Informacja pasażerska
A jak skasowałem bilet to mi czas leci stojąc niepotrzebnie na przystanku....
Kiedyś był dopisek "ostatni przystanek na trasie linii", a nie "kurs do przystanku". Nie wiem, kiedy to się zmieniło.
Tak, wyjazdy nie wiadomo dokąd są moim zdaniem o wiele bardziej uporczywym problemem.
Tak, wyjazdy nie wiadomo dokąd są moim zdaniem o wiele bardziej uporczywym problemem.
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17
10 11 12
13 14
15 17
Zrozum, że informacji przystankowej na odcinku poza trasą linii nie ma w ogóle. W przypadku zjazdu masz tablicę w tramwaju, w przypadku wyjazdu nie masz żadnej informacji w 105Na. Ty narzekasz, że na trasie podstawowej nie masz informacji o trasie zjazdu, a co ma powiedzieć osoba czekająca na tramwaj na odcinku zjazdowym. Czekasz na Pl. Grunwaldzkim i podjeżdża zjazdowe 33 albo na Metro Ratusz Arsenał i podjeżdża zjazdowa 4, albo nawet wspomniane przeze mnie wcześniej 35 na Rondzie ONZ. Jak sobie poradzić bez rozkładu na przystanku?
A czy ja chcę wieszać tabliczki dla linii poza podstawową trasą? Nie. Chodzi mi wyłącznie o krótki dopisek o przebiegu zjazdu. A dokładnie wydłużenie treści już istniejącego. Kiedyś to było, ale ze zmianą grafiki się skończyło.
Oczywiście, że poza trasą podstawową muszą wystarczyć tablice boczne i orientacja w temacie.
Bronisz tych kilkudziesięciu literek z ulicami jak lata temu ZTM bronił się przed wpisywaniem zjazdów w rozkład. Bo remonty, bo zmiany obsługi etc. I okazało się że jednak można....
Oczywiście, że poza trasą podstawową muszą wystarczyć tablice boczne i orientacja w temacie.
Bronisz tych kilkudziesięciu literek z ulicami jak lata temu ZTM bronił się przed wpisywaniem zjazdów w rozkład. Bo remonty, bo zmiany obsługi etc. I okazało się że jednak można....
Ale dlaczego nie chcesz powiesić rozkładów poza podstawową trasą? Pasażer nie ma prawa wiedzieć o takim kursie i jego trasie, a na trasie podstawowej musi mieć informację o trasie zjazdowej po opuszczeniu trasy podstawowej? Ja niczego nie bronię, stwierdzam tylko, że co innego powinno być priorytetem w kwestii udoskonalania informacji pasażerskiej.
Bo to już by była mała rewolucja. A przykład że zjazdami przez ZOO czy różne koordynacyjne kwiatki pokazały że ktoś średnio nad tym panuje.
Poza tym moja sugestia jest bezkosztowa w zasadzie.
Poza tym moja sugestia jest bezkosztowa w zasadzie.
Paradoksalnie więcej dowiesz się z tradycyjnej dechy niż się trasa przewinie...
-
michael112
Uuu, w tramwajach to droga daleka. Dużo szybciej do tego dojdziemy w autobusach. Ale i tu może być problem, bo z powodu kłopotów finansowych na razie nie ogłaszają przetargów na nowy tabor. Po zakończeniu obecnych dostaw, z autobusów bez elektrodech zostaną jeszcze: przegubowe solarisy serii 8800-99 i 8300-41, a także solówkowe serie 1100-19, 1400-09, 1500-19, 1800-69 (część serii pozostała w ruchu).
Gdyby taki wyjazd był jako kurs skrócony 17 do Feminy a dalej jako 23, nawet do Nowego Bemowa, to byłoby może bardziej czytelnie…Paweł D. pisze:Paradoksalnie więcej dowiesz się z tradycyjnej dechy niż się trasa przewinie...
ŁK
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Zdaje się że we Wrocławiu i/lub w GOPie wszystkie kursy wyjazdowe mają swoje rozkłady na przystankach.ashir pisze: ↑03 mar 2022, 17:57Ale dlaczego nie chcesz powiesić rozkładów poza podstawową trasą? Pasażer nie ma prawa wiedzieć o takim kursie i jego trasie, a na trasie podstawowej musi mieć informację o trasie zjazdowej po opuszczeniu trasy podstawowej? Ja niczego nie bronię, stwierdzam tylko, że co innego powinno być priorytetem w kwestii udoskonalania informacji pasażerskiej.
Bo TW przespało ostatnie 20 lat, nawet jeśli chodzi o jakiekolwiek wyświetlacze w stopiątkach.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Organizator dostał to, za co zapłacił. Nie zażyczył sobie (i nie zapłacił za) full elektro, to nie ma. Nie zażyczył sobie (i nie zapłacił) za full LF, to nie ma. Itd.
Przecież to są konkretne pieniądze, które wchodzą w koszt usługi przewozowej.
Przecież to są konkretne pieniądze, które wchodzą w koszt usługi przewozowej.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
michael112
Tak, myślę że to najwyższy czas wpisać do kontraktów ze wszystkimi przewoźnikami przynajmniej perspektywę czasową, od kiedy każdy pojazd ma posiadać komplet elektronicznego systemu informacji pasażerskiej.
Chętnie bym się dowiedział, na jakiej zasadzie są podpisywane takie kontrakty. Jeśli są to te umowy wieloletnie, o których czasami czytałem w prasie czy na Wawkomie, to ZTM przespał okazję i prędko się nie nadarzy, bo z tego co kojarzę, niedawno zawarto nowe takie umowy.
Wydaje mi się że technicznie montaż takich urządzeń w istniejących pojazdach jest możliwy. Najlepszym tego przykładem jest chociażby SU18 #8880.
Co do stopiątek z innych miast się nie wypowiem, bo nie wiem czy takie wyświetlacze nie były montowane przy okazji NG.
Z innych elementów, są dwa pytania do dyskusji...
Co z tramwajami gdzie jest BUSE? Chyba do wymiany? Tak już gdzieś słyszałem. Najbardziej się dziwię czemu w starszych PESACH mimo że jest BUSE to nie ma kartonowych dech tak jak w stopiątkach czy u-bootach.
I druga sprawa... Trzeba zacząć egzekwować w umowach działanie tych wyświetlaczy. Bo jak mają wyglądać tak jak teraz w Jazzach, to ja podziękuję za taki SIL. Jakoś od ajentów potrafią egzekwować że brak działania SILu = brak wyjazdu na trasę i nie ma z tego powodu braków w obsadzie brygad.
Chętnie bym się dowiedział, na jakiej zasadzie są podpisywane takie kontrakty. Jeśli są to te umowy wieloletnie, o których czasami czytałem w prasie czy na Wawkomie, to ZTM przespał okazję i prędko się nie nadarzy, bo z tego co kojarzę, niedawno zawarto nowe takie umowy.
Wydaje mi się że technicznie montaż takich urządzeń w istniejących pojazdach jest możliwy. Najlepszym tego przykładem jest chociażby SU18 #8880.
Co do stopiątek z innych miast się nie wypowiem, bo nie wiem czy takie wyświetlacze nie były montowane przy okazji NG.
Z innych elementów, są dwa pytania do dyskusji...
Co z tramwajami gdzie jest BUSE? Chyba do wymiany? Tak już gdzieś słyszałem. Najbardziej się dziwię czemu w starszych PESACH mimo że jest BUSE to nie ma kartonowych dech tak jak w stopiątkach czy u-bootach.
I druga sprawa... Trzeba zacząć egzekwować w umowach działanie tych wyświetlaczy. Bo jak mają wyglądać tak jak teraz w Jazzach, to ja podziękuję za taki SIL. Jakoś od ajentów potrafią egzekwować że brak działania SILu = brak wyjazdu na trasę i nie ma z tego powodu braków w obsadzie brygad.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Wszystko można do umowy wpisać, trzeba tylko pamiętać, że to kosztuje. Oczywiście, prywaciarz część rzeczy sobie weźmie zysku, inne zaś zedrze z zatrudnianych na lewo kierowców - taki jest biznes. Przewoźnicy samorządowi mają trochę trudniej z omijaniem przepisów, a i właściciel nie bardzo może własną spółkę w szkody wpędzać - więc jak w planie inwestycyjnym się pojawi, powiedzmy, 20 mln zł na wymianę podstawowych tablic w 200 składach, to tablice oczywiście się pojawią. Ale, wyobraź sobie, od samego wpisania tego do umowy bez kwoty na to - no nie bardzo.
A z tym egzekwowaniem od ajentów to fajne bajki, szkoda tylko, że swego czasu Grodzisk postawił sprawę jasne - jeszcze jedna kara i ogłaszają bankructwo, 100 brygad nie wyjeżdża
A z tym egzekwowaniem od ajentów to fajne bajki, szkoda tylko, że swego czasu Grodzisk postawił sprawę jasne - jeszcze jedna kara i ogłaszają bankructwo, 100 brygad nie wyjeżdża
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
I tu i tu temat w lesie. W tym, że ten las to dopiero posadzono.michael112 pisze: ↑03 mar 2022, 19:25Uuu, w tramwajach to droga daleka. Dużo szybciej do tego dojdziemy w autobusach.
BUSE w wersji czeskiej w Brnie wyświetla 'X->Y' co pokazuje, że część trasy jest pokryciem X, część Y. W tym, że to nowoczesne BUSE, nie zabytek sprzed 20 lat.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.