Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.
Odczytywanie komunikatów w autobusach i tramwajach
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Chyba tak gada Buse. A Swing tak nie potrafi.
Tak gada 3 przystanki przed końcem trasy, w zjazdach od wschodniej strony zaczyna się gadka od Okopowej. 
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Mniejsza z tym od kiedy gada, ważne, że stary parch gada, a nowoczesność nie potrafi. Jak zawsze jesteś merytoryczny w pytę i zwracasz uwagę na to, co najistotniejsze.
Ważne również, że nowoczesność w autobusach też gadać potrafi. W Swingach nie. Tyle że było to już tu chyba poruszane i skończyło się na czymś w rodzaju "nie, bo nie" 
noidea
Jak to w SWING-ach gadać nie potrafi? Extra komunikaty są bez problemu nadawane.Adam G. pisze:Ważne również, że nowoczesność w autobusach też gadać potrafi. W Swingach nie.
SWING w automacie gada tym, co ZTM zamówił. Czego nie zamówił - tego nie ma - tyle razy to już pisałem.Adam G. pisze:Tyle że było to już tu chyba poruszane i skończyło się na czymś w rodzaju "nie, bo nie"
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
No to trzeba zamówić.
Ja się zastanawiam (i pisałem już o tym) dlaczego gdy robiono/wgrywano te nowe zjazdy do swingów to nie zrobiono tego na wzór kursów skróconych w autobusach, czyli:
-na czole: na górze nazwa krańca w negatywie, a na dole napis kurs skrócony (w tym przypadku na górze w "zjazd do zajezdni", a na dole w negatywie np. Wola)
-napis "zjazd do zajezdni" na bocznych i tylnych kwadratach
-na elektrokoralach i wyświetlaczu sufitowym napis "zjazd do zajezdni" na czerwonym tle.
-informacja głosowa (w autobusach na 4-5 przystanków przed końcem trasy jest dodatkowa zapowiedź "uwaga, kurs skrócony, ostatni przystanek Dw. Centralny")
Największą porażką jest dla mnie brak napisu "zjazd do zajezdni" na tylnych i bocznych kwadratach. Jakoś przy trasie zmienionej może być taki napis. Albo przy kursach skróconych w autobusach. Te napisy są dobrze widoczne, może nie sama ich treść, ale już sama ich obecność daje do myślenia, że nie jest to zwykły kurs.
-na czole: na górze nazwa krańca w negatywie, a na dole napis kurs skrócony (w tym przypadku na górze w "zjazd do zajezdni", a na dole w negatywie np. Wola)
-napis "zjazd do zajezdni" na bocznych i tylnych kwadratach
-na elektrokoralach i wyświetlaczu sufitowym napis "zjazd do zajezdni" na czerwonym tle.
-informacja głosowa (w autobusach na 4-5 przystanków przed końcem trasy jest dodatkowa zapowiedź "uwaga, kurs skrócony, ostatni przystanek Dw. Centralny")
Największą porażką jest dla mnie brak napisu "zjazd do zajezdni" na tylnych i bocznych kwadratach. Jakoś przy trasie zmienionej może być taki napis. Albo przy kursach skróconych w autobusach. Te napisy są dobrze widoczne, może nie sama ich treść, ale już sama ich obecność daje do myślenia, że nie jest to zwykły kurs.
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Moim zdaniem, "zjazd do zajezdni" powinien wylecieć zewsząd. Kogo obchodzi, gdzie wóz sobie pojedzie po obsłużeniu ostatniego przystanku? Kurs skrócony (lub wariantowy) i do widzenia, po co robić bałagan?
Bo większość ludzi prędzej skojarzy "Zjazd do zajezdni Praga" niż "Wojnicka". Zajezdni mamy 4 i każdy potrafi je mniej więcej zlokalizować (po tych 50 latach to i orangutan by się nauczył gdzie która jest), zwłaszcza, że ich nazwy są zgodne z nazwami dzielnic. Nazwy przystanków nie dość, że nie są za szczególne ("Wojnicka", "Rogalińska", "Woronicza"...) i nie mówią nic szczególnego pasażerowi, który na co dzień porusza się po innej części miasta, to jeszcze się częściej zmieniają.
Weźmy na przykład taką linię 4. Jedzie sobie wagon podpisany "Rogalińska". I teraz ktoś, kto nie zna sieci na pamięć zastanawia się czy to przystanek przy zajezdni na Żoliborzu, Woli czy Pradze. Po co?
Weźmy na przykład taką linię 4. Jedzie sobie wagon podpisany "Rogalińska". I teraz ktoś, kto nie zna sieci na pamięć zastanawia się czy to przystanek przy zajezdni na Żoliborzu, Woli czy Pradze. Po co?
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
Jestem cały czas za tym, żeby to zrobić. Ten kto zapomniał niech zamówi i zapłaci za wprowadzenie.MichalJ pisze:No to trzeba zamówić.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
Wysłanie maila dopominającego się o plik do kogoś odpowiedniego w ZTMie przerasta możliwości TW czy to dla TW dyshonor?MisiekK pisze:Jestem cały czas za tym, żeby to zrobić. Ten kto zapomniał niech zamówi i zapłaci za wprowadzenie.MichalJ pisze:No to trzeba zamówić.
Według dawnych podziałów dzielnic owszem, natomiast według aktualnej to nie. Zajezdnia "Żoliborz" leży na Bielanach właśnie ze względu na zaszłości historyczne.Poc Vocem pisze:Bo większość ludzi prędzej skojarzy "Zjazd do zajezdni Praga" niż "Wojnicka". Zajezdni mamy 4 i każdy potrafi je mniej więcej zlokalizować (po tych 50 latach to i orangutan by się nauczył gdzie która jest), zwłaszcza, że ich nazwy są zgodne z nazwami dzielnic.
Na szczęście to tylko przykład i akurat 4 nie obsługuje "Wola", ale wiem co miałeś na myśli.Poc Vocem pisze:Weźmy na przykład taką linię 4. Jedzie sobie wagon podpisany "Rogalińska". I teraz ktoś, kto nie zna sieci na pamięć zastanawia się czy to przystanek przy zajezdni na Żoliborzu, Woli czy Pradze. Po co?
Szczególnie 22 zjezdzajace na Pragę powinno mieć taki dopisek.Mong pisze:Ja się zastanawiam (i pisałem już o tym) dlaczego gdy robiono/wgrywano te nowe zjazdy do swingów to nie zrobiono tego na wzór kursów skróconych w autobusach, czyli:
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Nie no, w takich przypadkach (jak 7, 22 na Pragę, 18 na Mokotów czy 17 na Żoliborz) zjazdy powinny być oznaczone jako kurs skrócony. Chodzi mi o takie zjazdy gdzie tramwaj od momentu gdy zjeżdża ze swojej podstawowej trasy do momentu kiedy wjeżdża do zajezdni ma po drodze inną trasę i inne przystanki, których w kursach podstawowych nie ma.
22 jako kurs skrócony, chyba wydłużony?