechał stację, to na twarzach pasażerów pojawiły się uśmiechy
Kiedyś zresztą jak jechałem pociągiem, który przejechał stację, to na twarzach pasażerów pojawiły się uśmiechy
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
-
jaco
troche fantazjujesz-przejechanie stacji 3 wagonami jest nie możliwe,chyba,zezrobi sie to celowo.to jest przeciez ok 60 metrów,nawet jak maszynista zacznie hamować z predkosci ok 58 km/h w połowie peronu to zatrzyma sie prawidłowo-wiec chyba musiał zaczać hamowac wyjezdzając juz se stacji,zeby tak sie zatrzymac.Walas pisze:Wczoraj:
O godz. 15:42 na stacji metra Wilanowska->Młociny wjechało metro(Alstom) i przejechało tą stację(połowa składu była na stacji, a połowa w tunelu) i nagle z głośników poleciało:
"Uwaga pociąg metra stojący na torze w kierunku Młocin będzie cofał proszę odsunąć się od krawędzi peronu i zachować szczególną ostrożność". I dopiero jak cofnął to otworzył drzwi, a pasażerowie jacy wnerwieni. Gadali takie rzeczy jak:
"Pijany czy trzeżwy" "Mądry on jest" i różne takie słowana k... i wogóle.
Taka ciekawostka - Rosjanie tak rozwiązują problem trupów w metrze:
http://www.youtube.com/watch?v=afnGD4zXS10
... i pociąg jedzie dalej.
A w Warszawie? Zaaatrzyyyymaaaanieeee i pół miasta bez komunikacji....
http://www.youtube.com/watch?v=afnGD4zXS10
... i pociąg jedzie dalej.
A w Warszawie? Zaaatrzyyyymaaaanieeee i pół miasta bez komunikacji....
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
-
geograf_OSU
Powiedzmy sobie szczerze - jak jest trup, to są nagrania z kamer przemysłowych i wiadomo, że nic wielkiego się tam nie wymyśli. Fotki, wyciągamy trupa, gdzieś na zaplecze, zbieramy co tam ew. z niego zostało na torowiskach, pociąg zjeżdża do bazy na badanie techniczne, a mechanik na badanie krwi i przywracamy ruch. Szczególnie, że nasze metro w przypadku jakiego problemu staje na całej linii, bo nie ma jak ominąć zablokowanego kawałka dzięki inteligentnemu rozplanowaniu torowiska.geograf_OSU pisze:uwazasz to za dobre rozwiazanie?
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -