Autobusy dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje
No ci najbardziej doświadczeni w MZA to chcieliby pewnie jeździć nadal ikarusami.
BP,, NMSP
- ZielonyJamnik
@konri żeby one jeszcze robiły kilometry to by było pół biedy. Gorzej gdy stoją jak Ursusy.
Taa... Poprawią pewnie wszyscy tak chętnie jak zamykanie drzwi w starych Kebabach, tu potrzeba kierownika co umie postawić się producentowi jak Mroczek. Ale mam wrażenie, że w 1921-1932 jest jeszcze głośniej.Molo pisze: ↑29 sty 2025, 18:07A mi się bardzo dobrze tym jeździ. Irytująca jest głośność wszystkich systemów i to jest do natychmiastowej poprawy. Dość głupie jest otwieranie drzwi i będzie dochodzić do przycinania pasażerów, przynajmniej na początku. A tak to nie mam żadnych uwag. Kierowcy narzekają bo przerasta ich nowoczesność autobusu i już część przełączników np od fotelow jest urwana.
Mkną po koleinach zielone jamniki... 
W 1921-1932 piszczyk ostrzegający przez najechaniem na inny pojazd i przekroczeniem prędkości jest znośny, ale to jak działa system wykrywania pieszych to jakieś nieporozumienie. Wykrywa wyimaginowanych pieszych, reaguje na śmietnik albo słupek na przystanku w całkowicie losowych momentach i wyje na pół autobusu. Wszystkie te systemy nie poprawiają bezpieczeństwa tylko pogarszają, bo kierowca zamiast skupić się na drodze patrzy który ekranik którego systemu mu teraz piszczy i dlaczego. Przy zmianie 10h tylko słuchawki w uszczach są w stanie zapobiec przed bólem głowy, a chyba nie o to chodziło pomysłodawcom...
W tych ZTMowych elektrykach jest też piszczyk od pasów jak ktoś nie ich nie zapnie 
To są te same ekrany co w wozie 4300? Tam można wyłączyć poszczególne systemy na tym dodatkowym ekraniku nad deską na kartę drogową...konri pisze: ↑29 sty 2025, 21:48W 1921-1932 piszczyk ostrzegający przez najechaniem na inny pojazd i przekroczeniem prędkości jest znośny, ale to jak działa system wykrywania pieszych to jakieś nieporozumienie. Wykrywa wyimaginowanych pieszych, reaguje na śmietnik albo słupek na przystanku w całkowicie losowych momentach i wyje na pół autobusu. Wszystkie te systemy nie poprawiają bezpieczeństwa tylko pogarszają, bo kierowca zamiast skupić się na drodze patrzy który ekranik którego systemu mu teraz piszczy i dlaczego. Przy zmianie 10h tylko słuchawki w uszczach są w stanie zapobiec przed bólem głowy, a chyba nie o to chodziło pomysłodawcom...
- ZielonyJamnik
Oho, trzeba będzie kupić uniwersalną klamrę pasa
Masz na myśli o bezprzewodowym pasie bezpieczeństwa? 
Czy w takim razie ekran nie powinien być w innym miejscu?
Żeby tylko nie skończyło się empirycznym sprawdzaniem wytrzymałości przedniej szyby. Własną głową
W Yutongu też.
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
- vernalisadonis
I dobrze, bo wśród kierowców jest głupie przekonanie, że nie trzeba ich zapinać.
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A nie można po prostu zapiąć pasów?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- ZielonyJamnik
Nie, bo bardzo mocno ograniczają ruchy. A w komunikacji musisz się non stop wychylać i wyginać, szczególnie jak masz 6 'słupków' w kabinie. Już był przypadek gdzieś w Polsce, że sąd orzekł, że martwe strefy w autobusie nie usprawiedliwiają tego, że nie widzisz pieszego. Ja wolę mandat za pasy niż trupa na koncie.
BTW dziś kierowca mi pokazywał w nSU12e R-4, że pasy dzwonią nawet jak jest autobus wyłączony, ale podłączony do ładowarki xD
BTW dziś kierowca mi pokazywał w nSU12e R-4, że pasy dzwonią nawet jak jest autobus wyłączony, ale podłączony do ładowarki xD
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
A co mają powiedzieć pasażerowie stojący w pojeździe? Kierowca ma być zapięty pasami tak jakby miał jechać 200 po autostradzie, ale pasażerowie wewnątrz mogą chodzić, często się nie trzymają lub nawet śpią xD
Był już wypadek na Anielewicza gdzie - jeśli się mylę to poprawcie mnie - ale kierowcę uratowało to, że spadł z siedzenia w wyniku zderzenia bo inaczej miałby autobus na twarzy.