Informacja pasażerska
Czy ktoś zdradzi mi tajemnicę co oznacza litera M przy krańcu S1 OTWOCK [M]? Zwykle było to przy stacji metra.
Warszawska logika piktogramów jest taka, że wyświetla się jeśli gdzieś na trasie (do pokonania, nie przejechanej) jest węzeł zawierający kolej lub metro. Przypuszczam, że w ustawieniu kolejowym piktogramy o przesiadce na kolej są ignorowane.
Ja się z kolei zastanawiam dlaczego ani metro ani tramwaje nie prezentują piktogramów, mimo że taka logika obowiązywała już chyba w momencie ich zamówienia. Nie było tego w zamówieniu czy olano to przy odbiorze?
Ja się z kolei zastanawiam dlaczego ani metro ani tramwaje nie prezentują piktogramów, mimo że taka logika obowiązywała już chyba w momencie ich zamówienia. Nie było tego w zamówieniu czy olano to przy odbiorze?
No oznacza że przejeżdża w pobliżu stacji metra .
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Gdyby to było przy nazwie przystanku to pełna zgoda. Ale w nazwie krańca? To konsekwentne chyba wszystkie linie tramwajowe powinny mieć to [M] na wyświetlaczu.
Dla przypomnienia to ZTM nie zgodził się, aby wszystkie przystanki przy metrze miały słowo "metro" w nazwie. A informacja na pociągu że jedzie w pobliżu metra to jakaś koncepcja trudna dla mnie do ogarnięcia.
Dla przypomnienia to ZTM nie zgodził się, aby wszystkie przystanki przy metrze miały słowo "metro" w nazwie. A informacja na pociągu że jedzie w pobliżu metra to jakaś koncepcja trudna dla mnie do ogarnięcia.
Podejrzewam że nie ma tego ze względu na mniejszą szerokość wyświetlacza.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"najlepsza w Polsce komunikacja publiczna"
Tym razem informacja pasażerska.
Schematy komunikacji obecne na stacjach metra mają datę aktualności 11.2023
Schematy komunikacji szynowej obecne na stacjach i w pociągach metra mają datę aktualności 10.2023
Tak więc na Wolskiej brak tramwaju (jest tylko autobus Z26), podobnie tramwajem nie dojedzie się ani na Kasprzaka ani na Sielce...
A mówiono że błędna informacja jest gorsza od braku informacji.
Schematy komunikacji szynowej obecne na stacjach i w pociągach metra mają datę aktualności 10.2023
Tak więc na Wolskiej brak tramwaju (jest tylko autobus Z26), podobnie tramwajem nie dojedzie się ani na Kasprzaka ani na Sielce...
Domyślam się, że wymiana tych mapek to nie są małe koszty. Myślę, że dla kilku kresek na Kasprzaka raczej nie opłaca się wymieniać wszystkich mapek i ZTM czeka na wymianę do otwarcia Wilanowa.mkm101 pisze: ↑16 cze 2024, 11:27"najlepsza w Polsce komunikacja publiczna"
- Krzysztof_J
- Kontakt:
Tym bardziej, że akurat metro to powinno być dobrze pod tym względem pilnowane, ze względu na dużą liczbę pasażerów i jednak dość ważną rolę w komunikacji miejskiej (co oczywiście nie znaczy, że gdzie indziej mogą być nieaktualne mapki parę miesięcy po dość dużych zmianach). Jeszcze rozumiem, jakby gdzieś uchowały się jakieś pojedyncze stare schematy przez niedopatrzenie (to się może zdarzyć), ale tutaj to ewidentnie uznano, że pewnie nie ma potrzeby.
W sumie może dobrym pomysłem byłoby też umieszczanie gdzieś w widocznym miejscu informacji w stylu "stan na dzień x, najbardziej aktualny schemat znajduje się na stronie WTP", bo wiadomo, że nikt nie będzie wymieniał tych schematów np. co miesiąc.
Ale cóż, jak widać są "ważniejsze" rzeczy niż dopilnowanie aktualności informacji, np. zmiana wzoru czcionki taborowej, bo oczywiście nie godzi się, by inny wzór był np. jako numer linii na słupku przystankowym, a inny na pojeździe (mimo iż są to zupełnie różne rzeczy, których z reguły nie porównuje się ze sobą). Zwłaszcza, że akurat czcionka tramwajowa miała wieloletnią, jeszcze przedwojenną historię (choć poprzednia autobusowa też poniekąd nawiązywała do historycznych wzorów) i jej zachowanie mogłoby być pięknym połączeniem nowoczesności z tradycją, tak jak to zrobili we Wrocławiu.
Tak się zastanawiam, czy nie powinno to się wyświetlać na jakimś monitorze, który byłby aktualizowany wraz każdą (większą) zmianą?Krzysztof_J pisze: ↑17 cze 2024, 11:28(...)W sumie może dobrym pomysłem byłoby też umieszczanie gdzieś w widocznym miejscu informacji w stylu "stan na dzień x, najbardziej aktualny schemat znajduje się na stronie WTP", bo wiadomo, że nikt nie będzie wymieniał tych schematów np. co miesiąc.(...)
- Krzysztof_J
- Kontakt:
Też przyszło mi to do głowy, tylko pytanie na ile byłoby to sensowne. Na stacjach metra (przynajmniej tych najbardziej uczęszczanych) pewnie mogłoby to być uzasadnione, jednak montaż dodatkowych ekranów w każdym składzie metra to byłyby już pewnie zbyt duże koszty.primoż pisze: ↑17 cze 2024, 23:38Tak się zastanawiam, czy nie powinno to się wyświetlać na jakimś monitorze, który byłby aktualizowany wraz każdą (większą) zmianą?Krzysztof_J pisze: ↑17 cze 2024, 11:28(...)W sumie może dobrym pomysłem byłoby też umieszczanie gdzieś w widocznym miejscu informacji w stylu "stan na dzień x, najbardziej aktualny schemat znajduje się na stronie WTP", bo wiadomo, że nikt nie będzie wymieniał tych schematów np. co miesiąc.(...)
-
Ekranów w metrze jest mnóstwo. W Skodach to nawet od nowości nieużywane.
Jaka byłaby czytelność/użyteczność tego schematu na ekranie z uwzględnieniem wyświetlania przez ~30 sekund?