(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 14 sty 2012, 23:45

Paweł D. pisze:W nowym rozkładzie doszła minuta na Wołoskiej a ubyła na Marymonckiej. Może się to sprawdzi. O ile ten układ przetrwa dłużej niż ferie. Choć podobno po feriach miały być większe zmiany w rozkładach.
Chcesz mi powiedzieć, że rozkałdy przedferyjne i feryjne mają różne strefy? Nie wierzę.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 14 sty 2012, 23:46

pawcio pisze:Chcesz mi powiedzieć, że rozkałdy przedferyjne i feryjne mają różne strefy? Nie wierzę.
Chcesz się założyć? :) Sam porównaj. 17-ka w stronę PDPS-u na 3 minuty przelotu więcej w DP.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 14 sty 2012, 23:48

Strefa maksymalna się nie ruszyła. Różnice w minimalnej mogą wynikać z tego, jak wcześnie jedzie pierwszy kurs.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Pingwin
(2525)

Post autor: Pingwin » 14 sty 2012, 23:50

pawcio pisze: różne strefy?
zabrzmi może to pytanie dziwnie. ale jakie strefy ??

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 14 sty 2012, 23:52

pawcio pisze:Strefa maksymalna się nie ruszyła. Różnice w minimalnej mogą wynikać z tego, jak wcześnie jedzie pierwszy kurs.
Fakt, nasza radość była przedwczesna :(
Pingwin pisze:
pawcio pisze: różne strefy?
zabrzmi może to pytanie dziwnie. ale jakie strefy ??
Na mój rozum, to rano i wieczorem masz dłuższy czas przejazdu i możesz spokojnie podziwiać wschód/zachód słońca ;) A na poważnie to nie wiem, początkowe i końcowe kursy mają te same końcówki minutowe, znalezienie tych dodatkowych minut głębszej analizy kursów wymaga.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 15 sty 2012, 0:26

MichalJ pisze:
Glonojad pisze: Zależy, gdzie. Są miejsca, gdzie i tak ten pas sam się zabierze, żeby zrobić wydzielony lewoskręt. To w cieniu tego lewoskrętu, na wylocie, mógłby wówczas powstać nienajgorszy przystanek.
O których przystankach myślisz?
Przede wszystkim imho Stawki i Anielewicza.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 15 sty 2012, 0:28

Ładna dyskusja!
pawcio pisze:17 ma problem, by w rozkładzie wyrobić się na Kielecką, co często lubią wykorzystywać 33 i nieco przed czasem podstawiać się z pętli na przystanek dla wsiadających, by lekko spóźnioną 17 zajechać.
Brzmi prawdopodobnie, ale nie rozumiem, po co? Jechać na pusto -- szybciej na pętli i dłuższy postój?
Paweł D. pisze:Zauważyłem tez ciekawą rzecz (choć bez potwierdzenia badaniami naukowymi), że najczęściej opóźnione przyjeżdżają swingi.
Prędzej motorowi to elita (brawo Pingwin!), która sobie pozwala na więcej.
pawcio pisze: Gołek na Pinginowie nie bez powodu Gołkiem jest zwany.
Któż to? Ja nie słyszałem wcześniej takiego słowa "Gołek"?
Pingwin pisze:Żadnego nawet najmniejszego. Dobrze przycisnąć i idzie wykręcić taki czas. Ale dzieki temu można nadrobić opóźnienie z miasta.
Źle! Nadrabiać to powinni na pętli. A tak to te 3 min od razu do ścięcia.
Pingwin pisze:ale trzeba chcieć a większość w tej firmie "robi bo musi"
Niesamowite, biorąc pod uwagę, że ostatnio było 50 osób na miejsce. To lepiej niż do Sejmu czy na najlepsze studia!
Paweł D. pisze:Na mój rozum, to rano i wieczorem masz dłuższy czas przejazdu i możesz spokojnie podziwiać wschód/zachód słońca ;)
Raczej krótszy, bo mniej czasu zajmuje wymiana pasażerów na przystankach.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 15 sty 2012, 0:31

KwZ pisze:
Paweł D. pisze:Na mój rozum, to rano i wieczorem masz dłuższy czas przejazdu i możesz spokojnie podziwiać wschód/zachód słońca ;)
Raczej krótszy, bo mniej czasu zajmuje wymiana pasażerów na przystankach.
Mówimy o zmianach w rozkładach na ferie, nie teorii. Choć odnoszę wrażenie, że te czasy zmieniły się tylko na papierze.

Awatar użytkownika
Pingwin
(2525)

Post autor: Pingwin » 15 sty 2012, 0:38

KwZ pisze:Któż to? Ja nie słyszałem wcześniej takiego słowa "Gołek"?
To mało słyszałeś :)
KwZ pisze:Źle! Nadrabiać to powinni na pętli. A tak to te 3 min od razu do ścięcia.
Te nadrobić na pętli to jest moja przerwa, która mi przysługuje i nie mam zamiaru oddawać komukolwiek tych 3 minut. Mam prawo zapalić, odlać się czy po prostu rozprostować kości.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 15 sty 2012, 0:45

Pingwin pisze:To mało słyszałeś :)
Niewątpliwie, młody jestem O-) Można pokornie prosić o wytłumaczenie słowa?
Pingwin pisze:Te nadrobić na pętli to jest moja przerwa, która mi przysługuje i nie mam zamiaru oddawać komukolwiek tych 3 minut.
No ale sam piszesz, że nie problem przejechać ten odcinek 5 min szybciej. To czemu tego nie robisz? Ano, nie musisz. Ale pasażerowie czas tracą.
Poza tym ściąć je z rozkładu pasażerskiego; nie mam nic przeciwko temu, żebyś w zamian miał te 3 min dłuższą przerwę.

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 15 sty 2012, 0:58

To, że coś można zrobić, nie znaczy, że trzeba zrobić. Nie zamieniajmy tramwajów w wagoniki kolejki górskiej (w lunaparku). Niedawno jechałem opóźnioną 17-ką na Marymonckiej. Dobrze, że zdążyłem usiąść...

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 15 sty 2012, 0:59

Opóźnienie powinno być wyjątkiem...

Awatar użytkownika
Pingwin
(2525)

Post autor: Pingwin » 15 sty 2012, 2:09

KwZ pisze:Niewątpliwie, młody jestem O-) Można pokornie prosić o wytłumaczenie słowa?
Gołek to inaczej mokotowski motorniczy.
Poszukaj na mapie miejscowości Gołków.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 15 sty 2012, 10:35

JacekM pisze:
MichalJ pisze: O których przystankach myślisz?
Przede wszystkim imho Stawki i Anielewicza.
Stawkom się oczywiście należy tak czy siak przebudowa ze względów zasadniczych.
A w Anielewicza jest zakaz skrętu w lewo.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 sty 2012, 10:49

Stawki. Na Anielewicza trzeba po prostu zwezic jezdnie, bo i azyli pieszych nie ma, ani porzdanej organizacji ruchu rowerow. Wiem, herezja i skandal.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ODPOWIEDZ