Komunikacja miejska na Gocławiu i Saskiej Kępie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
bambi

Post autor: bambi » 19 sie 2007, 0:41

Muszę Cię zaskoczyć, także dość często jeździłem linią 416 i bardzo często na przystanku DOLINA SŁUŻEWIECKA w stronę Bródna (5 czy 6 od pętli) był poza tolerancją - zarówno ZTM jak i moją. Nie wnikam czy na Ursynowie kierowcy mają melanżownię na ekspedycji, czy łapał opóźnienie jeszcze na wcześniejszym półkursie, ważne że nie wpływało to na moje dobre samopoczucie.

PS: Kraniec nazywa się "NATOLIN PŁN.", a w zasadzie to jest na Imielinie ;-) .

Rosa

Post autor: Rosa » 19 sie 2007, 17:14

Jarek pisze:
Rosa pisze:bo to by była tragedia dla Goclawia gdyby te wszystkie plany weszly w życie.
a jak byś to rozwiązał lepiej?
Czemu uważasz że ograniczenie o 60 % kursów z Wilgi w stronę Wiatracznej przejdzie bezboleśnie?
Nie przejdzie bo po prostu uczniowe z gimnazjum i liceum których spora część mieszka na Grochowie teraz się do 123 po prostu nie zmieszczą. były już z tym problemy na wiosnę kiedy jeździlo tędy 301 , godzinach zakończenia zajęć ciężko się bylo zmieścić do autobusu (nie wiem jak to wyglądało w porannym szczycie)
Musisz się zgodzic z tym że Gocław dostanie mocno po tyłku bo utraci 416, 143 jako połączenie z Ostrobramską i Plowiecką (301 jako okresówka nie nie da rady 143 zastąpić) a większość przystanków która miała połączenie z Grochowską co 10 min teraz bedzie je miała co 20 min (ulice Meisnera ,Umińskiego, Bora-Komorowskiego)
Dochodzi 515 (czy jak tam się będzie nazywała ta linia bo mam nadzieję że 515 pozostanie na dotychczasowej trasie) ale jest to linia dla Goclawia podobna do 146 ,totalnie na uboczu. Jak ktoś wysiądzie na przystanku Goclaw to będzie mial spory kawałek do przejścia do jakiegoś goclawskiego autobusu ktory go dowiezie na miejsce.
Dla tranzytu zmiany nie są takie złe, natomiast Gocław zdecydowanie traci a ponieważ nie jestem masochistą to będe przeciwko nim protestował.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 20 sie 2007, 0:37

A mnie zastanawia skąd wziąłeś to 60%? W DŚ nic nie traci (pewnie tylko pojemność wozów), w międzyszczycie 30% (z 6 kursów będą 4 ale przynajmniej nie będzie się rozjeżdżać koordynacja), a w szczycie 50% (jedna linia co 12 odpada). A są to wyliczenia tylko dla przystanku Os. Wilga. Pozostałe przystanki wychodzą na tym znacznie lepiej.
Wracając do projektu. Miło mnie zaskoczyło 301. Jednak się dało.
A jeżeli Samorząd koniecznie na Meissnera chce mieć 151, to może na Umińskiego i Abrahama można wpuścić 117, które na Bora-Komorowskiego jest obecnie zbędnym dublem dla 507?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Rosa

Post autor: Rosa » 20 sie 2007, 7:49

O ile pamiętam to 123 miało być 15/20/20 więc w szczycie mamy 4 kursy na godzinę a mieliśmy 10 (123 i 301 co 12 minut), poza szczytem będą 3 a było 6.
Te same straty dotyczą przystanku Meissnera, Dedala, Bora-Komorowskiego i OS Iskra (choć na 2 ostatnich pozostanie jako rezerwa okrężne 301)

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 20 sie 2007, 10:30

Źle pamiętasz.
ZTM w spisie linii do projektu pisze:częstotliwość kursowania linii 123: 12 min. w szczycie, 15 min. poza szczytem, 20 min. w święto
.
10 minut w szczycie na 123 i 301 to też już głęboko przeszłość. Teraz było po 12, które sie wiecznie rozjeżdżało.
Dodatkowo straty nie dotyczą przystanków Umińskiego, Bora-Komorowskiego, Os. Iskra i Gocław, albowiem tam będzie 168. Na przystankach Meissnera i Dedala kręcące się straszliwie 301 nie odgrywa zbyt dużej roli, więc też można je pominąć. Realnie tracą tylko przystanki Abrahama i Os. Wilga, ale żadne 60%.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Rosa

Post autor: Rosa » 20 sie 2007, 14:39

pawcio pisze:Źle pamiętasz.
ZTM w spisie linii do projektu pisze:częstotliwość kursowania linii 123: 12 min. w szczycie, 15 min. poza szczytem, 20 min. w święto
.
10 minut w szczycie na 123 i 301 to też już głęboko przeszłość. Teraz było po 12, które sie wiecznie rozjeżdżało.
Dodatkowo straty nie dotyczą przystanków Umińskiego, Bora-Komorowskiego, Os. Iskra i Gocław, albowiem tam będzie 168. Na przystankach Meissnera i Dedala kręcące się straszliwie 301 nie odgrywa zbyt dużej roli, więc też można je pominąć. Realnie tracą tylko przystanki Abrahama i Os. Wilga, ale żadne 60%.
Na oS Iskra i Bora Komorowskiego będzie 168 ale nie będzie już 123.
A gdzie ja pisałem o 10 min? Co 12 minut czyli 5 kursów na godzinę 123 i 5 kursów 301. Założyłem (widac niesłusznie że 123 i 168 będą skoordynowane ale jesli 123 rzeczywiście będzie mialo 12 a 168 "częstotliwość kursowania linii 168: 15 min. w szczycie, 20 min. poza szczytem i w święto" to żadnej koordynacji oczywiście nie będzie.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 20 sie 2007, 16:41

Odległość pomiędzy Jugosłowiańską, a Bora-Komorowskiego jest śmiesznie mała. Dodatkowo na południe od tej pierwszej nie ma setmetrów do bloków, tylko są w pobliżu.
A brak koordynacji mi nie przeszkadza (i tak jej faktycznie nie ma). Przez różne trasy może nastąpi jakaś segregacja potoków.

Rosa

Post autor: Rosa » 20 sie 2007, 20:43

pawcio pisze:Odległość pomiędzy Jugosłowiańską, a Bora-Komorowskiego jest śmiesznie mała.
Jasne, ale trzeba wybierać czy 123 czy 168 bo nie będziesz stał na 2 przystankach.
Goclaw niewątpliwie na zmianach traci a skoro traci to nie widze żadnego powodu do popierania tych zmian.
Chcą poprawić komunikację to niech uruchomią to 518 po TS z brygad z 401, 416, zrabowanej połowki 515 i może z jednej, dwóch brygad ze 143 a nie rozwalają wszysko co istnieje.

Maro D.
Kontakt:

Post autor: Maro D. » 20 sie 2007, 23:19

Rosa pisze:Chcą poprawić komunikację to niech uruchomią to 518 po TS z brygad z 401, 416, zrabowanej połowki 515 i może z jednej, dwóch brygad ze 143 a nie rozwalają wszysko co istnieje.
Heh...popieram. Już wolałbym aby wydłużono 401 gdzieś na prawą stronę Wisły, przerobili ją na 5xx. Wtedy 515 zostałoby w spokoju, 143 tak samo i nie kombinowano by z jakimś tworem na PKP Jeziorki przez Gocław.

Z tych zmian to i tak jedynie podoba mi się 123 i 151 na Jugosłowiańskiej (walczą tam o autobusy od prawie 20 lat to należy im się).
pawcio pisze:A jeżeli Samorząd koniecznie na Meissnera chce mieć 151, to może na Umińskiego i Abrahama można wpuścić 117, które na Bora-Komorowskiego jest obecnie zbędnym dublem dla 507?
Samorząd chce 117 na Umińskiego i Abrahama, tylko towarzystwo z Dzielnej ubzdurało sobie, że musi ta linia jeździć Bora w celu koordynacji z 507. Co za problem aby była tylko na przystankach GOCŁAW i ABRAHAMA? Z tego wynika, że na Gocławiu potrzebna jest chyba jeszcze jedna linia do Centrum (151 na Iskrze i Jantarze, xxx na Wildze i Orliku, 117 z 507 prosto Bora + wspomaganie E-5)
Gocławska linia mikrobusowa:

211 Gocław, Bora - Komorowskiego, Jugosłowiańska, Fieldorfa, Umińskiego, Rechniewskiego, Nowaka - Jeziorańskiego, Żymirskiego, Motorowa, Poligonowa, Grenadierów, Grochowska, Praga Płd. - Ratusz

Bo fantazja jest od tego O-)

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 21 sie 2007, 0:38

@Rosa: rozumiem poniekąd Twoje rosżalenie, niemniej 111 pójdzie czasowo nieco pod nóż po zasileniu brygadami z 303 o zmniejszenie uśrednionego czasu oczekiwania wkalkulowanego w podróż. Dlaczego Wilga nie domaga się lepszego (czyt. równego) rozkładu dla 509 bez tych wszystkich dziur postojowo-potokowych? A nawet jego lekkiego podkręcenia? Kombinacja 509+ szybkie tramy w Alejach to potencjalnie znakomita oferta.
Maro D. pisze:Gocławiu potrzebna jest chyba jeszcze jedna linia do Centrum
A z której z linii krańcujących na Gocławiu zabrałbyś brygady? ;)

Rosa

Post autor: Rosa » 21 sie 2007, 0:51

emdegger pisze:@Rosa: rozumiem poniekąd Twoje rosżalenie, niemniej 111 pójdzie czasowo nieco pod nóż po zasileniu brygadami z 303 o zmniejszenie uśrednionego czasu oczekiwania wkalkulowanego w podróż. Dlaczego Wilga nie domaga się lepszego (czyt. równego) rozkładu dla 509 bez tych wszystkich dziur postojowo-potokowych? A nawet jego lekkiego podkręcenia? Kombinacja 509+ szybkie tramy w Alejach to potencjalnie znakomita oferta.
Potencjalnie tak ale tylko jako dojazd DO Centrum. Problemem 509 w jeździe na Gocław jest to że staje na r Waszyngtona na innym przystanku niż pozostałe linie gocławskie.
Ale zgadzam się że 509 dużo daje i moje rozżalenie powoduje raczej nie zły dojazd do Centrum a "poprawa" skutkująca znaczącym pogorszeniem polączenia z Grochowską i utrata połączenia z TS.

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 21 sie 2007, 0:57

Rosa pisze:Problemem 509 w jeździe na Gocław jest to że staje na r Waszyngtona na innym przystanku niż pozostałe linie gocławskie.
Hm... ale z powrotem pasażer nie jest tak bardzo zdeterminowany malym zapasem czasowym, toteż jeśli 111 pojawi się co 5-6 minut, rozbicie przystanków nie będzie takie straszne.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 21 sie 2007, 9:30

Maro D. pisze:Samorząd chce 117 na Umińskiego i Abrahama, tylko towarzystwo z Dzielnej ubzdurało sobie, że musi ta linia jeździć Bora w celu koordynacji z 507. Co za problem aby była tylko na przystankach GOCŁAW i ABRAHAMA? Z tego wynika, że na Gocławiu potrzebna jest chyba jeszcze jedna linia do Centrum (151 na Iskrze i Jantarze, xxx na Wildze i Orliku, 117 z 507 prosto Bora + wspomaganie E-5)
Tej teorii nie rozumiem. Na Gocławiu te linie mogą się uzupełniać w ofercie. Póki co się dublują. Do tego dochodzi fakt, ze koordynacja możliwa jest tylko w DŚ (obie linie co 20).
Rosa pisze:Chcą poprawić komunikację to niech uruchomią to 518 po TS z brygad z 401, 416, zrabowanej połowki 515 i może z jednej, dwóch brygad ze 143 a nie rozwalają wszysko co istnieje.
czy słusznie rozumuję, że chcesz mieć na Gocławiu i 515, i 143?

Rosa

Post autor: Rosa » 21 sie 2007, 9:38

pawcio pisze:
czy słusznie rozumuję, że chcesz mieć na Gocławiu i 515, i 143?
Chcę na Gocławiu 143 i na uboczu 518.
518 do obsługi dalekich potoków a 143 jako linia typowo lokalna. Ładnie łączy Rembertów , Wygodę, os Ostrobramska, Goclaw i Stegny i nie widze sensu w jej pozbywaniu się. 518 nie dojedziesz na Stegny bo zapewne nie będzie przesiadki przy T Stegny.
Jeszcze raz powtarzam, poprawa która pogarsza komunikację nie powinna mieć miejsca.

Szamot

Post autor: Szamot » 21 sie 2007, 9:40

Maro D. pisze: Z tych zmian to i tak jedynie podoba mi się 123 i 151 na Jugosłowiańskiej (walczą tam o autobusy od prawie 20 lat to należy im się).
I z tego tytułu wzrosną potoki z przepływającej nieopodal smródki (pasażerskie oczywiście). Bo reszta osiedla raczej jest w strefie dojścia do przystanku Janika.

Maro D. pisze: Samorząd chce 117 na Umińskiego i Abrahama, tylko towarzystwo z Dzielnej ubzdurało sobie, że musi ta linia jeździć Bora w celu koordynacji z 507. Co za problem aby była tylko na przystankach GOCŁAW i ABRAHAMA?
Zobaczysz problem jak się okaże np w sobote wieczór, zimową porą że MZA nie wystawiło autobusu na
ktorąś z linii, a Ty musisz biegac po całym osiedlu (uprzednio rzuciwszy kostką, bądź kładąc tarota) poszukując przystanku na którym ma szansę najwcześniej przyjechac coś do Centrum.

Maro D. pisze: Z tego wynika, że na Gocławiu potrzebna jest chyba jeszcze jedna linia do Centrum (151 na Iskrze i Jantarze, xxx na Wildze i Orliku, 117 z 507 prosto Bora + wspomaganie E-5)
A nie lepiej zrobić mniej linii jeżdżących z większą częstotliowością? Bo na cudowny przypływ kierowcow i autobusów raczej bym nie liczył...

Ps. W kwestii formalnej: Zwracam uwagę na swój opis w stopce

ODPOWIEDZ