Strona 5 z 7

: 01 paź 2011, 21:32
autor: Bywalec
Bernard pisze:Były jeszcze lody, w sumie sama woda z jakimś sokiem zamrożona w długiej, foliowej, przeźroczystej torebce, który się łamało i wyciskało.
A takie lody nadal można kupić :)

: 01 paź 2011, 21:38
autor: Bernard
A to nie widziałem dawno :razz: .

: 01 paź 2011, 21:41
autor: Bywalec
Ja w wakacje w Biedronce takie lody znalazłem.

: 01 paź 2011, 22:33
autor: Szeregowy_Równoległy
Ja znalazłem takie lody w Biedronce jakieś dwa tygodnie temu, zresztą jakoś śmiesznie tanie były.

: 01 paź 2011, 22:45
autor: lineeee
Szeregowy_Równoległy pisze:Ja znalazłem takie lody w Biedronce jakieś dwa tygodnie temu, zresztą jakoś śmiesznie tanie były.
To chyba dobrze że tanie, nie ? :grin:

: 02 paź 2011, 0:08
autor: Bastian
pawcio pisze:
Gronostaj pisze:Jeśli chodzi o jakość - dla mnie problem stanowi wynalezienie dobrego... kefiru. Większość jest jakaś taka mdła, gorzka, ma dziwną konsystencję.
Spróbuj zrobić zsiadłe mleko z kartonu UHT, to zrozumiesz dlaczego.
Przecież kefiru ani się nie robi, ani nie robiło z mleka UHT :>

: 02 paź 2011, 8:19
autor: Jerzy Dąbczak
Gronostaj pisze: Jeśli chodzi o jakość - dla mnie problem stanowi wynalezienie dobrego... kefiru. Większość jest jakaś taka mdła, gorzka, ma dziwną konsystencję.
Spróbuj kefiru Robico.

: 02 paź 2011, 16:54
autor: BJ
Gronostaj pisze:Jeśli chodzi o jakość - dla mnie problem stanowi wynalezienie dobrego... kefiru. Większość jest jakaś taka mdła, gorzka, ma dziwną konsystencję.
Krasnystaw i Robico - jedyne naprawdę dobre kefiry, jakie znam ;)

: 03 paź 2011, 7:52
autor: pawcio
Bastian pisze:
pawcio pisze:Spróbuj zrobić zsiadłe mleko z kartonu UHT, to zrozumiesz dlaczego.
Przecież kefiru ani się nie robi, ani nie robiło z mleka UHT :>
Oczywiście, że tak. Mleko na kefir (sery zresztą też) w produkcji przemysłowej najpierw są wyjaławiane, a dopiero potem dodaje się sztucznie szczepy bakterii, które mają to mleko przetworzyć.

: 03 paź 2011, 19:50
autor: MZ
Gronostaj pisze:W szkolnym sklepiku kupowało się oranżadę w woreczkach
:arrow: No, a już myślałem, że nikt tego wynalazku nie pamięta :).

: 03 paź 2011, 21:06
autor: TGM
Kiedyś była dobra podróbka nutelli co się nazywała hazella i była w kilku odmianach. Najlepsza była z dodatkowym smakiem pomarańczy :sad: .
Teraz patrząc po necie widzę, że może i nawet gdzieś tam w Germanii to robią, ale już tylko w podstawowej wersji :-? .

: 03 paź 2011, 21:16
autor: Bywalec
TGM pisze:Kiedyś była dobra podróbka nutelli co się nazywała hazella i była w kilku odmianach.
Z takich produktów to moim skromnym zdaniem Milky Way był najsmaczniejszy, ale tego już chyba nie ma w Polsce, albo przynajmniej w sklepach, w których robię zakupy.

: 03 paź 2011, 21:43
autor: lineeee
Bywalec pisze:
TGM pisze:Kiedyś była dobra podróbka nutelli co się nazywała hazella i była w kilku odmianach.
Z takich produktów to moim skromnym zdaniem Milky Way był najsmaczniejszy, ale tego już chyba nie ma w Polsce, albo przynajmniej w sklepach, w których robię zakupy.
Były też nutelle snickersowe. Ja mam ten zaszczyt, że mieszkam kilometr od granicy niemieckiej, także wszystko jest w moich rękach i nieraz w szafce znajdzie się nutella milki wayowa lub snickersowa :D

: 03 paź 2011, 21:44
autor: Tranzystor
Bywalec pisze:Z takich produktów to moim skromnym zdaniem Milky Way był najsmaczniejszy, ale tego już chyba nie ma w Polsce
W niektórych spożywczakach można jeszcze je napotkać. :)

: 04 paź 2011, 15:24
autor: Matrix2441
Bernard pisze:Były jeszcze lody, w sumie sama woda z jakimś sokiem zamrożona w długiej, foliowej, przeźroczystej torebce, który się łamało i wyciskało
Tak zwane kredki. Też chodziłem po szkole na kredki do cukierenki blisko szkoły. Teraz tam kurde monopolowy stoi. W innej cukierence kupowałem żelki, gumy kulki, lody (pamiętam, że bardzo lubiłem CzekoMax i Cameleo). Teraz i ta cukierenka zamknięta stoi, ale nikt nic z nią nie robi... A smaki z dzieciństwa na pewno by przypominała...

(EDIT: zmieniłem kredi na kredki :D)