Autobusy dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 30 sty 2025, 13:50

Korwin walcząc z pasami też się powołuje na przypadek, że jeśli samochód wpadnie do wody, to lepiej nie mieć zapiętych pasów. Ale saldo jednak sugeruje, że lepiej je zapinać.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 30 sty 2025, 14:05

reserved pisze:
30 sty 2025, 12:23
Był już wypadek na Anielewicza gdzie - jeśli się mylę to poprawcie mnie - ale kierowcę uratowało to, że spadł z siedzenia w wyniku zderzenia bo inaczej miałby autobus na twarzy.
Nie, że uratowało tylko że doprowadził tym do innego zdarzenia, bo go wyrzuciło z fotela. I tak, kierowca dostał mandat oraz pk.

KR88

Post autor: KR88 » 30 sty 2025, 15:22

Co innego pasy na 221 a co innego na 186 😉

BrdzJkb

Post autor: BrdzJkb » 30 sty 2025, 15:24

Śmiertelnym zagrożeniem jest rower w autobusie, pół stopy na żółtym polu, czy pasażer wsiadający na krańcu w trybie auto, ale stosowanie urządzenia które obniża ryzyko śmierci o kilkadziesiąt procent to już zbędny gadżet :D

Ostatni raz tak się uśmiałem przy próbie obrony przebijania się przez 3 pasy ruchu na Metrze Młociny.

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 30 sty 2025, 15:38

Autobus Czerwon pisze:
30 sty 2025, 11:59
A co mają powiedzieć pasażerowie stojący w pojeździe? Kierowca ma być zapięty pasami tak jakby miał jechać 200 po autostradzie, ale pasażerowie wewnątrz mogą chodzić, często się nie trzymają lub nawet śpią xD
Ilu tych pasażerów stoi w bezpośrednim sąsiedztwie przedniej szyby?

W autobusach dalekobieżnych fotele pasażerskie są wyposażone są pasy bezpieczeństwa :P

Awatar użytkownika
konri

Post autor: konri » 30 sty 2025, 15:51

Pasy powinny być obligatoryjne wyłącznie w autokarach turystycznych.
Obecnie doszło do takiego kuriozum, że taksówkarz czy służby mundurowe pasów nie muszą zapinać, a kierowca autobusu miejskiego musi. Pasażerowie jadą na stojąco, nie trzymają się poręczy, a kierowca który siedzi, jest podparty o kierownicę i pedały, a wymaga się od niego uwiązania do fotela przez 10h. Miałem kilka kolizji z osobówkami i nie przesunąłem się z fotela nawet o centymetr. Może inaczej byłoby przy kolizji 80km/h w ściane, ale takie zderzenie jest mało prawdopodobne.
Absurd potęguje to, że np. wszystkie autobusy Relobusa pasów nie mają i jest spoko, ale jak do Ikarusa #6930 założyli fotel z pasami, to za ich brak należy się mandat.
Na szczęście póki co te piszczące systemy zapięcia pasów da się obejść :wink:

Awatar użytkownika
ZielonyJamnik

Post autor: ZielonyJamnik » 30 sty 2025, 16:49

Zgadzam się z tobą. Pokazywali nam film z tego zdarzenia https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/w ... ca/633jgm5 kierowcą autobusu ledwo bujneło, nie muszę mówić że nie miał pasów
Mkną po koleinach zielone jamniki... =D>

kajo

Post autor: kajo » 30 sty 2025, 18:15

konri pisze:
30 sty 2025, 15:51
Pasy powinny być obligatoryjne wyłącznie w autokarach turystycznych.
Obecnie doszło do takiego kuriozum, że taksówkarz czy służby mundurowe pasów nie muszą zapinać, a kierowca autobusu miejskiego musi. Pasażerowie jadą na stojąco, nie trzymają się poręczy, a kierowca który siedzi, jest podparty o kierownicę i pedały, a wymaga się od niego uwiązania do fotela przez 10h. Miałem kilka kolizji z osobówkami i nie przesunąłem się z fotela nawet o centymetr. Może inaczej byłoby przy kolizji 80km/h w ściane, ale takie zderzenie jest mało prawdopodobne.
Absurd potęguje to, że np. wszystkie autobusy Relobusa pasów nie mają i jest spoko, ale jak do Ikarusa #6930 założyli fotel z pasami, to za ich brak należy się mandat.
Na szczęście póki co te piszczące systemy zapięcia pasów da się obejść :wink:
Siedzenia w przestrzeni pasażerskiej są specjalnie tak konstruowane by w razie wypadku amortyzować i się wyłamywać by pasażerom stało się jak najmniej i by wytracanie prędkości było dłuższe. A kierowca idealnie wali w kierownicę która jest wtedy śmiertelnie niebezpieczna. Tak samo jak odległość do przedniej szyby gdzie zwykle jest od razu przeszkoda w którą walisz.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Kron38

Post autor: Kron38 » 30 sty 2025, 18:28

konri pisze:
30 sty 2025, 15:51
Otokary mają pasy, inna sprawa czy kierowcy je zapinają

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 31 sty 2025, 12:46

Zwracam uwagę, że jest nieco inne podejście do bezpieczeństwa u pasażera, który w autobusie jest okazjonalnie, a nieco inne u kierowcy, który jest tam cały czas.
Poza tym - u licha, to wasze zdrowie.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 31 sty 2025, 13:50

Mam wrażenie, że to to samo co antyszczepionkowcy, plaskoziemcy, antyukrainscy konfederaci, przeciwnicy zapalania świateł w dzień, przeciwnicy stref czystego transportu czy płatnego parkowania, przeciwnicy zniesienia płatności gotówkowych. Generalnie mała grupka krzykaczy, z których znajdą się też i tacy wśród kierowców. Ani to z rzeczywistością, ani z rozsądkiem nie ma nic wspólnego - jedynie żyje w chorych światach tych ludzi.
ŁK

Awatar użytkownika
ZielonyJamnik

Post autor: ZielonyJamnik » 31 sty 2025, 14:20

Nie mam nic wspólnego z żadną z tych grup nasz hejterku. Widocznie słabo patrzysz, bo zdecydowana większość nie zapina pasów :)
Mkną po koleinach zielone jamniki... =D>

Lukas508

Post autor: Lukas508 » 31 sty 2025, 17:21

Łukasz pisze:
31 sty 2025, 13:50
Mam wrażenie, że to to samo co antyszczepionkowcy, plaskoziemcy, antyukrainscy konfederaci, przeciwnicy zapalania świateł w dzień, przeciwnicy stref czystego transportu czy płatnego parkowania, przeciwnicy zniesienia płatności gotówkowych. Generalnie mała grupka krzykaczy, z których znajdą się też i tacy wśród kierowców. Ani to z rzeczywistością, ani z rozsądkiem nie ma nic wspólnego - jedynie żyje w chorych światach tych ludzi.
Jak smutnym człowiekiem trzeba być, żeby wszystko co istnieje na ziemi, sprowadzać do polityki?

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 31 sty 2025, 18:53

Jak smutnym człowiekiem trzeba być, żeby czuć potrzebować analizować konieczność zapinania pasów. To już nawet nie polityka, to choroba.
ŁK

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 31 sty 2025, 19:33

Chyba jednak może to być tematem analizy/debaty/dyskusji skoro w niektórych przedsiębiorstwach i krajach z jakiegoś powodu w ogóle z nie montuje się pasów dla kierowcy w autobusach miejskich

ODPOWIEDZ