Komunikacja miejska na Żoliborzu
Moderator: Wiliam
Przejęty - że ludzie zaczęli jeździć inną drogą - to też. Ale skokowe zwiększenie istniejącej przepustowości powinno też zachęcić użytkowników innych modów przemieszczania się do wybrania tego (nie wiem, czy nazywa się to przejęty czy wzbudzony) bądź w ogóle zachęcić do przemieszczenia się (wzbudzony). Dla mnie to trzy strony tego samego zjawiska.
Przykładowo: wydzielenie buspasa na Modlińskiej (czyli skokowe ułatwienie przemieszczania się autobusami) istotnie zwiększyło potoki podróżujących tym modem (z grubsza tam było z 3 do 6 tys. os./h). Tak samo ułatwienie dla kierowców w postaci nowego łączenia Prymasa do Krasińskiego (zamiast objeżdżać przez S8, Powązkowską i lewoskręt) będzie generować ruch i korki w głębi Żoliborza. To trochę jak budowa nowego mostu (tylko na mniejszą skalę).
Przykładowo: wydzielenie buspasa na Modlińskiej (czyli skokowe ułatwienie przemieszczania się autobusami) istotnie zwiększyło potoki podróżujących tym modem (z grubsza tam było z 3 do 6 tys. os./h). Tak samo ułatwienie dla kierowców w postaci nowego łączenia Prymasa do Krasińskiego (zamiast objeżdżać przez S8, Powązkowską i lewoskręt) będzie generować ruch i korki w głębi Żoliborza. To trochę jak budowa nowego mostu (tylko na mniejszą skalę).
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
^^
Ruch przejęty to jest również z innych gałęzi transportu. Wzbudzony to są podróże które wcześniej nie były wykonywane w ogóle.
Ruch przejęty to jest również z innych gałęzi transportu. Wzbudzony to są podróże które wcześniej nie były wykonywane w ogóle.
Doszliśmy w Polsce do stanu, że rozkład jazdy pociągów to jest coś,
co w istocie działania przypomina kalejdoskop, obracający się nie rzadziej niż cztery razy do roku,
w tym raz, w grudniu, z solidnym potrząśnięciem....
co w istocie działania przypomina kalejdoskop, obracający się nie rzadziej niż cztery razy do roku,
w tym raz, w grudniu, z solidnym potrząśnięciem....
A podróże, które wcześniej miały 1 km, a teraz 15 km (np. dalszy supermarket)?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Jaki jest sens wieczornych skróconych kursów 121 Gwiaździsta Metro Marymont Gwiaździsta? Wczoraj to znajomy jeździł i przewiózł aż 1 osobę...
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Utrzymanie obsługi komunikacyjnej ZP Sobocka i Hłaski przez cały dzień.
Przy okazji pozdrowienia dla autora trasy Z21. Nie wiem co mu przyszło do głowy by linia miała przystanek końcowy na przystanku 05 na ul. Krasińskiego (za placem w kierunku Wisłostrady), omijając przystanek 09 (na placu), który jest najbliżej wejścia do metra. A tak, pasażerowie będą musieli przejść pół placu do wejścia na ul. Mickiewicza.
Nie wiem, czy to dobry temat, ale spacerując dziś po Żoliborzu natknąłem się na ulicy Gdańskiej na słup trakcyjny, wyglądający na trolejbusowy. Czy tędy jeździły kiedykolwiek jeździły trolejbusy?
Już wiem. To nie był słup trakcyjny, tylko słup, na którym wisiały łańcuchy podtrzymujące tablicę z informacją o wysokości wiaduktu pod aleją Armii Krajowej.
Na Placu Inwalidów przy pomniku stoją znaki informacyjne WTP ,że od 19 lipca w tamtym miejscu będzie przystanek. Coś, ktoś wie na ten temat?
Czy ktoś z Was wie z czym są związane opóźnienia 122 w popołudniowym szczycie? Autobusy przyjeżdżają po 2-3 na Gwiaździstą (16-19), a opóźnienia przekraczają 20 minut. Jakieś większe utrudnienia po drodze, krótkie postoje na krańcach w szczycie?
Nie można tego odnieść do trasy Nowe Bemowo - Gwiaździsta, bo wprawdzie opóźnień nie było, ale to były wakacje.
Nie można tego odnieść do trasy Nowe Bemowo - Gwiaździsta, bo wprawdzie opóźnień nie było, ale to były wakacje.
-
Lewoskręt przy Hali Wola, PŚ przed Górczewską, PŚ przed Conrada i Maczka, nierzadko stoi też Lazurowa przed Górczewską OsG.
Wysłane z mojego CPH1941 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego CPH1941 przy użyciu Tapatalka
I już nie stały pasażer świetnej linii 527.
Swoje może dołożyć też wspaniała sygnalizacja placu Wilsona która nie raz podaje zielone światło dla 4 samochodów tylko.
Czy tam napewno jest potrzebny jakiś dziwny priorytet dla 6 i 15?
Przegubowce ,to sól tej ziemi .
Tak, ale to nie wina priorytetu. Tam coś więcej jest skopane.