Zgadza się. Już poprawiłememdegger pisze:Za to ja rekomenduję jakiś skromny, bo świecki, kursik interpunkcji. Samogłoski "a" w sformułowaniu "pomiędzy A/B" nigdy nie poprzedza się przecinkiem.
Zmagania z językiem polskim
Moderator: Szeregowy_Równoległy
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Czego w tym zdaniu brakuje?MeWa pisze:(...)z opinią osób, które większą perspektywę komparatystyczną w tym zakresie z tytułu większego doświadczenia, wyrażającą (...)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Offtop poszedł się wygrzać na seszelskim słoneczku 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Od lat to dla mnie zagwozdka - jak się odmienia "Amerykanin" ?
M. Amerykanin/Amerykanie
D. Amerykanina/Amerykanów
C. Amerykaninowi/Amerykanom
B. Amerykanina/Amerykanów
N. Amerykaninem/Amerykanami
Msc. Amerykaninie/Amerykanach
W. Amerykaninie/Amerykanie
Liczba mnoga w celowniku jest dobrze? "Amerykaninom" czy "Amerykanom"? Obstawiałbym za drugą wersją, aczkolwiek mam wątpliwości... Z polskiego jestem bardzo dobry, zresztą, to mój ulubiony przedmiot, wszystko pojmuję na lekcji, nie uczę się w domu i dostaję dobre oceny, ale "Amerykanin" zawsze sprawiał mi trudności...
M. Amerykanin/Amerykanie
D. Amerykanina/Amerykanów
C. Amerykaninowi/Amerykanom
B. Amerykanina/Amerykanów
N. Amerykaninem/Amerykanami
Msc. Amerykaninie/Amerykanach
W. Amerykaninie/Amerykanie
Liczba mnoga w celowniku jest dobrze? "Amerykaninom" czy "Amerykanom"? Obstawiałbym za drugą wersją, aczkolwiek mam wątpliwości... Z polskiego jestem bardzo dobry, zresztą, to mój ulubiony przedmiot, wszystko pojmuję na lekcji, nie uczę się w domu i dostaję dobre oceny, ale "Amerykanin" zawsze sprawiał mi trudności...
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17
10 11 12
13 14
15 17
- Solaris U10