Zmagania z językiem polskim
Moderator: Szeregowy_Równoległy
- fik
- Naczelne Chamidło
#
stacja
1. «miejsce zatrzymywania się pociągów i innych środków transportu»
2. «ośrodek naukowo-badawczy wyspecjalizowany w jakiejś dziedzinie»
3. «w liturgii rzymskokatolickiej: ołtarz, obraz lub posąg, przed którym zatrzymuje się procesja w czasie nabożeństwa drogi krzyżowej»
• stacyjny
stacja
1. «miejsce zatrzymywania się pociągów i innych środków transportu»
2. «ośrodek naukowo-badawczy wyspecjalizowany w jakiejś dziedzinie»
3. «w liturgii rzymskokatolickiej: ołtarz, obraz lub posąg, przed którym zatrzymuje się procesja w czasie nabożeństwa drogi krzyżowej»
• stacyjny
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- MeWa
- Cukiereczek
Jest wiele rozumień słowa stacja i myślę, że w rozumieniu potocznym jest to dopuszczalne, zresztą taryfa KM chyba precyzuje, że stacją jest każdy przystanek osobowy, więc czepianie o to, o ile nie jest to dyskusja o rozjazdach, gdzie właściwa terminologia jest zasadna, nie wiem, czy ma większy sens.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Widocznie nie zaglądałeś do silnikaWielokrotnie tym jeździłem i żadnych tłoków w międzyszczycie nie zauważyłem...
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Mógłby, ale równie dobrze może używać drugiej (też poprawnejlevar pisze:Co nie zmienia faktu, że jeśli ktoś jest świadomy językowo i zna normę wzorcową, to mógłby jej używaćJamnik pisze:Co nie zmienia faktu, że poprawianie mojej wersji jest niepotrzebne..
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Tylko jemu wolno cwaniakowaćFikander pisze:A ja mogę?Proboszcz pisze:Nie cwaniakuj
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"