Solarisy A8, U12 i U18 - dostawa 2008+2009
Nie wiedziałem gdzie to napisać. Jak coś, to niech ktoś to przeniesie do innego tematu.
Dzień przed 30 rocznicą eksploatacji Ikarusa w Warszawie, liczba Solarisów przegoniła liczbę Ikarusów.
Dzień przed 30 rocznicą eksploatacji Ikarusa w Warszawie, liczba Solarisów przegoniła liczbę Ikarusów.
Przegubowiec pisze:Od wczoraj ikarusów jest już mniej niż solarisów
Dziennik, Sławomir Ślubowski, 12-12-2008
Historyczna chwila w dziejach stołecznej komunikacji. Wczoraj przyjechało 20 nowiutkich krótkich solarisów. I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że oznacza to, iż od wczoraj solarisów jest już więcej niż ikarusów. Odpowiednio: 548 do 543.
- Umarł król, niech żyje król - żartują kierowcy Miejskich Zakładów Autobusowych. Niejednemu kręci się łza w oku. - Ikarusy były z nami praktycznie od zawsze. Dokładnie od 1978 r. - wspominają.
Pierwsze modele węgierskich pojazdów nie należały do najbardziej ekologicznych. Jechały, potężnie dymiąc z rury wydechowej. Widok autobusu, za którym unosi się czarny kłąb dymu, był powszechny jeszcze w latach 80.
Ale te może niezbyt ekologiczne i wygodne pojazdy uratowały stołeczną komunikację przed całkowitym paraliżem w czasie zimy stulecia 1978/79. Dawały sobie radę w każdych warunkach. Gdy delikatne berliety masowo odmawiały posłuszeństwa, na ikarusy zawsze można było liczyć. W przeciwieństwie do krótkich berlietów ikarusy zabierały dwa razy tyle pasażerów. - No cóż, musiał kiedyś nadejść moment, gdy ikarusy zostaną zdetronizowane - mówi Robert Człapiński, prezes Klubu Miłośników Komunikacji Miejskiej.
- Ikarusów będzie coraz mniej. Na koniec przyszłego roku tylko 377 - uprzedza Adam Stawicki, rzecznik Miejskich Zakładów Autobusowych.
Ostatnie zjadą z ulic w 2011 r. - Będziemy chcieli zachować co najmniej kilka z nich. W końcu są to pojazdy bez mała historyczne, które wrosły w krajobraz miasta i stały się częścią jego dziejów - mówi Robert Człapiński.
Inne miasta z tą historią pożegnały się szybciej. Na ulicach Krakowa nie ma już żadnego ikarusa, w Gdańsku zachowały się nieliczne sztuki. Ikarus dość mocno trzyma się jeszcze we Wrocławiu, ale i tam jego lata są policzone.
Ikarus odchodzi do historii i raczej już nie wróci - węgierska fabryka tych pojazdów stała się częścią koncernu Irisbus produkującego pojazdy o tej nazwie.
no, ale chyba 543 to ogólna liczba ikarusów znajdujących się we wszystkich zajezdniach, tych stojących w kącikach kasacyjnych też? z tego co się orientuję, w ruchu jest ich o ok. 100 mniej. biorąc pod uwagę to, a także stosując w porównaniu ogólną liczbę solarisów obsługujących linie w warszawie - czyli wliczając wozy mobilisu - solaris przeginił ikarusa dawno, dawno temu.
-
Krzysiek_S
Około 39x zostało według Przegubowca.blinski pisze:no, ale chyba 543 to ogólna liczba ikarusów znajdujących się we wszystkich zajezdniach, tych stojących w kącikach kasacyjnych też? z tego co się orientuję, w ruchu jest ich o ok. 100 mniej. biorąc pod uwagę to, a także stosując w porównaniu ogólną liczbę solarisów obsługujących linie w warszawie - czyli wliczając wozy mobilisu - solaris przeginił ikarusa dawno, dawno temu.
W tym oczywiście automaty i solówki? Bo dla laików Ikarus to to długie z harmonijkowymi drzwiami.
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Po pierwsze to dojechało ale wczoraj 10 ostatnich SU18. ( SU12 tydzień temu 1820-24 , 1845-49 , 1860-1869 )
Ilostan tez się im nie zgadza i to bardzo:
Na stanie :
260 lewar - 25 plus 5 OSK razem 30
280 lewar - 70 plus 2 OSK plus 8 POG. plus 1 GOSP. razem 81
260 automat - 82
280 automat - 255 plus 1 OSK razem 256
435 automat - 1
Razem daje to 450 ikarusów na stanie MZA.
Co do solarisa to w ogóle porażka.
SU12 - (50 2007r)+(70 2008r) = 120szt
SU15 - (3 1999r)+(149 2001r)+(15 2002r) = 167szt plus (9001 OSK 2001r) = 168szt
SU18 - (79 2005r)+(1 2006r)+(100 2007r)+(80 2008r) = 260szt
Razem to daje 548 sztuk wiec już dawno przekroczono liczbę solarisów nad ikarusami dokładnie gdzieś w sierpniu lub lipcu tego roku.
Ilostan tez się im nie zgadza i to bardzo:
Na stanie :
260 lewar - 25 plus 5 OSK razem 30
280 lewar - 70 plus 2 OSK plus 8 POG. plus 1 GOSP. razem 81
260 automat - 82
280 automat - 255 plus 1 OSK razem 256
435 automat - 1
Razem daje to 450 ikarusów na stanie MZA.
Co do solarisa to w ogóle porażka.
SU12 - (50 2007r)+(70 2008r) = 120szt
SU15 - (3 1999r)+(149 2001r)+(15 2002r) = 167szt plus (9001 OSK 2001r) = 168szt
SU18 - (79 2005r)+(1 2006r)+(100 2007r)+(80 2008r) = 260szt
Razem to daje 548 sztuk wiec już dawno przekroczono liczbę solarisów nad ikarusami dokładnie gdzieś w sierpniu lub lipcu tego roku.
„Wazeliniarze są najgorsi. Niżej postawieni mają przez nich przerąbane, a z szefów robią kretynów.”
„Nic tak nie bezcześci człowieka, jak dobrowolne poddaństwo i łaszenie się do cudzej stopy.”
„Nic tak nie bezcześci człowieka, jak dobrowolne poddaństwo i łaszenie się do cudzej stopy.”
Jeszcze 100 Solarisów od Mobilis-a. Może nie MZA, ale należą do stołecznej komunikacji.
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 
Flash ile w tobie jadu człowieku. Napisałem prawdopodobnie biorąc przykład z gazety nie napisałem że na 100000000 procent będą. Bzdury a napisać co pisałeś na temat podziałki nowych solarisów też wiesz o tym że MZA ma tysiąc pomysłów na minute a wiesz dlaczego tak się dzieje. Bo za dużo głów które nie mają pojęcia o komunikacji wymyślają różne pierdoły tam na górze. Więc jeśli pisze o czymś to nie mów mi że to są bzdety tylko napisz do góry mza czemu tak szybko zmieniają plany. Tak czy nie uważasz że powinni już dokończyć przeżuty. Bo pierdolnik teraz jest niesamowity. Tak samo czemu śpią z kasacjami na stanie jest 1440 wozów w obecnej chwili. Do kasacji śmiało może iść 100 wozów w stosunku do ogólnego planu wozów wyjeżdżających na miasto. W styczniu 2008 było na stanie 1338 wozów.
„Wazeliniarze są najgorsi. Niżej postawieni mają przez nich przerąbane, a z szefów robią kretynów.”
Ubył nam jeden Solaris U18 z Woronicza(8106). Miał dzwona z lokomotywą w Konstancinie