Objazdy tramwajowe 2010

Moderator: Wiliam

drapka

Post autor: drapka » 09 kwie 2010, 9:34

Glonojad pisze:Projektantów sygnalizacji mamy w zdecydowanej większości żałosnych, a do robienia tego nie trzeba mieć żadnych uprawnień, więc każdy może się wybić.
:-"
Projektować sygnalizację każdy może
Trochę lepiej lub trochę gorzej
Ale nie o to chodzi
Jak co komu wychodzi
(...)
Ale ja się nie chwalę
Ja do projektowania sygnalizacji niestety mam talent... :-"

Tak to wygląda???
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 kwie 2010, 21:06

Ano. Na Białołęce projekty organizacji ruchu (chociaż chyba bez świateł) robił człowiek bo fizyce technicznej czy MELu. Inna rzecz, że robił je całkiem sensownie ;).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 15 kwie 2010, 1:07

ZTM pisze: Prace torowe na ul. Puławskiej i na pętli ŻERAŃ FSO
od 19.04.2010 (poniedziałek) od godz. 02:00 do 01.05.2010 (sobota) do godz. 03:00

Wyłączony zostaje ruch tramwajowy na ciągu ul. Puławska - Marszałkowska na odcinku od ul. Woronicza do pl. Zbawiciela.

Tramwaje linii 4 10 16 18 44 kursować będą trasami zastępczymi:

linia 4: ŻERAŃ WSCHODNI … Odrowążą - 11 Listopada -Targowa - al. Solidarności - most Śląsko-Dąbrowski - pl. Bankowy - Marszałkowska - Nowowiejska - Krzywickiego - Filtrowa - pl. Narutowicza - Grójecka - Banacha - BANACHA;

linia 10: OS. GÓRCZEWSKA … Chałubińskiego - al. Niepodległości - Rakowiecka - św. Andrzeja Boboli - Wołoska - Woronicza - Puławska - WYŚCIGI;

linia 16: WORONICZA … al.Jana Pawła II - rondo Radosława - Słomińskiego - most Gdański - rondo Starzyńskiego - Jagiellońska - RATUSZOWA ZOO;

linia 18: ŻERAŃ FSO … Marszałkowska - Nowowiejska - al. Niepodległości - Rakowiecka - św. Andrzeja Boboli - Wołoska - Marynarska - SŁUŻEWIEC;

linia 44: SŁUŻEWIEC - Marynarska - Wołoska - Woronicza - Puławska - WYŚCIGI;

linie 14 36: zawieszenie kursowania linii
Ciekawe. Połączenie MWierzbno - Służewiec będzie zapewniała tylko jedna linia i to na dodatek okresowa (bo propozycja jazdy 10 z kolejną przesiadką na Wołoskiej/Woronicza jest mało poważne). Ciekawe jaki rozkład dostanie 44...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 kwie 2010, 6:18

No widzisz, jednak nie jest takie "hitowe" :p

Poza tym, 44 ma jeździć "wg specjalnego rozkładu jazdy" - może to będzie rozkład 5/7,5/-- ?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 15 kwie 2010, 7:06

10/15/15. Służewiec będzie przede wszystkim obsługiwany przez Metro Pole Mokotowskie z zestawem silnych 17 i 18.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 kwie 2010, 7:06

To może wypadałoby mu o tym zakomunikować jakoś :p

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 15 kwie 2010, 7:09

Ja tam liczę na komunikaty w metrze. Przy ostatnim takim wyłączeniu były. Aczkolwiek informacja na piśmie też by się przydała.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

marko80

Post autor: marko80 » 15 kwie 2010, 11:56

a na poczatku maja ruszaja pierwsze prace przy budowie metra. Zamknieta zostanie prosta od karolkowej do ronda Daszynskiego tramwaje 8 i 10 ida na obazjd.

kosher

Post autor: kosher » 15 kwie 2010, 12:58

"linia 10: OS. GÓRCZEWSKA … Chałubińskiego - al. Niepodległości - Rakowiecka - św. Andrzeja Boboli - Wołoska - Woronicza - Puławska - WYŚCIGI"
Ażeby po skończeniu robót zostawili tą relację w takim kształcie.
Scheda po 33-ce naprawdę by się przydała. Dojazd z ok. Al. Lotników do M. Wierzbno albo Szpitala MSWiA jest bardzo niedogodny (linia 117 stoi w korkach na Wołoskiej w godzinach szczytu).

drapka

Post autor: drapka » 15 kwie 2010, 13:11

kosher pisze:Scheda po 33-ce naprawdę by się przydała. Dojazd z ok. Al. Lotników do M. Wierzbno albo Szpitala MSWiA jest bardzo niedogodny (linia 117 stoi w korkach na Wołoskiej w godzinach szczytu).
Jak tak, to może 10 na Służewiec, 33 na Wyścigi a 19 Nowowiejską? Czasem najprostsze rozwiązania bywają najlepsze :)

A przy okazji - to chyba przystanki Niedźwiedzia nie wejdą na stałe do repertuaru 107, bo by odrobinę sytuacje poprawiło, bo wystawili tam jakieś przenośne słupki, szkoda.
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 15 kwie 2010, 13:16

drapka pisze:Jak tak, to może 10 na Służewiec, 33 na Wyścigi a 19 Nowowiejską? Czasem najprostsze rozwiązania bywają najlepsze :)
I powrót do stad 19+33 w relacji Centrum-Broniewskiego?

drapka

Post autor: drapka » 15 kwie 2010, 13:50

pawcio pisze:I powrót do stad 19+33 w relacji Centrum-Broniewskiego?
Stad niekoniecznie, ale czyż można wykluczyć, że za 10 lat taka koncepcja powróci? ;)
Popatrz, jaka franca!

kosher

Post autor: kosher » 15 kwie 2010, 14:05

"A przy okazji - to chyba przystanki Niedźwiedzia nie wejdą na stałe do repertuaru 107, bo by odrobinę sytuacje poprawiło, bo wystawili tam jakieś przenośne słupki, szkoda"

W stronę Wyścigów brak zatoczki przystankowej, obecnie Z-1 zatrzymując sie blokuje jeden pas ruchu. Nie jest to chyba najlepsze rozwiązanie na stałe :-?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 kwie 2010, 15:59

kosher pisze: Scheda po 33-ce naprawdę by się przydała. Dojazd z ok. Al. Lotników do M. Wierzbno albo Szpitala MSWiA jest bardzo niedogodny (linia 117 stoi w korkach na Wołoskiej w godzinach szczytu).
Dla obsługi potoków socjalnych 117 wystarczy. Z al. Lotników do metra można dojechać na różne sposoby, dlaczego akurat koniecznie do Wierzbna?

Gdyby były na to brygady, można by wydłużyć po d. trasie 33 linię 16. Niestety, ZTM woli marnować wozy na podmiany na solówki rano i wieczorem... zresztą, relacja skrętna 16 długo nie pożyje pewnie.

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 17 kwie 2010, 14:51

pawcio pisze:10/15/15. Służewiec będzie przede wszystkim obsługiwany przez Metro Pole Mokotowskie z zestawem silnych 17 i 18.
Pasażer aby regularnie korzystać z komunikacji musi być pewien oferty. A co my tu mamy?
Standard - promowanie MWierzbno jako przesiadki z metra na Służewiec. Linie 14, 18, 44 (na potrójniakach) oraz 182 i 218. W sumie w szczycie 18 brygad tramwajowych (42 wagony) i 9 brygad autobusowych.
Aktualne objazdy - linie 4, 14, 18 oraz 182 i 218, w szczycie 24 brygady tramwajowe (48 wagonów) i 9 autobusowych.
Od 17.04 - linia 44 oraz 182 i 218. 6 brygad tramwajowych (18? wagonów). Co ciekawe wg tego co Pawcio pisze linia 44 (na trasie i tak zmienionej) będzie kursowała także poza szczytem oraz w DS. Nie mogło się to nazywać 14?
Dojazd z MPole? Linie 17 i 18 (obsługujące "przy okazji" całą Wołoską) - 24 brygady, 48 wagonów.
Razem z dwóch różnych stacji metra - 30 brygad, 66? wagonów. Standardowo - niby tyle samo, ale będzie promowana (i to znacznie słabiej niż standardowo) inna (dasza) stacja.
Dodam że przepustowość skrzyżowania Wołoska/Woronicza dla kierunku N<->S wynosi 1 bryg/cykl co daje ok. 30-40 bryg/godz. Ciekawe czy ZTM wystąpił/uzyskał od MIR zgodę na czasową zmianę programu sygnalizacji. Jeśli nie - to od ul. Racławickiej szybciej będzie na piechotę.

Konsekwencji w decyzjach ZTM brak, efekt jest taki że coraz więcej osób odwraca się od komunikacji publicznej.

Zablokowany