Nowe wagony dla metra
Moderator: JacekM
Hahaha, argument dla mnie to jakas bzdura. Ale, że się nie znam, na bełkocie prawnym to dlatego pewnie mnie to śmieszy. No to coraz bliżej Siemensa jesteśmy.MeWa pisze:Rzekoma ingerencja oferenta w otrzymany formularz oferty.
Jeszcze gdyby tylko Rosjanie ze Skodą odpadli
Mi osobiście Siemiens się podoba, jest futurystyczny i to mogłaby być fajna wizytówka stołecznego metra. Mordka owszem, aż za bardzo wybiega w przyszłość, ale to też kwestia gustu.
- MeWa
- Cukiereczek
Kwestia gustuprzewoz pisze:Nie, no ten siemens jest brzydki po prostu. CAF ładniejszy
nie jest to śmieszne, o ile to prawda. Nie usuwa się dowolnie zapisów z formularzy...Websterek pisze:Hahaha, argument dla mnie to jakas bzdura. Ale, że się nie znam, na bełkocie prawnym to dlatego pewnie mnie to śmieszy.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
http://www.zw.com.pl/artykul/517771_Zao ... metra.html![]()
Zaostrza się walka o 35 pociągów metra
Dostawcę 210 wagonów dla Metra Warszawskiego poznamy na przełomie września i października. Firmy kuszą uruchomieniem produkcji w Polsce.
To największy zakup w historii warszawskiej podziemnej kolejki. Składy posłużą przede wszystkim do obsługi drugiej linii metra między rondem Daszyńskiego i Dw. Wileńskim, ale też pierwszej nitki z Kabat do Młocin, na której od 2013 roku ruch ma lawinowo wzrosnąć.
– Komisja przetargowa przygotowała już wstępny raport – mówi prezes Metra Warszawskiego Jerzy Lejk.
– Do trzech oferentów zostały wysłane pytania z prośbą o uszczegółowienie. Na odpowiedzi mają czas do poniedziałku – wyjaśnia.
Później komisja przetargowa zbierze się po raz kolejny. Jeżeli nie będzie dalszych pytań, wskaże zwycięzcę. Według prezesa Lejka, może się to stać na przełomie września i października.
Ceny wahają się od 982 mln zł do 1 mld 108 mln zł. W kryteriach przetargowych cena stanowi jednak 50 proc., natomiast zużycie energii elektrycznej i koszty utrzymania po 20 proc., a kryteria ekologiczne i wydłużenie gwarancji – łącznie 10 proc.
Producenci używają argumentów o umieszczeniu produkcji w Polsce i stymulowaniu w ten sposób naszej gospodarki. Prezes Skoda Polska Wojciech Grzonka zapowiedział w tym tygodniu, że w przypadku wygranej „część produkcji” zostanie uruchomiona w Polsce. Hiszpański CAF obiecuje finalny montaż na Mazowszu. Niemcy z Siemensa stworzyli w konsorcjum z polską firmą Newag Nowy Sącz, której zapowiedzieli powierzenie 30 – 40 proc. tego zlecenia.
Pierwsza dostawa wagonów dla Warszawy ma nastąpić w czwartym kwartale 2012 roku, a ostatnia – rok później.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
http://www.tvnwarszawa.pl/28415,1675294 ... omosc.htmlTVN Warszawa pisze:Skarżą metro do Tuska
Do prezydent Warszawy Hanny Gronkiewicz-Waltz i premiera Donalda Tuska trafiają dramatyczne listy w sprawie przetargu na nowe wagony dla metra - pisze "Gazeta Stołeczna". Kryteria są niejasne, może dojść do oszustwa przy wyborze zwycięzcy - sugerują prawnicy.
"Zwracamy się do Pana Premiera z prośbą o interwencję w zapobieżeniu przestępstwa korupcyjnego w przetargu" - tak się zaczyna list do Donalda Tuska, wystosowany przez firmę doradczą Stefan Wasiukiewicz i Syn. Prawnicy apelują, by zablokować podpisanie kontraktu z firmą Siemens, która - jej zdaniem - miałaby już zostać wybrana przez komisję przetargową.
Stefan Wasiukiewicz uważa, że Metro Warszawskie stosuje niejednoznaczne kryteria i w efekcie wybierze dostawcę według uznania. Przypomina zakończony skandalem korupcyjnym zakup wagonów metra od firmy Alstom.
Kontrakt za miliard
Przetarg na 30 nowych wagonów wkracza w decydującą fazę. Zostanie rozstrzygnięty na początku października. Stawka jest niemała - kontrakt na blisko miliard złotych. Oferentów jest trzech: hiszpański CAF, niemiecki Siemens i konsorcjum czeskiej Skody i rosyjskiego Wagonmaszu.
Najtańsi są Hiszpanie - 982 mln zł netto, najdrożsi czesi 1 mld 108 mln zł. Cena to tylko jedno z kryteriów - można za nią dostać połowę punktów, resztę komisja przyzna za warunki techniczne np. zużycie prądu, długość jazdy bez przeglądów czy wyciszenie kabiny - pisze "Stołeczna".
mz/par
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
- MeWa
- Cukiereczek
to... ciekawe 
jakaś kancelaria chce zaistnieć?
A w ogóle pomysł z kancelarii, że MW powinno zamówić po dwa pociągi z każdej z firm i je przetestować - z choniki się urwali? Wtedy to na otwarciu II linii metra będziemy pasażerów drezynami wozić.
jakaś kancelaria chce zaistnieć?
A w ogóle pomysł z kancelarii, że MW powinno zamówić po dwa pociągi z każdej z firm i je przetestować - z choniki się urwali? Wtedy to na otwarciu II linii metra będziemy pasażerów drezynami wozić.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Bo teraz zgłaszanie tego pomysłu ma tyle sensu, co wątpliwości do przebiegu tramwaju na Tarchomin przez Projektowaną. Mądry Polak po Skodzie...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
Wcale nie zdziwiłbym się, gdyby kancelaria była związana z którymś z wykonawców. Tu różne chwyty będą dozwolone... Ważne, żeby dużo szumu narobić.
Trudno mówić jednak o uznaniowości przetargu - są jasne kryteria wyliczania punktów, wystarczy podstawić je do wzoru.
Oferenci mogą składać wyjaśnienia do nieścisłości i zapytań MW do 30 września.
Glonojad - tu nawet nie chodzi o "teraz" czy "nie teraz". Ile firm posiada gotowe prototypy pociągów spełniające wymagania MW i przetargu? Jak wyglądałaby procedura dopuszczania składów do testów (świadectwa bezpieczeństwa)? Ile to by trwało? I na jakiej podstawie potem miałby następować wybór?
Trudno mówić jednak o uznaniowości przetargu - są jasne kryteria wyliczania punktów, wystarczy podstawić je do wzoru.
Oferenci mogą składać wyjaśnienia do nieścisłości i zapytań MW do 30 września.
Glonojad - tu nawet nie chodzi o "teraz" czy "nie teraz". Ile firm posiada gotowe prototypy pociągów spełniające wymagania MW i przetargu? Jak wyglądałaby procedura dopuszczania składów do testów (świadectwa bezpieczeństwa)? Ile to by trwało? I na jakiej podstawie potem miałby następować wybór?