Pomysły na komunikację po otwarciu tramwaju do Wilanowa
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
33 na Puławską? Po co, skoro i tak jest tam już nadpodaż?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Przyznam, zastanawiałem się nad tym i w sumie byłoby to ciekawe rozwiązanie łączące Bemowo, Bielany i mieszkalną Wolę z biznesową Wolą i biznesowym Służewcem, ale chyba jednak raczej coś jeszcze bardziej obwodowego tj. przez Bitwy Warszawskiej i Krzyżanowskiego.
Jak już wspomniałem, dlatego, że jedną z linii z Puławskiej skieruje się na Wilanów (i wyeliminuje się 14, najmniej użyteczną linię tramwajową w mieście), jak również, żeby całkowicie utramwajowić komunikację na Rakowieckiej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tylko, że to jest bez sensu, bo 33 jest silne a na Puławskiej jest, że się powtórzę, nadmiar kursów.Yelonker pisze: ↑20 paź 2018, 18:26Przyznam, zastanawiałem się nad tym i w sumie byłoby to ciekawe rozwiązanie łączące Bemowo, Bielany i mieszkalną Wolę z biznesową Wolą i biznesowym Służewcem, ale chyba jednak raczej coś jeszcze bardziej obwodowego tj. przez Bitwy Warszawskiej i Krzyżanowskiego.Jak już wspomniałem, dlatego, że jedną z linii z Puławskiej skieruje się na Wilanów (i wyeliminuje się 14, najmniej użyteczną linię tramwajową w mieście), jak również, żeby całkowicie utramwajowić komunikację na Rakowieckiej.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Jak z Puławskiej wypadną 10 i 35 (na Wilanów, choć nie wiem, czy doczekam tej budowy), a 14 stanie się linią obwodową, np. Sielce/Stegny - Rakowiecka - Ochota - Wola, to na Puławskiej zostaną: 4 i 18, a do tego przydałoby się jakieś połączenie Puławska - Rakowiecka - al. Niepodległości - Dw. Centralny. Tu widziałbym powrót 19 z Wyścigów na Broniewskiego do Metra Młociny co 8 min naprzemiennie z 33 Metro Młociny - Rakowiecka i ewent. dalej na Wołoską, skoro jest problem z miejscem.
Coś mi się wydaje, że problem z jedną linią na Wołoskiej jest bardziej palący niż czekanie na tramwaj do Wilanowa.
Na szybko to wydaje mi się, że najprościej byłoby wzmocnić 17 w kursach do Marymontu. Tylko trzeba byłoby poszukać dawcy brygad.
Na ile realne byłoby zbudowanie nakładki na Nowowiejskiej między Waryńskiego a Marszałkowską, żeby 14 (>> 44) na dwukierunkach mogła sobie zawracać?
Na szybko to wydaje mi się, że najprościej byłoby wzmocnić 17 w kursach do Marymontu. Tylko trzeba byłoby poszukać dawcy brygad.
Na ile realne byłoby zbudowanie nakładki na Nowowiejskiej między Waryńskiego a Marszałkowską, żeby 14 (>> 44) na dwukierunkach mogła sobie zawracać?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Nakładki czy przelotki
?
Między Warynskiego a Marszałkowską wyglada na najgorsze miejsce (torowisko na jezdni, zaraz się okaże, że obok jakieś zabytki, itd.)
Gdzieś padała koncepcja Pl.Zbawiciela jako tramwajowego ronda.
Między Warynskiego a Marszałkowską wyglada na najgorsze miejsce (torowisko na jezdni, zaraz się okaże, że obok jakieś zabytki, itd.)
Gdzieś padała koncepcja Pl.Zbawiciela jako tramwajowego ronda.
ŁK
Miałem na myśli takie coś, co było (jest?) na Prostej dla 11.
Na rondo to chyba jest za ciasno. Ale pomysł Glonojada, żeby wpuścić tor do zawracania w al. Wyzwolenia mi się podoba. Tylko wymagałby inwestycji.
Na rondo to chyba jest za ciasno. Ale pomysł Glonojada, żeby wpuścić tor do zawracania w al. Wyzwolenia mi się podoba. Tylko wymagałby inwestycji.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Przytaczając swój pomysł na linię 16 ze starego wątku o trasie tramwajowej na Wilanów, to miała ona przebiegać następująco:osa pisze: ↑20 paź 2018, 22:43Jak z Puławskiej wypadną 10 i 35 (na Wilanów, choć nie wiem, czy doczekam tej budowy), a 14 stanie się linią obwodową, np. Sielce/Stegny - Rakowiecka - Ochota - Wola, to na Puławskiej zostaną: 4 i 18, a do tego przydałoby się jakieś połączenie Puławska - Rakowiecka - al. Niepodległości - Dw. Centralny. Tu widziałbym powrót 19 z Wyścigów na Broniewskiego do Metra Młociny co 8 min naprzemiennie z 33 Metro Młociny - Rakowiecka i ewent. dalej na Wołoską, skoro jest problem z miejscem.
NOWE BEMOWO - Powstańców Śląskich - Połczyńska - Wolska - Kasprzaka - Ordona - DWZ - Bitwy Warszawskiej - Banacha - Rostafińskich - Boboli - Rakowiecka - Puławska - Goworka - Spacerowa - Gagarina - SIELCE (i dalej Siekierki, oby jak najszybciej), będąc w praktyce przytoczonym pomysłem na 14. Jeśli zaś chodzi o 33, to posłałbym ją na Wyścigi, jednocześnie osłabiając, bowiem chętnie widziałbym z Sielc/Stegien/Wilanowa linię, która pojechałaby do Rakowieckiej i Niepodległości, później skręcając na Stawkach do placu Wilsona i na Potok a dalej oby jak najszybciej na Rudę, zastępując na tej trasie 157 i wzmacniając na JP2 linię 33. Jeśli zaś chodzi o Wołoską, tutaj proponuję linię 8 o trasie OS. GÓRCZEWSKA - Górczewska - Połczyńska - Powstańców - Połczyńska - Wolska - Skierniewicka - Kasprzaka - Krzyżanowskiego - DWZ - Bitwy Warszawskiej - Banacha - Rostafińskich - Boboli - Wołoska - Marynarska - SŁUŻEWIEC w dalszej perspektywie, a obecnie to chyba jednak trzeba ogarnąć lewoskręt z Wołoskiej w Woronicza tak, by dane mu było funkcjonować liniowo, bo wzmocnienie 17 popsuje koordynację 17/33 na Jana Pawła II, a wydłużenie 33 pozwoli ją utrzymać i z miejsca będzie to właściwie skoordynowane na całej trasie.
Przeplotka na Prostej fizycznie funkcjonuje, ale znajduje się za Towarową, więc rozjazd w tym kierunku musiałby tam powstać w ogóle od zera i nie byłoby przystanku dla wysiadających i wsiadających, cała wymiana pasażerska odbywałaby się na Towarowej, a więc zmiana torów z pasażerami. Dlatego wybrano wariant "brak inwestycji" i wydłużenie do Narutowicza, co zresztą z powyższych powodów wypada technicznie sensowniej. Ślepy tor w alei Wyzwolenia istniał już chyba przed wojną i w istocie jest to ciekawy pomysł, chociaż wierzę w to, że kiedyś tą ulicą tramwaj dojedzie do Trasy Łazienkowskiej i wówczas Nowowiejska dostanie tę brakującą linię tramwajową. Jednak tory z przeplotką w alei Wyzwolenia mogłyby być już jakimś przygotowaniem do tej na razie bardzo odległej inwestycji.
- Krzysztof_J
- Kontakt:
Widzę, że pojawiło się dużo różnych pomysłów zmian tras po otwarciu linii na Wilanów, które są godne rozważenia w przyszłości. Uważam jednak, że na razie należałoby się skupić na zmianach w oparciu o istniejące trasy tramwajowe, a planowaniem tras na Wilanów będzie można się zająć wtedy, gdy będzie znana przynajmniej przybliżona data otwarcia, bo na razie nawet nie zaczęto jeszcze budowy.