Modernizacja trasy tramwajowej w ciągu trasy W-Z

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Petroniusz

Post autor: Petroniusz » 25 lip 2009, 20:03

Glonojad pisze:Poza tym, na Feminie część (lub nawet całość, nie pamiętam) zwrotnic ma promienie 100 m w kierunku zwrotnym.
A jak to ma się do stanu sprzed remontu?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 lip 2009, 20:16

Wszędzie było R50 z iglicami zwrotnic w przejściach dla pieszych. O tym, że całość była zaasfaltowanym torem podsypkowym nie wspominam.

Oczywiście, promień na torze zwrotnym w torze używanym od wielkiego dzwonu (albo 'dzwonu') nie jest może bardzo istotny, niemniej skoro i tak trzeba było wszystko przerysować od nowa oraz powywalać iglice z przejść dla pieszych, to chyba dobrze, że przy okazji R100 zrobiono. :-k
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 26 lip 2009, 0:39

Ale i tak T1 forsuje ograniczenia prędkości. 10 km/h?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 lip 2009, 8:05

Akurat promień łuku w zwrotnicy ma niewielki wpływ na bezpieczną prędkość. Zwłaszcza w zwrotnicy nieużywanej liniowo :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 31 lip 2009, 8:06

Po tych wszystkich robotach przy Feminie, tory bardzo ładnie wyglądają. W poniedziałek powrót do stanu zbliżonego do normalności w tym rejonie.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 14 sie 2009, 10:28

Na wysokości ul Jagiellońskiej wstawiane są rozjazdy, które posłużą w przyszłości do ominięcia Dw. Wileńskiego. Z tego co wiem od ojca (który tam pracuje), rozjazdy są wstawiane tak, że tory będą biegły po prawej (patrząc w stronę Ratuszowej) stronie ul. Jagiellońskiej - pętla ZOO znajduje się po lewej stronie - jakieś dodatkowe skrzyżowanie drogowo- torowe jest planowane ?
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 sie 2009, 10:35

Tak, będzie przejazd ukośny. Konserwa nie zgodziła się na torowisko po zachodniej stronie.

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 14 sie 2009, 10:56

Glonojad pisze:Konserwa nie zgodziła się na torowisko po zachodniej stronie.
Konserwa czyli konserwator zabytków?
Ta sama osoba która zażyczyła sobie szmaragdowych słupów na Moście Ślasko-Dąbrowskim, natomiast walczyła jak lew by uwalić zadaszenia na przystankach (a zamiast nich by były malutkie wiaty) i by zakazać wjazdu autobusów na PAT (bo "jak się nie wyrobi to rozwali Grubą Kaśkę")?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 sie 2009, 16:25

Ta sama. Nie jest taka zła, wszak jej sprawna interwencja uratowała lokomotywownię na Wileńskiej. Na papierze...

Kra

Post autor: Kra » 15 sie 2009, 21:47

Glonojad pisze:Tak, będzie przejazd ukośny. Konserwa nie zgodziła się na torowisko po zachodniej stronie.
A co takiego wartociowego jest po zachodniej stronie, szczerze mówiąc nigdy tego odcinka Jagiellońskiej nie odwiedziłem?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 sie 2009, 22:02

Park Praski, the.

Awatar użytkownika
Petroniusz

Post autor: Petroniusz » 16 sie 2009, 17:33

A już myślałem, że chodzi o CPN. ;-)

Kra

Post autor: Kra » 16 sie 2009, 18:56

Glonojad pisze:Park Praski, the.
A rezerwa pod drugą jezdnię? Chyba kogoś lekko pogięło ...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 sie 2009, 19:42

Rezerwa pod drugą jezdnię i tak jest umowna, po przebitka Jagiellońskiej się nie broni, pod warunkiem powstania ul. Tysiąclecia i poszerzenia Wybrzeża, IIRC. A dla obsługi zbiorkomem mijanie Wileniaka to strzał w stopę. O ile nie mijamy go porządnie tworząc nowe połączenie rusztowe - ale to nie ten przypadek.

Kra

Post autor: Kra » 18 sie 2009, 10:36

Z końcem sierpnia rozumiem, że ruszą tramy od Bankowego przez most. Czy źle odczytuję informację o trasie 190 przez trasę W-Z?

ODPOWIEDZ