Zmagania z językiem polskim
Moderator: Szeregowy_Równoległy
Z przecinkami też.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
Najczęściej po ortografii spotykam błędy w deklinacji i w imiesłowach. Przy zdaniach wielokrotnie złożonych z wtrąceniami to już jest istna plaga. Z interpunkcji kiedyś byłem dobry, a teraz sam mam ogromny problem 
Polska interpunkcja to chyba jedyny obszar naszego języka, gdzie nie obowiązują proste, jednoznaczne reguły, a i logika średnio pomaga.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Logika to nie pomaga przy "razem czy osobno". Interpunkcja ma zasady dość porządne...
Żeby uniknąć 90% błędów interpunkcyjnych, wystarczy dokonać w głowie podziału zdania na poszczególne części składowe względem podrzędności i współrzędności. To nie jest trudne. Z imiesłowami zaś też nie jest zbyt ciężko. Z reguły wystarczy przeczytać posta przed wysłaniem.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
[quote="Frencher w "Autobusach dla Warszawy""]Po ulicach PL miast jeździ więcej gorszego szrotu [/quote]Jak mnie wkurwia taki sposób skracania...
Hola, hola. Może stosuj mniej słów wulgarnych, a przynajmniej zakropkuj.
Dziękuję.
Dziękuję.
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2
Jak mnie wkurwia wykropkowywanie wulgaryzmów. Albo się ich używa (z głową i umiarem), albo nie.

Ok. To trzeba złożyć podanie o zmianę regulaminu 
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2
Mnie bardzo dziwi działalność Rady Języka Polskiego. Przeżyłem już kilka zmian zasad pisowni Praga Południe/Praga-Południe (wolę pisać Grochów
. A ostatnio ustalili prawdziwy absurd. Mianowicie nie należy już pisać Ogród Saski czy Ogród Krasińskich tylko ogród Saski i ogród Krasińskich, choć to nazwy własne i ze szkoły pamiętam zasadę, że takie powinny być zaczynane wielką literą. Jak ludzie mają nie robić błędów, skoro eksperci ciągle wprowadzają niepotrzebne zamieszanie.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
zxcvbnm pisze:Hola, hola. Może stosuj mniej słów wulgarnych, a przynajmniej zakropkuj.
Dziękuję.
Wskaż mi, proszę, punkt regulaminu zabraniający używania wulgaryzmów na tym podforum.zxcvbnm pisze:Ok. To trzeba złożyć podanie o zmianę regulaminu
osa pisze:Mianowicie nie należy już pisać Ogród Saski czy Ogród Krasińskich tylko ogród Saski i ogród Krasińskich, choć to nazwy własne i ze szkoły pamiętam zasadę, że takie powinny być zaczynane wielką literą.
W Słowniku Języka Polskiego, wydanie tegoroczne.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Cieszy fakt, że niskopodłogowce ruszały jak na egzaminie. Przepisowy i oszczędny kierowca gwarantem lepszego jutra naszej planety.cns80 pisze:Jak miałem 1,2 65 KM to ruszając tak jak opisujecie na egzaminie wszystkie niskopodłogowce poganiały mnie długimi
Nie ma we współczesnym języku polskim takiego wyrazu.Walas pisze: Owy