Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.
Zmagania z językiem polskim
Moderator: Szeregowy_Równoległy
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Zwrot "Na weekendzie" jest w standardzie pakowany w wecki, stąd moje pytanie. I "słoja" nie odbieraj pejoratywnie, tak zastrzegam.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Źle zapamiętałem. "Na tygodniu" to słoik obok tego z weekendem, ale dalej tak samo importowany 
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Co ci babcia zapakowała w słoik? Kreatywność babć potrafi zaskoczyć, moja potrafiła w słoiku trzymać kłębek wełny, z którego dziergała, bo kłębek w słoiku nie uciekał po podłodze.
I pewnie zalecała spożywać dla zdrowotności.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Tradycyjnie przypomnę, że jednak "po południu".
Domas pisze:W zeszły poniedziałek dużo ludzi popołudniu dojeżdżało na Stadion i się przesiadała na pociągi w kierunku Otwocka, Mińska itp.
Zawsze mi się wydawało, że "do Tworek". Jestem w błędzie?Domas w temacie o wesołym kierowcy pisze:Najlepiej do Tworków od razu.

Wiliam pisze:Zawsze mi się wydawało, że "do Tworek".
A jak mówią mieszkańcy miejscowości Tworki? Najlepiej ich zapytać. 
Faktycznie - myślę, że i Miodków tam nie brakuje.reserved pisze:A jak mówią mieszkańcy miejscowości Tworki? Najlepiej ich zapytać.
ŁK
Nie rozumiem Twojej wypowiedzi?
Chodziło mi o to, że często mieszkańcy danej miejscowości sami tworzą normy językowe na podstawie tego, jak im łatwiej mówić, jak to jest przyjęte kulturowo itd.
Chodziło mi o to, że często mieszkańcy danej miejscowości sami tworzą normy językowe na podstawie tego, jak im łatwiej mówić, jak to jest przyjęte kulturowo itd.