Jeżeli to ma mieć po dwa pasy w każdą stronę to ta stacja musi zniknąć.R-11 Kleszczowa pisze:Domki się rozbierze, ale stacje BP pewnie zostawiąsolaris8315 pisze:Jakoś domki przy Praskiej i Świdnickiej stoją w najlepsze. A jeszcze ten budynek przy Rondzie Żaba wyremontowali (ten przy starym tunelu). A BP zbierze krocie, gdy wykupią ich stację benzynową... A pomyśleć, że przez dłuzszy czas był tam praktycznie pusty plac z jednym budynkiem po piekarni do wyburzenia... A wogołe ta trasa to jest od ponad 20 lat planowana, tak samo jak tramwaj na Targówek....
Trasa TysiÄ clecia
Moderator: Wiliam
- Bastian
- Sułtan Maroka
Mnie zastanowiły cztery rzeczy (o ile na tej mapce można choć trochę polegać, w co trochę śmiem powątpiewać):
1) Jak zostanie rozwiązany węzeł z Radzymińską? I jaki jest sens puszczania trasy tunelem, zamiast - jak równoległe tory kolejowe - wiaduktem?
2) Po co estakady wzdłuż Zabranieckiej?
3) Czyżby miało nie być połączenia trasy od strony Wiatraka z rejonem Zabraniecka - Rzeczna? Jeżeli rzeczywiście tak by było, to mamy do czynienia z absurdem pierwszej klasy...
4) Czy na trasie planuje się wprowadzenie jakiegoś tramwaju? OIDP plany TW rozwoju sieci przewidywały trasę tramwaju na północ od Wiatraka. Tylko znowu problem - co z w/w węzłami?
1) Jak zostanie rozwiązany węzeł z Radzymińską? I jaki jest sens puszczania trasy tunelem, zamiast - jak równoległe tory kolejowe - wiaduktem?
3) Czyżby miało nie być połączenia trasy od strony Wiatraka z rejonem Zabraniecka - Rzeczna? Jeżeli rzeczywiście tak by było, to mamy do czynienia z absurdem pierwszej klasy...
4) Czy na trasie planuje się wprowadzenie jakiegoś tramwaju? OIDP plany TW rozwoju sieci przewidywały trasę tramwaju na północ od Wiatraka. Tylko znowu problem - co z w/w węzłami?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Zgoda pełna w kwestii pierwszych trzech punktów. Natomiast ad. 4 - z mapki, którą otrzymałem wczoraj w materiałach na konferencji naukowo-technicznej "Miejski transport szynowy" wynika, iż są planowane tramy wzdłuż Rzecznej i Nowowiatracznej, ale dopiero po 2014Bastian pisze:Mnie zastanowiły cztery rzeczy (o ile na tej mapce można choć trochę polegać, w co trochę śmiem powątpiewać):
Nie ma natomiast tramów wzdłuż Alei Tysiąclecia, od Stalowej do Kawęczyńskiej
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Ależ jest planowane. Mapa pokazująca węzeł na Utracie dostepna jest na stronie Siskomu: http://siskom.waw.pl/mapy/obw-sr/obw-sr_wd.pdfBastian pisze:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- MeWa
- Cukiereczek
coś ruszyło, ale jak zwykle z problemami.
Komunikacyjny węzeł gordyjski na rondzie Wiatraczna
Krzysztof Śmietana2007-02-18, ostatnia aktualizacja 2007-02-18 21:52
Jak zmieścić na Wiatracznej tunel dla samochodów, stację metra i pętlę tramwajową? Nad tym głowią się właśnie projektanci, którzy przygotowują dokumentację obwodnicy Pragi
Chodzi o bezkolizyjną trasę, która połączy rondo Wiatraczna na Grochowie z rondem Żaba na Targówku. Arteria ma odciążyć m.in. wiecznie zakorkowaną Targową.
Na obwodnicę Pragi, która w poprzednim wariancie miała prowadzić al. Tysiąclecia przez Szmulki i estakadą przez park Skaryszewski, prawobrzeżna Warszawa czeka już od ponad 30 lat. Wreszcie zaczęło się projektowanie trasy w nowym przebiegu. Jednak już na początku inżynierowie mówią, że nie uda się dotrzymać założonych terminów. - Do końca roku miał być gotowy projekt budowlany pierwszego odcinka od ronda Wiatraczna do Zabranieckiej na Targówku Przemysłowym. Najpewniej ten termin się przesunie. Wszystko przez to, że projektanci trasy swoje plany muszą dokładnie skonsultować z Metrem Warszawskim - mówi Adam Stawicki, rzecznik Zarządu Dróg Miejskich.
Przy rondzie Wiatraczna szykuje się bowiem prawdziwy węzeł gordyjski. Pod skrzyżowaniem trasa ma prowadzić w tunelu (na przedłużeniu al. Stanów Zjednoczonych). Obok zaś musi się zmieścić stacja metra - tutaj zaplanowano odnogę drugiej linii od stacji przy Stadionie Dziesięciolecia przez Dworzec Wschodni na Gocław.
Projektanci z firmy DHV po analizach liczą na to, że stację uda się zmieścić po wschodniej stronie ronda, bliżej Uniwersamu. - Na pewnym odcinku tunel metra będzie biegł równolegle do tunelu drogowego - przewiduje Piotr Chełstowski z DHV.
Kolejny problem to tory tramwajowe. Przedstawiciele Tramwajów Warszawskich chcą zostawić pętlę na Wiatracznej i obecny układ torów. Tymczasem na wizualizacjach przygotowanych przez DHV nie ma pętli na rondzie ani nawet skrętu dla tramwajów w al. Waszyngtona. - To pewne przeoczenie. Pętla i skręt w al. Waszyngtona zostanie zachowany - uspokaja Krzysztof Sarna z DHV. Część przystanków tramwajowych trzeba będzie jednak zlikwidować na czas budowy trasy.
Wciąż nieznany jest też ostateczny kształt tunelu drogowego. Według krótszego wariantu powstanie on tylko pod rondem Wiatraczna. Dalej aż za ul. Szaserów trasa prowadziłaby w zagłębieniu. Według innego, droższego wariantu tunel miałby aż 800 m i ciągnąłby się aż do szpitala przy ul. Szaserów. - Wkrótce przeprowadzimy konsultacje w tej sprawie z władzami dzielnicy. Ostateczny wariant zostanie wybrany wiosną - zapowiada Mieczysław Reksnis z miejskiego Biura Drogownictwa i Komunikacji.
Budowa trasy zacznie się w 2008 lub w 2009 r. i potrwa trzy-cztery lata. Inwestycja pochłonie przynajmniej 600 mln zł.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Super firma te DHV - najpierw ślimak na około 340 stopni na węźle Salomea-Janki/Aleje Jerozolimskie/Trasa Nowolazurowa a teraz "pewne przeoczenie" w kwestii pętli tramwajowej...MeWa pisze:Kolejny problem to tory tramwajowe. Przedstawiciele Tramwajów Warszawskich chcą zostawić pętlę na Wiatracznej i obecny układ torów. Tymczasem na wizualizacjach przygotowanych przez DHV nie ma pętli na rondzie ani nawet skrętu dla tramwajów w al. Waszyngtona. - To pewne przeoczenie- uspokaja Krzysztof Sarna z DHV.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Co do węzła z 340 stopniami, to chyba wyjaśniałem, z czego mogło wynikać takie rozwiązanie...
Co do "przeoczenia" - hm, po pierwsze, to nie wiadomo, czy dokładnie tego słowa użył p. Sarna, po drugie, wizualizacja mogła być dla potrzeb ZDM, którego rozwiązania torowe, jako nie zmieniające się, nie interesowały, albo dla innego, beztramwajowego wariantu.
Co nie zmienia faktu, że z artykułu zbyt pochlebny obraz nie wynika
Co do "przeoczenia" - hm, po pierwsze, to nie wiadomo, czy dokładnie tego słowa użył p. Sarna, po drugie, wizualizacja mogła być dla potrzeb ZDM, którego rozwiązania torowe, jako nie zmieniające się, nie interesowały, albo dla innego, beztramwajowego wariantu.
Co nie zmienia faktu, że z artykułu zbyt pochlebny obraz nie wynika
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ale po co ciągnąć wszystkie linie aż na Gocławek? Niepotrzebne wozokm, niepotrzebne brygady...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Jak przedłużysz z Gocławka do węzła Płowiecka, to przestaną być niepotrzebne - tam się wtedy zakrańcuje autobusy, zamiast je ciągnąć aż do Wiatraka.
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ale oprócz obciążenia z autobusów jest jeszcze obciążenie zbierane wzdłuż trasy, którego nie przeniesiesz w jeden punkt. Tak więc albo tramy będą puste przed Wiatraczną, albo przeciążone przed skrzyżowaniami z Al. Zieleniecką. Gdzieś po drodze pętla jest potrzebna (chociaż inna sprawa, że 21, 22 i 8 to powinny na Gocław jechaćBastian pisze:Jak przedłużysz z Gocławka do węzła Płowiecka, to przestaną być niepotrzebne - tam się wtedy zakrańcuje autobusy, zamiast je ciągnąć aż do Wiatraka.
No i ktoś za te przenosiny i dodatkowe wagony powinien zapłacić - budowa nowej pętli to jest - w cenach z 2005 roku - 25 baniek i to przy pętli trzytorowej, plus grunty które, jeśli nie są miejskie, trzeba wykupić, do tego koszty zakupu nowego taboru: +1 brygada na 9 i 24, + 3 czy 4 na 26 (i docelowym 21...), plus 2 na 8 i 22. Łącznie co najmniej 10 wagonów.
[ Dodano: 2007-02-19, 19:53 ]
Dodam, że jeśli konieczność przenosin pętli wynikałaby z projektu trasy, to koszt ten należałoby wpisać po stronie kosztów budowy trasy dla potrzeb analizy ekonomicznej. Chociaż teoretycznie miasto mogłoby powiedzieć, że fizycznie poniesie go TW (tylko z czego, z wkładu własnego na modernizację trasy w alei Jana Pawła II?
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Wizualizacja: http://www.youtube.com/watch?v=tpcNzYvFxEg
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Bastian
- Sułtan Maroka
Dwa pytania:
1) Co z tramwajem, znajdującym się w planach inwestycyjnych TW? Na wizualizacji jakoś go nie widać.
2) Co to za rozjazd w rejonie Zabranieckiej? Tam powinien być normalny węzeł, choćby w postaci ronda z wiaduktami. Bez sensu by było, gdyby np. nie można wjechać na trasę w kierunku Wiatracznej od strony Rembertowa (z Nowostrażackiej).
1) Co z tramwajem, znajdującym się w planach inwestycyjnych TW? Na wizualizacji jakoś go nie widać.
2) Co to za rozjazd w rejonie Zabranieckiej? Tam powinien być normalny węzeł, choćby w postaci ronda z wiaduktami. Bez sensu by było, gdyby np. nie można wjechać na trasę w kierunku Wiatracznej od strony Rembertowa (z Nowostrażackiej).