Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Władze Warszawy - wybory, kandydaci itp.

Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 05 sie 2014, 8:00

Jeszcze kilka takich programów jak ten pani Erbel i Hanna Gronkiewicz-Waltz ponownie łyka miasto bez beknięcia w I turze.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

drapka

Post autor: drapka » 05 sie 2014, 8:05

reserved pisze:"Erbel jest cyklistką, praktycznie zawsze porusza się na rowerze. I chce, by miasto utrzymywało przejezdność ścieżek rowerowych przez cały rok."

Może zatem po prostu nie biega w maratonach?
Ja mam inny program: każdy rowerzysta złapany na jezdni mimo że obok jest ścieżka rowerowa = rozebranie jednej ścieżki i przeznaczenie materiału budowlanego na wymianę jednego dziurawego chodnika.
Popatrz, jaka franca!

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 05 sie 2014, 8:35

To ja mam lepszy pomysł. Każdy kierowca złapany na jezdni przekraczający prędkość i ograniczenie do 20km/h. Hehe.

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 05 sie 2014, 16:29

Autobus Czerwon pisze:To ja mam lepszy pomysł. Każdy kierowca złapany na jezdni przekraczający prędkość i ograniczenie do 20km/h. Hehe.
Ja mam jeszcze lepszy pomysł: każdy populistyczny, bijący kompleksami („Warszawa to nie wieś, żeby po niej rowerem jeździć”) antyrowerowy post – zamknęcie tematu, hehe.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 05 sie 2014, 18:24

Przymus lubienia rowerzystów?

kajo

Post autor: kajo » 05 sie 2014, 21:42

Vilén pisze:Może mi ktoś wytłumaczyć, co takiego jest złego w miejskich maratonach że kandydatka Erbel jest im przeciwna? Bo typowego populizmu „bo blokujo miasto i nie mam jak przejechać moim 15-letnim Golfem” raczej bym się po niej nie spodziewał…
To może ja wytłumaczę z tego co słyszałem i zrozumiałem.

Jej stanowisko jest takie: ograniczyć/skasować wielkie miejskie imprezy (maratony, sylwestry itd.), a w zamian za to wiele mniejszych imprez o zasięgu dzielnicowym czy międzydzielnicowym. Szczególnie, że nie znam innego miasta mającego u siebie 2 duże maratony i to tylko dlatego, że się sponsor nie potrafił dogadać z organizatorem dogadać.

Takie samo jest stanowisko w sprawie galerii handlowych. Ograniczyć rolę dużych centr handlowych na rzecz mniejszych punktów w całym mieście. To samo ze sportem (narodowy), inwestycjami komunikacyjnymi (tańsze buspasy i tramwaje vs mega drogie metro) Mi się akurat takie podejście podoba.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

reserved

Post autor: reserved » 05 sie 2014, 22:12

Wydaje mi się, że nie wolno z niczym przesadzać. Duże miejskie imprezy też są potrzebne, choćby dla promocji stolicy. Nacisk na lokalne atrakcje też dobry. Nie wolno z niczego rezygnować, można jedynie zwiększyć ilość tych dla lokalnej społeczności kosztem zmniejszenia wysokobudżetowych.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 05 sie 2014, 22:25

kajo pisze: Takie samo jest stanowisko w sprawie galerii handlowych. Ograniczyć rolę dużych centr handlowych na rzecz mniejszych punktów w całym mieście.
W jaki sposób ograniczyć rolę już istniejących dużych centrów handlowych? Zamknąć?

kajo

Post autor: kajo » 05 sie 2014, 22:32

person pisze:
kajo pisze: Takie samo jest stanowisko w sprawie galerii handlowych. Ograniczyć rolę dużych centr handlowych na rzecz mniejszych punktów w całym mieście.
W jaki sposób ograniczyć rolę już istniejących dużych centrów handlowych? Zamknąć?
Poprawiając otoczenie i konkurencyjność sklepów/centrów lokalnych. Na przykład odrestaurowując dany obszar, obniżyć czynsz najemcom. Można też ograniczyć dostępność dużych galerii handlowych zwężając ulicę w mieście itd. Z resztą Janki podobno się powoli wykrwawiają bo jest do nich ciężko dojechać z Wawy i znacznie im spadła ilość klientów. Podobnie z Auchanem i Realem na Puławskiej.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 05 sie 2014, 22:39

kajo pisze: Poprawiając otoczenie i konkurencyjność sklepów/centr lokalnych.
centrów
kajo pisze:Na przykład odrestaurowując dany obszar, obniżyć czynsz najemcom.
Co restaurować na Bemowie, Tarchominie, Gocławiu...?
W jaki sposób obniżać czynsz w dzielnicach/na osiedlach, gdzie nie ma lokali komunalnych?
kajo pisze:Można też ograniczyć dostępność dużych galerii handlowych zwężając ulicę w mieście itd.
Ciekawe jak ograniczyć dostęp do Arkadii, Złotych Tarasów, Galerii Mokotów, Auchana na Górczewskiej, Reala na Grochowskiej...

Nie no, hasła świetne, tylko rzeczywistość skrzeczy.

kajo

Post autor: kajo » 05 sie 2014, 23:26

Jeśli chcesz remedium na całe miasto od razu (w ciągu 1,2 kadencji) to się nie da
Ja nie mówię że wszędzie, ale widząc ostatnie dokumenty miasta mówiące o możliwości budowy kilkunastu nowych centr handlowych... A co do ograniczania dostępu Przy Złotych można postawić słupki blokujące miejsca do nielegalnego parkowania, Emilii Plater można było zrobić węższą. Przy GalMoku nie poszerzać dalej Wołoskiej, wręcz zwęzić. Z resztą korelacja między dużymi centrali handlowymi a ilością dróg/poziomem zmotoryzowania jest dość znane i często opisywane.

A mnie wkurza na przykład nowe miasto, gdzie dotychczasowi najemcy mają 3x wyższy czynsz niż oferowany w nowych przetargach.

A zmiany powinno się raczej zaczynać tam gdzie się da, a nie od razu mówić, że się nie da.

Awatar użytkownika
yavorius

Post autor: yavorius » 06 sie 2014, 10:49

kajo pisze:Przy GalMoku nie poszerzać dalej Wołoskiej, wręcz zwęzić.
](*,)
Ostatnio widziany 12.04.2018 w 522

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 sie 2014, 11:13

U mnie na osiedlu jest Leclerc, Simply, Biedronka, Lidl i Top Market. Rozumiem, że chodzi o to, by uderzyć w tego pierwszego z korzyścią dla tych czterech pozostałych...?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 06 sie 2014, 11:18

To nadal ciut Górny Mokotów?
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

Awatar użytkownika
Os0

Post autor: Os0 » 06 sie 2014, 16:54

Małych przedsiębiorców zabijają podatki centralne, prezydent Warszawy (czy też kandydat) może sobie wsadzić swoje pomysły, bo bez reformy ogólnopolskiej, nic to nie da.
:mewa: 2 17 211 509 511 516 723 731 N03 N63
1 9 15 128 136 154 157 172 186 208 414 N01 N38 N88

ODPOWIEDZ