Komunikacja w Starej Miłośnie
Moderator: Wiliam
A po drugiej stronie słupka trasy tych linii?Fikander pisze:W ogóle uważam, że są miejsca, gdzie można zrezygnować z drukowania rozkładów poszczególnych linii, a zastąpić je wydrukiem ze składakaWszystkie końcówki tramwajowe na dzień dobry, podmiejszczaki na alei Krakowskiej, itd itp.
Coś chyba w odpowiednim Rozporządzeniu jest o tym mowa...
Polityka złym doradcą w pracy!
- MeWa
- Cukiereczek
zwłaszcza, że statystycznego pasażera np. na al. Krakowskiej i Grójeckiej bardzo interesuje jaką trasą wcześniej jechał tramwaj.JotPeCet pisze:A po drugiej stronie słupka trasy tych linii?Fikander pisze:W ogóle uważam, że są miejsca, gdzie można zrezygnować z drukowania rozkładów poszczególnych linii, a zastąpić je wydrukiem ze składakaWszystkie końcówki tramwajowe na dzień dobry, podmiejszczaki na alei Krakowskiej, itd itp.
Coś chyba w odpowiednim Rozporządzeniu jest o tym mowa...
Zresztą skoro się powołujesz na rozporządzenie, to nie rób tego wybiórczo - jakoś ZTM nie jest skory do publikowania rozkładów w wymaganym terminie.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ale termin dotyczy przewoźników, a ZTM jest organizatorem 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie znam brzmienia rozporządzenia, może jest tam "rozkładowieszacz" wpisany?
Zresztą ja tylko przytoczyłem ostatnio obowiązującą wymówkę ZTM w tym temacie (nie wiem zresztą, czy aktualną). Jeśli dyrektor ZTM zdania nie zmienił, to za jego kadencji sprawa ta nie będzie uznana za pilną, oględnie mówiąc
Zresztą ja tylko przytoczyłem ostatnio obowiązującą wymówkę ZTM w tym temacie (nie wiem zresztą, czy aktualną). Jeśli dyrektor ZTM zdania nie zmienił, to za jego kadencji sprawa ta nie będzie uznana za pilną, oględnie mówiąc
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- fik
- Naczelne Chamidło
Rozporządzenie ma 9 paragrafów i faktycznie nie występuje w nim pojęcie organizatora komunikacji. Przytoczę, co istotne, może wszyscy zapamiętają raz na zawsze 
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA TRANSPORTU I BUDOWNICTWA
z dnia 13 stycznia 2006 r.
w sprawie treści, sposobu i terminów ogłaszania rozkładów jazdy oraz ich aktualizacji, warunków ponoszenia kosztów związanych z zamieszczaniem informacji dotyczących rozkładów jazdy oraz podawaniem rozkładów jazdy do publicznej wiadomości
(Dz. U. z dnia 25 stycznia 2006 r.)
Na podstawie art. 34 ustawy z dnia 15 listopada 1984 r. - Prawo przewozowe (Dz. U. z 2000 r. Nr 50, poz. 601, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§ 1. 1. W rozkładzie jazdy, z zastrzeżeniem ust. 2, określa się:
1) imię i nazwisko albo nazwę przewoźnika;
2) adres albo siedzibę przewoźnika;
3) nazwę linii komunikacyjnej określającą przystanek początkowy i końcowy oraz co najmniej jeden przystanek pośredni;
4) dzień wejścia w życie rozkładu jazdy;
5) termin ważności rozkładu jazdy;
6) drogę przejazdu z uwzględnieniem odległości w kilometrach pomiędzy punktami odprawy osób;
7) dni, godziny, minuty odjazdu i przyjazdu środków transportowych albo częstotliwość ich kursowania oraz dokładnie wskazane miejsca tego odjazdu i przyjazdu;
8) rodzaj prowadzonych usług komunikacyjnych, w szczególności ekspresowych, pospiesznych, przyspieszonych, zwykłych oraz osobowych, a także środki transportowe objęte częściowo lub całkowicie rezerwacją miejsc lub środki transportowe przystosowane do przewozu osób niepełnosprawnych.
2. W rozkładzie jazdy przewoźnika wykonującego przewozy na liniach komunikacyjnych w komunikacji miejskiej określa się w szczególności informacje, o których mowa w ust. 1 pkt 3-5 i 7.
3. Rozkład jazdy, o którym mowa w ust. 1, może określać w szczególności:
1) informację o uznawaniu uprawnień do ulgowych przejazdów, określonych w odrębnych przepisach;
2) kursy środków transportowych, w których przewozi się rzeczy;
3) kursy środków transportowych, w których pierwszeństwo przejazdu przysługuje określonym podróżnym, w szczególności z biletami miesięcznymi;
4) informacje o połączeniach niektórych środków transportowych;
5) inne niezbędne informacje właściwe dla danego środka transportowego, ułatwiające podróżnym korzystanie z tego środka.
4. Termin ważności rozkładu jazdy w transporcie drogowym powinien być zgodny z terminem ważności zezwolenia na wykonywanie przewozów regularnych lub przewozów regularnych specjalnych w krajowym transporcie drogowym, o którym mowa w art. 18 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2004 r. Nr 204, poz. 2088, z późn. zm.3)).
§ 2. Przewoźnik podaje rozkład jazdy do publicznej wiadomości w formie ogłoszeń wywieszonych na dworcach i przystankach wymienionych w tym rozkładzie jazdy oraz w punktach sprzedaży biletów, co najmniej na 7 dni przed terminem jego obowiązywania. Rozkład jazdy może być ponadto podany do publicznej wiadomości w inny sposób zwyczajowo przyjęty, w szczególności w formie książek, broszur, ulotek, na nośnikach elektronicznych lub w formie informacji telefonicznej.
[...]
§ 5. 1. Zmian w treści rozkładu jazdy można dokonywać w każdym czasie, z tym że realizacja zmian w rozkładach jazdy w transporcie drogowym jest dokonywana po uprzedniej zmianie zezwolenia, a w transporcie kolejowym w porozumieniu z zarządcą infrastruktury kolejowej.
2. Zmiany w treści obowiązującego rozkładu jazdy przewoźnik podaje do publicznej wiadomości co najmniej na 7 dni przed terminem ich obowiązywania, w sposób określony w § 2.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- Bastian
- Sułtan Maroka
A ZTM nie jest przewoźnikiem, tylko organizatorem transportu. Luka prawna.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Z której skwapliwie się korzysta, jak zwykle "z troską o dobro pasażera" 
- MeWa
- Cukiereczek
tak, ale wybiórczo. Bo jak czegoś nie da się wprowadzić, to powołuje się na Rozporządzenie - od czego w ogóle się przecież ta dyskusja zaczęła...inż. Glonojad pisze:Z której skwapliwie się korzysta, jak zwykle "z troską o dobro pasażera"
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
To prawie tak, jak ZTM ze skierowaniem 36 na Grójecką - TW się z prasy dowiedziały
. Podobnie nawiasem mówiąc było ze skierowaniem trójskładów na 26 zamiast ad acta.
- MeWa
- Cukiereczek
jeśli otwarcie zależy od decyzji politycznej... zresztą to argument "a u was murzynów biją" i nic nie ma do tematuJotPeCet pisze:Metro zawsze informuje z wyprzedzeniem o zmianach, tak?![]()
W przypadku otwierania stacji zdarza się że informuje po fakcie!
- Solaris U10
Domyślam się, że trasa w Miłosnej jak 502 (ciężko się domyślić z komunikatu). Z jaką częstotliwością 411 będzie jeździć do Starej Miłosnej?W celu poprawy obsługi komunikacyjnej Starej Miłosny, linia 411 zostaje skierowana na trasę wydłużoną: METRO POLITECHNIKA ... Bora-Komorowskiego - Trasa Siekierkowska - Płowiecka - Bronisława Czecha - Trakt Brzeski - Jana Pawła II - STARA MIŁOSNA (z powrotem: Jana Pawła II - Trakt Brzeski).
Wybrane kursy linii 411 będą realizowane na trasie skróconej: METRO POLITECHNIKA - GOCŁAW. (...)