Trasa Tysiąclecia

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 kwie 2006, 1:06

Obrazek
Protest przeciw al. Tysiąclecia, której nie będzie

Tomasz Urzykowski 07-04-2006 , ostatnia aktualizacja 07-04-2006 00:31

Na czwartkową sesję Rady Warszawy całą grupą zjechali mieszkańcy Saskiej Kępy. Nie chcą mieć pod oknami al. Tysiąclecia. Tylko że arterii nikt już w tym miejscu nie planuje

Aleja Tysiąclecia mogłaby zagrozić spokojnej Saskiej Kępie. Miała przecinać park Skaryszewski, a dalej prowadzić wzdłuż Kanałku Wystawowego i ogródków działkowych - równolegle do osiedla bloków przy ulicy Międzynarodowej. Taki zapis kilka lat temu znalazł się w obowiązujących do dziś tzw. ustaleniach wiążących do miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego.

Na ich podstawie miasto przygotowało projekt szczegółowego planu Saskiej Kępy. Dokument ten też przewiduje możliwość wytyczenia al. Tysiąclecia, choć plan już nie objął tego terenu.

- Od 30 lat słyszę o tej arterii. Z początku się cieszyłem, bo byłem młody. A teraz jestem przeciw. Ta trasa zakłóci nam życie i zniszczy tereny zielone - mówił jeden ze 195 mieszkańców osiedla Międzynarodowa, którzy podpisali się pod protestem przeciw projektowi planu.

W imieniu ratusza ludziom odpowiadał wczoraj Marek Mikos, naczelnik wydziału planowania. Zapewniał, że władze stolicy już nie chcą budować al. Tysiąclecia między Grochowską a al. Stanów Zjednoczonych. Mieszkańcy Saskiej Kępy mogą więc spać spokojnie.

- Ale przecież ten plan zakłada jej powstanie - nie dowierzali protestujący.

- W nowym studium, które niebawem będzie uchwalone, trasy już tu nie ma. Problem jest więc nieaktualny - przekonywał Marek Mikos. Zamiast al. Tysiąclecia władze miasta chcą przedłużyć al. Stanów Zjednoczonych na Targówek Przemysłowy i dalej wzdłuż torów do ronda Żaba. W ten sposób domknęłaby się prawobrzeżna część śródmiejskiej obwodnicy.

Radni po kolei oddalali zarzuty mieszkańców Saskiej Kępy do projektu planu. Poza tymi dotyczącymi alei były jeszcze inne, np. przeciw sześciokondygnacyjnemu budynkowi przy ul. Alzackiej 3, gdzie stoją domy najwyżej dwupiętrowe.

- W projekcie planu nie zezwalamy na budowę w tym miejscu tak wysokich obiektów. Chcemy zachować historyczny charakter i gabaryty Saskiej Kępy - zapewniał Marek Mikos. - Niestety, ten budynek już powstał i plan nie może doprowadzić do jego rozbiórki.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 07 kwie 2006, 9:18

gazeta.pl pisze:W nowym studium, które niebawem będzie uchwalone, trasy już tu nie ma. Problem jest więc nieaktualny - przekonywał Marek Mikos. Zamiast al. Tysiąclecia władze miasta chcą przedłużyć al. Stanów Zjednoczonych na Targówek Przemysłowy i dalej wzdłuż torów do ronda Żaba. W ten sposób domknęłaby się prawobrzeżna część śródmiejskiej obwodnicy.
Do ronda Żaba :shock: Z planu, który posiadam, wynika że obwodnica centrum ma się łączyć, ale z ciągiem Budowlana - Gilarska - Jórskiego.
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 kwie 2006, 10:13

W zeszłym roku zatwierdzony został wariant wzdłuż torów, a więc do Żaby. Co nie zmienia faktu, że oczywiście nikt nie rozbierze Kraśnickiej i Rzecznej, a Raczkiewicza (łącznik Radzymińska - Budowlana) też jest w planach. Będą więc po prostu dwie trasy... ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 07 kwie 2006, 13:52

W sumie to nawet dobrze, że bedą dwie trasy. Zawsze będzie jakaś alternatywa.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 kwie 2006, 12:12

A ja uważam, że wzdłuż Alei Tysiąclecia powinien iść tramwaj na Gocław ;)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 kwie 2006, 12:33

Ja także...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Brzydal

Post autor: Brzydal » 09 kwie 2006, 20:49

Nie będzie trasy tam gdzie kiedyś planowano, to nie będzie i tramwaju, ale może to i dobrze. Dobrze, bo brak tramwaju zwieksza szansę pojawienia się na Gocławiu jakiejś rozsądnej linii metra. Rozsądnej czyli nie na Podskarbińską, a do centrum :) Oczywiście nasze wnuki jej nie doczekają, ale może kiedyś... :P

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 kwie 2006, 21:00

Obawiam się, że "rozsądna" linia metra to ma jeszcze mniejsze szanse na realizację, niż połamaniec przez Wiatraczną.

Ja bym walczył o tramwaj przez Saską Kępę - może nawet w tunelu by się go zrobić udało?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 09 kwie 2006, 21:07

Hmmm......W tunelu. Koncepcja bardzo fajna, ale chyba narazie nierealna. Zobacz jak się z metrem grzebią ;-) Tramwaj powinien pojechaćz Gocławia wzdłuż Komorowskiego, a potem za Wałem Gocławskim powinen skrecać w prawo i wzdłuż Kanału Wystawowego docierać do Waszyngtona. Metro......hmmmm IMHO to Gocław powinien bardziej zawalczyć o tramwaj niz o podziemną kolejkę. 8-[
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 10 kwie 2006, 18:25

pk45 pisze:Do ronda Żaba :shock: Z planu, który posiadam, wynika że obwodnica centrum ma się łączyć, ale z ciągiem Budowlana - Gilarska - Jórskiego.
Z opracowanego w 2004 roku studium techniczno-ekonomicznego przebiegu wschodniego zamknięcia obwodnicy śródmiejskiej wynika, że obwodnica powinna się domknąć przez połączenie węzła Żaba z rondem Wiatraczna -wariant D:

http://www.siskom.waw.pl/obwodnica-sr.htm

W studium odnoga do Budowlanej też jest, ale dopóki nie będzie namacalnej woli urzędników, aby zbudować most Krasińskiego i łącznik Krasińskiego - al. Prymasa Tysiąclecia, to nie sądzę, aby był sens budowania dużej arterii w wariancie B.

Notabene na przedłużeniu na południe wariantu A (Trasa Tysiąclecia) planowano kiedyś most przez Wisłę.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 kwie 2006, 19:01

Nie wiem, czy wzdłuż kanałku nie byłoby za bardzo na około, no i saską puszczamy bokiem.

A wszystko przez tego @$&@*$& Gierka, który nawet porządnie tej Alei Piłsudskiego zbudować nie umiał...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 kwie 2006, 0:42

R-11 Kleszczowa pisze:Co do samego przebiegu trasy. Najlepiej gdyby powstały wszystkie wersje tzn. przez Szmulki, przez Naczelnikowską oraz przez Kraśnicką. Wiem- nie realne. Ale byłoby to najlepsze rozwiazanie.
Realne. Pytanie tylko, kiedy. Dwie ostatnie niewątpliwie powstaną. A co pierwszej, to w końcu nawet początkowo sceptycznie nastawiony Dennis zaczął być jej orędownikiem. Przy czym powtarzam - nie jako arterii, lecz jako porządnej miejskiej ulicy - z domami, handlem, a nawet tramwajami... ;) Praga potrzebuje tego, jak kania dżdżu. Inaczej tam zawsze będzie getto...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 paź 2006, 19:40

zaciszanin pisze:Torowisko na pętli wymaga generalnej naprawy gdyż nie było modernizowane od wielu lat. Zaniechano tego ze względu na przebieg Trasy Tysiąclecia (oficjalne stanowisko TW).
Do zaciszanina: to już by była paranoja z tą Trasą Tysiąclecia. Przecież nikt nawet nie zamierza jej w dającej się przewidzieć perspetywie czasowej budować (mówię o trasie przy DWW), ale jak coś tam trzeba innego zrobić, to nie wolno, bo Trasa? Chryste Panie, gdzie ja mieszkam... ](*,) Niektóre tramwaje zmieniają trasy co rok, a nie można zrobić czegoś, z czym być może by kolidowała trasa, którą się zbuduje za 10 lat, może 30, a może (oby nie, bo jest potrzebna, jak diabli!) nigdy!!!

Nie mówiąc już o tym, że przecież na Trasie Tysiąclecia planuje się (o ile w ogóle) tramwaj, w tunelu pod torami kolejowymi jest nitka dla tramwajów!!! Wtedy żaden problem puścić tę 2 dalej, przez Kamionek w jakąkolwiek ciężką cholerę.

Awatar użytkownika
Petroniusz

Post autor: Petroniusz » 11 paź 2006, 19:44

No tak, cała "Trasa Tysiąclecia" od kilkudziesięciu lat składa się tylko z torów tramwajowych.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 paź 2006, 19:49

Nie, ja mówię o planowanym odcinku - przynajmniej od Kijowskiej do Grochowskiej. Powtarzam - jest pośrodku oddzielny tunel na tramwaj.

ODPOWIEDZ