Pomysły na komunikację po otwarciu tramwaju do Wilanowa

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 paź 2018, 17:33

33 na Puławską? Po co, skoro i tak jest tam już nadpodaż?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Yelonker

Post autor: Yelonker » 20 paź 2018, 18:26

Jalerb pisze:
20 paź 2018, 16:39
Yelonker pisze:
20 paź 2018, 15:40
Raczej dołożyłbym wraz z tramwajem na Wilanów jakąś bardziej obwodową linię w tamtym miejscu, typu z Woli przez Ochotę na Służewiec.
Na przykład 11? Od MRD przez Grójecką, Banacha, Rostafińskich? :-k
Przyznam, zastanawiałem się nad tym i w sumie byłoby to ciekawe rozwiązanie łączące Bemowo, Bielany i mieszkalną Wolę z biznesową Wolą i biznesowym Służewcem, ale chyba jednak raczej coś jeszcze bardziej obwodowego tj. przez Bitwy Warszawskiej i Krzyżanowskiego.
Glonojad pisze:
20 paź 2018, 17:33
Jak już wspomniałem, dlatego, że jedną z linii z Puławskiej skieruje się na Wilanów (i wyeliminuje się 14, najmniej użyteczną linię tramwajową w mieście), jak również, żeby całkowicie utramwajowić komunikację na Rakowieckiej.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 paź 2018, 21:33

Yelonker pisze:
20 paź 2018, 18:26
Jalerb pisze:
20 paź 2018, 16:39

Na przykład 11? Od MRD przez Grójecką, Banacha, Rostafińskich? :-k
Przyznam, zastanawiałem się nad tym i w sumie byłoby to ciekawe rozwiązanie łączące Bemowo, Bielany i mieszkalną Wolę z biznesową Wolą i biznesowym Służewcem, ale chyba jednak raczej coś jeszcze bardziej obwodowego tj. przez Bitwy Warszawskiej i Krzyżanowskiego.
Glonojad pisze:
20 paź 2018, 17:33
Jak już wspomniałem, dlatego, że jedną z linii z Puławskiej skieruje się na Wilanów (i wyeliminuje się 14, najmniej użyteczną linię tramwajową w mieście), jak również, żeby całkowicie utramwajowić komunikację na Rakowieckiej.
Tylko, że to jest bez sensu, bo 33 jest silne a na Puławskiej jest, że się powtórzę, nadmiar kursów.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

osa

Post autor: osa » 20 paź 2018, 22:43

Jak z Puławskiej wypadną 10 i 35 (na Wilanów, choć nie wiem, czy doczekam tej budowy), a 14 stanie się linią obwodową, np. Sielce/Stegny - Rakowiecka - Ochota - Wola, to na Puławskiej zostaną: 4 i 18, a do tego przydałoby się jakieś połączenie Puławska - Rakowiecka - al. Niepodległości - Dw. Centralny. Tu widziałbym powrót 19 z Wyścigów na Broniewskiego do Metra Młociny co 8 min naprzemiennie z 33 Metro Młociny - Rakowiecka i ewent. dalej na Wołoską, skoro jest problem z miejscem.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 21 paź 2018, 2:57

Coś mi się wydaje, że problem z jedną linią na Wołoskiej jest bardziej palący niż czekanie na tramwaj do Wilanowa.
Na szybko to wydaje mi się, że najprościej byłoby wzmocnić 17 w kursach do Marymontu. Tylko trzeba byłoby poszukać dawcy brygad.

Na ile realne byłoby zbudowanie nakładki na Nowowiejskiej między Waryńskiego a Marszałkowską, żeby 14 (>> 44) na dwukierunkach mogła sobie zawracać?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 21 paź 2018, 8:04

Nakładki czy przelotki :>?

Między Warynskiego a Marszałkowską wyglada na najgorsze miejsce (torowisko na jezdni, zaraz się okaże, że obok jakieś zabytki, itd.)

Gdzieś padała koncepcja Pl.Zbawiciela jako tramwajowego ronda.
ŁK

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 21 paź 2018, 9:06

Miałem na myśli takie coś, co było (jest?) na Prostej dla 11.
Na rondo to chyba jest za ciasno. Ale pomysł Glonojada, żeby wpuścić tor do zawracania w al. Wyzwolenia mi się podoba. Tylko wymagałby inwestycji.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Yelonker

Post autor: Yelonker » 21 paź 2018, 12:06

osa pisze:
20 paź 2018, 22:43
Jak z Puławskiej wypadną 10 i 35 (na Wilanów, choć nie wiem, czy doczekam tej budowy), a 14 stanie się linią obwodową, np. Sielce/Stegny - Rakowiecka - Ochota - Wola, to na Puławskiej zostaną: 4 i 18, a do tego przydałoby się jakieś połączenie Puławska - Rakowiecka - al. Niepodległości - Dw. Centralny. Tu widziałbym powrót 19 z Wyścigów na Broniewskiego do Metra Młociny co 8 min naprzemiennie z 33 Metro Młociny - Rakowiecka i ewent. dalej na Wołoską, skoro jest problem z miejscem.
Przytaczając swój pomysł na linię 16 ze starego wątku o trasie tramwajowej na Wilanów, to miała ona przebiegać następująco:
NOWE BEMOWO - Powstańców Śląskich - Połczyńska - Wolska - Kasprzaka - Ordona - DWZ - Bitwy Warszawskiej - Banacha - Rostafińskich - Boboli - Rakowiecka - Puławska - Goworka - Spacerowa - Gagarina - SIELCE (i dalej Siekierki, oby jak najszybciej), będąc w praktyce przytoczonym pomysłem na 14. Jeśli zaś chodzi o 33, to posłałbym ją na Wyścigi, jednocześnie osłabiając, bowiem chętnie widziałbym z Sielc/Stegien/Wilanowa linię, która pojechałaby do Rakowieckiej i Niepodległości, później skręcając na Stawkach do placu Wilsona i na Potok a dalej oby jak najszybciej na Rudę, zastępując na tej trasie 157 i wzmacniając na JP2 linię 33. Jeśli zaś chodzi o Wołoską, tutaj proponuję linię 8 o trasie OS. GÓRCZEWSKA - Górczewska - Połczyńska - Powstańców - Połczyńska - Wolska - Skierniewicka - Kasprzaka - Krzyżanowskiego - DWZ - Bitwy Warszawskiej - Banacha - Rostafińskich - Boboli - Wołoska - Marynarska - SŁUŻEWIEC w dalszej perspektywie, a obecnie to chyba jednak trzeba ogarnąć lewoskręt z Wołoskiej w Woronicza tak, by dane mu było funkcjonować liniowo, bo wzmocnienie 17 popsuje koordynację 17/33 na Jana Pawła II, a wydłużenie 33 pozwoli ją utrzymać i z miejsca będzie to właściwie skoordynowane na całej trasie.
KwZ pisze:
21 paź 2018, 9:06
Miałem na myśli takie coś, co było (jest?) na Prostej dla 11.
Na rondo to chyba jest za ciasno. Ale pomysł Glonojada, żeby wpuścić tor do zawracania w al. Wyzwolenia mi się podoba. Tylko wymagałby inwestycji.
Przeplotka na Prostej fizycznie funkcjonuje, ale znajduje się za Towarową, więc rozjazd w tym kierunku musiałby tam powstać w ogóle od zera i nie byłoby przystanku dla wysiadających i wsiadających, cała wymiana pasażerska odbywałaby się na Towarowej, a więc zmiana torów z pasażerami. Dlatego wybrano wariant "brak inwestycji" i wydłużenie do Narutowicza, co zresztą z powyższych powodów wypada technicznie sensowniej. Ślepy tor w alei Wyzwolenia istniał już chyba przed wojną i w istocie jest to ciekawy pomysł, chociaż wierzę w to, że kiedyś tą ulicą tramwaj dojedzie do Trasy Łazienkowskiej i wówczas Nowowiejska dostanie tę brakującą linię tramwajową. Jednak tory z przeplotką w alei Wyzwolenia mogłyby być już jakimś przygotowaniem do tej na razie bardzo odległej inwestycji.

Awatar użytkownika
Krzysztof_J
Kontakt:

Post autor: Krzysztof_J » 21 paź 2018, 23:32

Widzę, że pojawiło się dużo różnych pomysłów zmian tras po otwarciu linii na Wilanów, które są godne rozważenia w przyszłości. Uważam jednak, że na razie należałoby się skupić na zmianach w oparciu o istniejące trasy tramwajowe, a planowaniem tras na Wilanów będzie można się zająć wtedy, gdy będzie znana przynajmniej przybliżona data otwarcia, bo na razie nawet nie zaczęto jeszcze budowy.

ODPOWIEDZ