(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych

Moderator: Wiliam

osa

Post autor: osa » 01 kwie 2012, 14:38

Dla mnie pomysł z linią tramwajową od strony Powst. Śl., która miałaby zawracać na Cm. Wolskim, jest bezsensowny. Bo będzie tak jak teraz na Dywizjonu 303, gdzie obie linie od strony Koła zawracające na Kole jeżdżą puste.
Zgadzam się, że to powinna być linia od Wolskiej aż do Metra Młociny, ale tak przedłużona 10-ka to sprawa dyskusyjna. Zresztą była już o tym mowa. Wtedy proponowałem 8-kę (Metro Młociny - pl. Narutowicza), ale to wymagałoby dobudowy torów do skręcania na pl. Zawiszy.

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 01 kwie 2012, 14:41

osa pisze:Bo będzie tak jak teraz na Dywizjonu 303, gdzie obie linie od strony Koła zawracające na Kole jeżdżą puste.
Bo chętni na dalszą podróż wysiadają na Maryninie?

osa

Post autor: osa » 01 kwie 2012, 14:42

Chyba jednak znacznie wcześniej (albo raczej nie wsiadają wcale).

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 01 kwie 2012, 14:49

Zgadzam się, że to powinna być linia od Wolskiej aż do Metra Młociny, ale tak przedłużona 10-ka to sprawa dyskusyjna. Zresztą była już o tym mowa. Wtedy proponowałem 8-kę (Metro Młociny - pl. Narutowicza), ale to wymagałoby dobudowy torów do skręcania na pl. Zawiszy.
I wymagałoby lekkiej rewolucji na Jelonkach, bo nie sądzę, by chciały one chętnie oddać linię na Jerozolimskie.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

MC

Post autor: MC » 01 kwie 2012, 16:08

osa pisze:ale to wymagałoby dobudowy torów do skręcania na pl. Zawiszy
Których? Przecież są tam relacje skrętne.
pawcio pisze:I wymagałoby lekkiej rewolucji na Jelonkach, bo nie sądzę, by chciały one chętnie oddać linię na Jerozolimskie.
ZTM od dawna robi "rewolucję po cichu" zmniejszając częstotliwość i godziny kursowania 8-ki... (chyba że coś się zmieniło?)

Awatar użytkownika
Os0

Post autor: Os0 » 01 kwie 2012, 16:12

MC pisze:
osa pisze:ale to wymagałoby dobudowy torów do skręcania na pl. Zawiszy
Których? Przecież są tam relacje skrętne
Chodzi o tzw. lewoskręty, żeby tramwaje skręcające w rożnych kierunkach siebie nawzajem nie blokowały.
:mewa: 2 17 211 509 511 516 723 731 N03 N63
1 9 15 128 136 154 157 172 186 208 414 N01 N38 N88

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 kwie 2012, 16:14

osa pisze: Zgadzam się, że to powinna być linia od Wolskiej aż do Metra Młociny, ale tak przedłużona 10-ka to sprawa dyskusyjna. Zresztą była już o tym mowa. Wtedy proponowałem 8-kę (Metro Młociny - pl. Narutowicza), ale to wymagałoby dobudowy torów do skręcania na pl. Zawiszy.
Pomyślmy. 32, mimo trasy na W-Z, jeździło z Naruciaka puste. Solówkowe 20 - tak samo. Z 1 z Banacha sam walczysz... ale takie 8 na Wolską to na pewno pełne pojedzie, o taaak. Jedyny sens takiej ósemki byłby chyba tylko taki, by mieć pretekst do nieprzywracania silnej 1 (co zresztą w politykę walki z tą linią się dość nieźle wpisuje, przypadkiem rzecz jasna). :-"

Zresztą o czym tu mówić? Był czas, gdy 8 jeździło na Okęcie z Jelonek z okazji objazdów Alei - i także szału nie robiło. Ale nawet gdyby, to wówczas argument, że "dużo krótsze niż 10" straciłby sens.

[ Dodano: |1 Kwi 2012|, 2012 16:19 ]
Dantte pisze:
Bastian pisze:10 na Młociny (no długie, ale co z tego?)
Myślę, że mało który motorniczy cieszyłby się na prawie półtorej godziny przelotu, naprawdę. ?
Myślę, że radość motorniczych to jednak nie jest główne kryterium budowy układu komunikacyjnego. Od ich warunków pracy są odpowiednie przepisy, tak ogólne, jak i firmowe. A taka 10 byłaby dwustronnie ekspediowana, sama linia jest zresztą, o ile pamiętam, w katalogu linii mniej uciążliwych.

A poza tym - TW zapowiedziały priorytety od DT Wola do Młocin po nowej trasie, więc powinno być jednak tego przelotu mniej, niż 80-90 minut; zresztą jakoś 35 miało coś koło tego i serii zawałów nie pamiętam, podobnie zresztą 25, które zamieniono końcówkami z 7 z zupełnie innych powodów.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 01 kwie 2012, 16:22

Ja też przewag 8 wobec 10 nie widzę. Ponadto proponuję obejrzeć jej rozkład: taka linia ma jeździć całym ciągiem PŚL?! :bredzisz: Czy też może powinna z lepszym rozkładem jeszcze bardziej się pętać po Grochowskiej?
pawcio pisze:wymagałoby lekkiej rewolucji na Jelonkach, bo nie sądzę, by chciały one chętnie oddać linię na Jerozolimskie
Akurat w tym przypadku wystarczyłyby pomiary wykorzystania plus rozum i jaja kogoś, kto na ich podstawie będzie decydował. Ja sam tego nie rozumiem, ale na Wolskiej 8 jest najbardziej pustą linią. Nawet 27 ją zazwyczaj bije pod tym względem.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 01 kwie 2012, 16:27

Bastian pisze:ale na Wolskiej 8 jest najbardziej pustą linią. Nawet 27 ją zazwyczaj bije pod tym względem.
A obserwacje to niby z jakiego dnia i godziny, bo jakoś nie zauważyłem by z 8 było aż tak źle.
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 kwie 2012, 17:00

Bastian pisze:Ja też przewag 8 wobec 10 nie widzę. Ponadto proponuję obejrzeć jej rozkład: taka linia ma jeździć całym ciągiem PŚL?! :bredzisz: Czy też może powinna z lepszym rozkładem jeszcze bardziej się pętać po Grochowskiej?
Skracana jest jednak na Woli, nie na Pradze Pd choć byłoby dokąd (Zieleniecka) - pytanie zatem, gdzie się pęta bardziej...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 01 kwie 2012, 17:37

Glonojad pisze:ale takie 8 na Wolską to na pewno pełne pojedzie, o taaak.
Myślę, że na Wolskiej miałoby szansę nie odbiegać zapełnieniem od dzisiejszego 184, bo i czemu? Zwłaszcza, że takie 8 zahaczałoby o św. Metro 2 (@pawcio: pretekst do wywalenia 8 z Jerozolimskich).
Bastian pisze:Czy też może powinna z lepszym rozkładem jeszcze bardziej się pętać po Grochowskiej?
Mówimy o 8 na pl. Narutowicza :>
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Markosek

Post autor: Markosek » 01 kwie 2012, 18:46

Os0 pisze:
MC pisze: Których? Przecież są tam relacje skrętne
Chodzi o tzw. lewoskręty, żeby tramwaje skręcające w rożnych kierunkach siebie nawzajem nie blokowały.
A tam jest miejsce na jakiekolwiek tory?

Awatar użytkownika
Os0

Post autor: Os0 » 01 kwie 2012, 19:00

To by pewnie wymagało przebudowy całego placu.
:mewa: 2 17 211 509 511 516 723 731 N03 N63
1 9 15 128 136 154 157 172 186 208 414 N01 N38 N88

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 kwie 2012, 19:02

KwZ pisze:
Glonojad pisze:ale takie 8 na Wolską to na pewno pełne pojedzie, o taaak.
Myślę, że na Wolskiej miałoby szansę nie odbiegać zapełnieniem od dzisiejszego 184, bo i czemu?
Choćby dlatego, że 184 o Wolską zahacza jedynie, a Ochotę z Wolą łączy zdecydowanie krótszą drogą (inna rzecz, że dla tego połączenia to i 523, i 186 są ważniejsze); owszem, linia Powstańców - Pl. Narutowicza dla połączenia Jelonek z Ochotą miałaby super znaczenie... tunelem pod Zachodnim.
Zwłaszcza, że takie 8 zahaczałoby o św. Metro 2 (@pawcio: pretekst do wywalenia 8 z Jerozolimskich).
Na te trzy przystanki od Naruciaka (w zasadzie dwa, bo na Naruciaku oddzielny peron zabije frekwencję) wystarczy w zupełności 1. Zwłaszcza, że od Zawiszy dochodzą jeszcze 24 kursy na godzinę na liniach z Alej. No chyba, że o pretekst do ubicia 1 chodzi właśnie.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 01 kwie 2012, 20:49

Glonojad pisze:Choćby dlatego, że 184 o Wolską zahacza jedynie, a Ochotę z Wolą łączy zdecydowanie krótszą drogą
Jeśli 184 o Wolską zahacza jedynie, to o Wolę też zahacza jedynie :> 184 łączy Powstańców z Wolską (jak hipotetyczna 8) i Ochotą (no, tu nie, fakt; zostałoby 184 przez Elekcyjną, 154, 523 lub przesiadka na PKP Kasprzaka).
Glonojad pisze:Na te trzy przystanki od Naruciaka (w zasadzie dwa, bo na Naruciaku oddzielny peron zabije frekwencję) wystarczy w zupełności 1.
Jasne, że te 3 przystanki to tylko technicznie. Nawet się zastanawiałem nad pętlą uliczną Kercelak - M R Daszyńskiego, ale obieg Młociny-Młociny wyszedłby równie długi, co i 10 ze Służewca.
Glonojad pisze: No chyba, że o pretekst do ubicia 1 chodzi właśnie.
No wiesz, mnie najbardziej :ziewa:
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

ODPOWIEDZ