Prawko i lewko

Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 26 sie 2011, 19:25

Szeregowy_Równoległy pisze:Na tym drugim rysunku jest odwrotnie, żółta linia jest ważniejsza od białej,
Ja zrozumiałem, że żółty kolor jest na rysunku, a w rzeczywistości byłby biały. Pierwszeństwo ma dalej niebieski, jako ten z prawej. Oczywiście jeśli włączy kierunkowskaz :-$
Co do przerwy - za wartość graniczną przyjąłbym odległość między pozostałymi paskami farby w linii przerywanej.
Aczkolwiek nie kojarzę, żebym spotkał się z malowaniem jak na drugim rysunku.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 sie 2011, 19:42

kajo pisze:
Jamnik pisze:Gdyby domalować kawałek przerywanej linii (oznaczony na nowym rysunku kolorem żółtym), to pierwszeństwo miałby pojazd niebieski. Jak długa musi zatem być ta przerwa w linii, aby uznać, że z jednego pasa powstają dwa?

[url=http://img546.imageshack.us/img546/4249/pasy2.th.jpg]Obrazek[/URL]

Przy okazji:
Czy jest gdzieś zdefiniowane, że wybór jednego z dwóch nowych pasów nie jest zmianą pasa?
O ile wiem, to nie jest to dozwolone, pasy mogą się zaczynać od boków tylko, w środku mogą się rozdwajać (zapewne by przeciwdziałać takim sytuacjom).
Zgadzam się z tym poglądem. Jeśli gdzieś tak jest, to należy to czym prędzej zgłosić odpowiednim służbom ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Jamnik

Post autor: Jamnik » 26 sie 2011, 21:08

KwZ pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:Na tym drugim rysunku jest odwrotnie, żółta linia jest ważniejsza od białej,
Ja zrozumiałem, że żółty kolor jest na rysunku, a w rzeczywistości byłby biały.
Słusznie, bo właśnie to miałem na myśli. ;)
Pawel_ pisze:Podobne, jak nie takie same, jest w Al. Stanów Zjednoczonych... Przed rozwidleniem z Ostrobramską. :P
Oraz tuż za mostem Poniatowskiego, jadąc w stronę ronda de Gaulle'a. :)

W sumie to wciąż nie jestem przekonany, że wybór jednego z dwóch nowych pasów ruchu nie jest zmianą pasa. :P

radeom

Post autor: radeom » 31 sie 2011, 13:18

Awatar użytkownika
zeus

Post autor: zeus » 31 sie 2011, 14:59

Wiadomo czy nowe zasady dotyczą tylko kategorii B, czy pozostałych np. C i D również? :-k
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi

526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE

Tak dla budowy parkingów Park & Ride

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 31 sie 2011, 15:25

Dodam, że liczy się data rozpoczęcia kursu teoretycznego. Zaczynając nawet dzień przed wejściem nowych przepisów zdajemy wszystko "po staremu". :dance:

Tak przy okazji - czy wszystkie szkoły jazdy mają tak, że plac manewrowy to jakoś ciasno upchany łuk na parkingu, a parkowanie i górkę robi się na żywej tkance miasta, czy to tylko tak na Ursynowie?
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM

ikarus
Kontakt:

Post autor: ikarus » 31 sie 2011, 16:38

Górkę i parkowania robią na mieście, podaje przykładowe miejsce plac przed kościołem Świętej Katarzyny przy Dolinie Służewieckiej.
Pozdrawiam. Szerokiej drogi.
Ikarus

radeom

Post autor: radeom » 31 sie 2011, 16:40

Mój plac manewrowy mieścił się przy Leroy Merlin obok M1. 2 łuki zdających na B i jeden na C+E, oraz ósemki i coś tam jeszcze dla zdających na A. A górka to wjazd dla dostaw przy Lidlu. :D

Nowe kategorie dla zdających na motor

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 31 sie 2011, 19:04

Górkę i parkowania robią na mieście, podaje przykładowe miejsce plac przed kościołem Świętej Katarzyny przy Dolinie Służewieckiej.
Bemowianie z kolei ćwiczą w pobliżu garaży niedaleko Radiowej i Powstańców Śląskich.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 31 sie 2011, 21:24

Czy starsi kierowcy nie potrafią korzystać z lusterek tylko odwracają się - tak, odwracają się - przez ramię, aby upewnić się, czy nic nie jedzie? Akcja widziana na ulicy Stawki. :>

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 31 sie 2011, 22:51

Mnie egzaminator upomniał za patrzenie w lusterko zamiast przez ramię przy robieniu łuku.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 31 sie 2011, 23:07

Mnie egzaminator upomniał za patrzenie w lusterko zamiast przez ramię przy robieniu łuku.
A to przypadkiem nie powinno być odwrotnie? Mnie uczyli, że może mnie upomnieć, jak się spróbuję odwrócić :-k Ale może się mylę...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

radeom

Post autor: radeom » 31 sie 2011, 23:15

Ja na jazdach łuk robiłem na samym prawym lusterku i pod sam koniec patrzyłem do tyłu, ile zostało mi do słupka. Ale instruktor radził mi, abym na egzaminie teatralnie patrzył w boczne lusterka, w tylne lusterko, oraz odwracał się do tyłu.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 01 wrz 2011, 0:10

R-9 Chełmska pisze:A to przypadkiem nie powinno być odwrotnie? Mnie uczyli, że może mnie upomnieć, jak się spróbuję odwrócić :-k Ale może się mylę...
Nie wiem, szczęśliwie przygodę pt. egzamin mam już za sobą. Patrzyłem w prawe i "środkowe" lusterko, pan egzaminator jednak był niezadowolony i chciał żebym się koniecznie odwracał i patrzył przez ramię.

Awatar użytkownika
yavorius

Post autor: yavorius » 01 wrz 2011, 8:27

Pawel_ pisze:Czy starsi kierowcy nie potrafią korzystać z lusterek tylko odwracają się - tak, odwracają się - przez ramię, aby upewnić się, czy nic nie jedzie? Akcja widziana na ulicy Stawki. :>
Mówimy o odwracaniu się, gdy samochód w/w kierowcy stoi, czy jedzie?

ODPOWIEDZ