Dwukierunkowe i uĹźywane tramwaje w Warszawie?
Czy sprawa się jakoś posuwa, czy umarła śmiercią biurokratyczną?
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jaka sprawa?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Zakupu używanych tramów z zachodu.
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A skąd pomysł, że w ogóle jest taka "sprawa"? 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ale poszycie z 4,5 mm blachy nierdzewnej robi wrażenie.
Wpadł mi ten pomysł do głowy wczoraj ,kiedy pomyślałem o remoncie koło feminy i co ważniejsze innych czekajacych nas remontach .
Widzę np. Z-1 .Remont odbywa się na Wolskiej , taki tramwj mógłby jeżdżić od Oś .Górczewska do ul .Połczyńskiej , potrzeba tylko dwóch tymczasowych zwrotnic i pętla by była tylko jedna .
Szykuje się remont Al. Jana Pawła II , tu też jest sporo możliwości do pokombinowania .
Wiem że temat jest rewolucyjny
,ale może warto się nad nim zastanowić ?
Te wozy nie musiały by być nowe ,przecież pełniły by rolę tymczasową ,a jak by nie było remontów zawsze by mogły jeżdzić w normalnym ruchu liniowym .
Widzę np. Z-1 .Remont odbywa się na Wolskiej , taki tramwj mógłby jeżdżić od Oś .Górczewska do ul .Połczyńskiej , potrzeba tylko dwóch tymczasowych zwrotnic i pętla by była tylko jedna .
Szykuje się remont Al. Jana Pawła II , tu też jest sporo możliwości do pokombinowania .
Wiem że temat jest rewolucyjny
Te wozy nie musiały by być nowe ,przecież pełniły by rolę tymczasową ,a jak by nie było remontów zawsze by mogły jeżdzić w normalnym ruchu liniowym .
Pewnie da się bez nich przeżyć ,ale...gemba pisze:Zapotrzebowanie na dwukierunkowe tramwaje jest z grubsza podobne, jak na czteroosiowe busy typu capacity. Zapewne gdyby takowe zakupiono, to znalazłoby się dla nich jakieś zastosowanie, ale równie dobrze da się przeżyć bez nich.![]()
Czekam na następne odpowiedzi .
Doświadczenie pokazuje że i bez tramwajów na Jerozlimskich czy bez mostu Poniatowskiego da się przeżyć, ale komunikacja ma ułatwiac, a nie utrudniać życie. Nie tak dawno proponowano zastosowanie ich na Puławskiej podczas remontu "starej" Marszałkowskiej. A i pewnie podczas kopania metra się gdzieś przydadzą, podczas rozgrzebania Feminy i Kercelaka też na pewno by sporo pomogły. Co do Jelonek to średnio widzę, bo bus i tak musiałby mimo tego jeździć, no chyba że zrobić systemem wrocławsko-krakowskim, nieskończoną ilość przesiadek.gemba pisze:Zapotrzebowanie na dwukierunkowe tramwaje jest z grubsza podobne, jak na czteroosiowe busy typu capacity. Zapewne gdyby takowe zakupiono, to znalazłoby się dla nich jakieś zastosowanie, ale równie dobrze da się przeżyć bez nich.![]()
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Był już taki temat na taborze, do zamknięcia.
Było już też pisane, że przytaczanie niedawnego remontu Puławskiej to demagogia, natomiast obecnego remontu Wolskiej stoi w sprzeczności z zasadą "komunikacja ma ułatwiać życie"
.
Było już też pisane, że przytaczanie niedawnego remontu Puławskiej to demagogia, natomiast obecnego remontu Wolskiej stoi w sprzeczności z zasadą "komunikacja ma ułatwiać życie"
LINK Chyba w tym temacie wymienionym wyżej dyskusja umarła, więc przeniosę ją tutaj:
Czy są tramwaje z drzwiami po obu stronach lub z możliwością ruchu wahadłowego? (bo muszą być na lewo drzwi, ale dalej muszą być na prawo
Więc muszą być na obie strony, chociaż to zmarnuje sporo miejsca na siedzenia chyba?) A jeśli nie ma to czy jest możliwość jakiegoś przetargu, lub zakupu takowych?
Czy są tramwaje z drzwiami po obu stronach lub z możliwością ruchu wahadłowego? (bo muszą być na lewo drzwi, ale dalej muszą być na prawo
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Mnóstwo, nawet 120N jest oferowane w wersji dwukierunkowej od niedawna.
Ze względu na mniejszą liczbę siedzeń i normy obciążenia osi wszakże, wagony o małej liczbie osi (jak 120N, Cityrunner, Combino...) będą zwykle krótsze od swoich jednokierunkowych odpowiedników.
Są one jednak o 10 do 30% droższe.
Ze względu na mniejszą liczbę siedzeń i normy obciążenia osi wszakże, wagony o małej liczbie osi (jak 120N, Cityrunner, Combino...) będą zwykle krótsze od swoich jednokierunkowych odpowiedników.
Są one jednak o 10 do 30% droższe.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
ZTM nie posiada żadnych tramwajów, ani jednej sztuki.
Tramwaje w Warszawie posiadają Tramwaje Warszawskie, WKD i KMKM
.
Tramwaje Warszawskie nie posiadają liniowych wagonów dwukierunkowych.
Tramwaje w Warszawie posiadają Tramwaje Warszawskie, WKD i KMKM
Tramwaje Warszawskie nie posiadają liniowych wagonów dwukierunkowych.
Tak. Na stanie zakładu R-3 "Mokotów". Dwa wagony typu N kolejno z 1949r i 1951rCrusier pisze:Czy są tramwaje z drzwiami po obu stronach lub z możliwością ruchu wahadłowego?
Oczywiście, że jest możliwość. Nawet całe mnóstwo możliwości. Ale powiedz mi jeszcze: skąd wziąć szmalec na to? Bo ten - jak wiadomo - na drzewach nie rośnie.Crusier pisze:A jeśli nie ma to czy jest możliwość jakiegoś przetargu, lub zakupu takowych?
15/12/2005-12/7/2019