Bezpieczeństwo na linii do Tłuszcza

Moderator: JacekM

abubu

Post autor: abubu » 28 paź 2010, 23:10

ness pisze:Fakt faktem ze pare tych 'najciekawszych' polaczen KM skasowaly.
Najciekawsze pozostały. To 7711 i 7921.
ness pisze:Ciekawa sprawa ze problemy sa na tych liniach ktore ogarniaja jakies wiejskie obszary (jak tluszcz-malkinia) jedno miasto po drodze reszta to jakies topory czy inne sadowne.
Bzdury wypisujesz. Największe chamstwo to Ząbki, Zielonka, Kobyłka i Wołomin. Dalej jest już spokojnie. Czasem coś się dzieje w Urlach.
To o czym wypisuje ŻW to nic poważnego. W Ząbkach układają betonowe kosze na tory, między Kobyłką i Zielonką stale coś wieszają na sieci, w Wołominie wózki z Kauflanda, podkłady. Połamane rogatki przejazdowe, ot tak dla zabawy są bardzo często na Zaciszu.

ness

Post autor: ness » 28 paź 2010, 23:53

Zupelnie nie moje rejony wiec tylko tyle co powtarzam ploty.
Z tym ze jesli to zabki-wolomin to troche dziwne bo busy 145-199-N62 afaik nie doswiadczaja tam jakiejs ponadnormatywnej demolki.
Uwzieli sie na pociagi?

przewoz

Post autor: przewoz » 29 paź 2010, 9:51

Pociąg długi: nikt nie zobaczy, nikt nic nie powie. Bezkarność.
PRzecież kiedyś nawet było słychać o grupach, które wchodziły na jednostkę i w zasadzie "zbierały" komórki czy porfele... To oczywiście już legendy (nie wiem czy wierzyć już sam). Ale jestem w stanie sobie to wyobrazić wiedząc, jak kiedyś bywało na mojej linii poza szczytem.

Awatar użytkownika
marcin89

Post autor: marcin89 » 29 paź 2010, 10:35

przewoz pisze:Pociąg długi: nikt nie zobaczy, nikt nic nie powie. Bezkarność.
PRzecież kiedyś nawet było słychać o grupach, które wchodziły na jednostkę i w zasadzie "zbierały" komórki czy porfele... To oczywiście już legendy (nie wiem czy wierzyć już sam). Ale jestem w stanie sobie to wyobrazić wiedząc, jak kiedyś bywało na mojej linii poza szczytem.
Daleko szukać... Jakieś dwa lata temu byłem świadkiem (chciałem kupić bilet u konduktora) pobicia maszynisty SKM przez dwóch dresików. Było to około 10 rano i działo się to między Ursusem a Piastowem. Konduktor blokował drzwi do kabiny, ale się przecisnęli. Wszystko widziało 3 kanarów którzy akurat wchodzili na mostek. Specjalnie otworzyłem drzwi od przedziału, ale nie weszli... Zero reakcji, a w Piastowie wysiedli sobie i pewnie nie zostało to zgłoszone.

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 29 paź 2010, 12:39

Jakby sokiści nie zajmowali się wlepianiem mandatów za byle co na stacji Siedlce lub absolutnie nic nie robieniem, lecz chodzili po pociągach różnych relacji, to by nie było takich problemów.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 29 paź 2010, 16:27

zofey pisze:Jakby sokiści nie zajmowali się wlepianiem mandatów za byle co na stacji Siedlce lub absolutnie nic nie robieniem, lecz chodzili po pociągach różnych relacji, to by nie było takich problemów.
A Ty jak zwykle klepiesz aby klepać. Jakbyś nie zauważył to rozmowa dotyczy linii małkińskiej nie siedleckiej, na której jest o niebo spokojniej. Na linii małkińskiej non-stop coś się dzieje. I tak jak pisał abubu - najgorzej jest do Wołomina. Nie wiele lepiej na odcinku Wołomin-Tłuszcz.
Najwięcej zgłoszeń o demolowaniu składów jest właśnie z odcinka Zielonka - Wołomin i Wołomin -Tłuszcz. Z okazji dyskotek w Mokrej Wsi jeszcze tam potrafi być wesoło.
I wbrew pozorom SOK-iści tam nie zajmują się tylko pisaniem mandatów za palenie. Komenda w Tłuszczu należy do tych z którymi współpraca należy do przyjemności. Nigdy z nimi nie było problemów- wiele razy udało im się zatrzymać sprawców dewastacji. To że w ZW, GW i innych gazetach o tym nie pisali to nie znaczy że nie było takich wydarzeń.
Więc daruj sobie to jęczenie jacy to SOK-iści są niedobrzy bo nic nie robią.
Jak zwykle g... wiesz a się mądrzysz. Jakbyś się zorientował jak naprawdę wygląda sytuacja to może udałoby się Ci napisać coś w miarę mądrego.
ness pisze:...Z tym ze jesli to zabki-wolomin to troche dziwne bo busy 145-199-N62 afaik nie doswiadczaja tam jakiejs ponadnormatywnej demolki.
Uwzieli sie na pociagi?
To proste- jak kierowca autobusu zobaczy demolkę pojazdu zawsze może podjechać pod komisariat- pociag nie ma takiej możliwości.
przewoz pisze:Przecież kiedyś nawet było słychać o grupach, które wchodziły na jednostkę i w zasadzie "zbierały" komórki czy porfele... To oczywiście już legendy (nie wiem czy wierzyć już sam).
Prawda - w I połowie lat 90 to była prawie codzienność. Dopiero wejście Renomy uspokoiło trochę te linię. Wtedy Renoma oprócz sprawdzania biletów miała za zadanie pilnowanie porządku i ładu na pociągach.
Zresztą takie akcje ze zbieraniem portfeli i kosztowności to nie tylko na linii wołomińskiej.
marcin89 pisze:Daleko szukać... Jakieś dwa lata temu byłem świadkiem (chciałem kupić bilet u konduktora) pobicia maszynisty SKM przez dwóch dresików.
Co nieco obiło mi się o uszy o tej sprawie- maszynista tez podobno tam nie był bez winy. Jakby siedział cicho to by nie oberwał.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

zzz

Post autor: zzz » 29 paź 2010, 18:37

rufio198 pisze:maszynista tez podobno tam nie był bez winy. Jakby siedział cicho to by nie oberwał.
](*,)

Awatar użytkownika
marcin89

Post autor: marcin89 » 29 paź 2010, 18:54

zzz pisze:
rufio198 pisze:maszynista tez podobno tam nie był bez winy. Jakby siedział cicho to by nie oberwał.
](*,)
Zgadza się... Wyraził swoje zdanie zbyt głośno i chłopaki to usłyszeli z tego co pamiętam. Gdyby miał zamknięta kabinę nie doszło by do tego. A sytuacja była bardzo nieciekawa. Pociąg jechał dobre ponad 80 km/h a maszynista dostawał nawet kopy do samej stacji w Piastowie...

Dobrze troszkę odbiegliśmy od linii do Tłuszcza, ale bezpieczeństwa coś się tam tyczy ;)

Awatar użytkownika
kulikowski

Post autor: kulikowski » 29 paź 2010, 21:35

a minister Grabarczyk na polecenie Donka likwiduje SOK ...
7 9 15 128 136 154 172 175 188 208 504 S-2 S-3 RL R8 N32 N38 N88

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 paź 2010, 21:44

Jak to kiedyś tłumaczył komendant SOK - SOK jest do ochrony kolejarzy i ich sprzętu, a nie - pasażerów.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 30 paź 2010, 5:39

Może wspomniałem o innej linii, ale praktyka taka nie powinna mieć miejsca nigdzie. Albo na małkińskiej też się obijają, albo (jeśli ciężko harują) trzeba ich tam przerzucić z innych linii.

Awatar użytkownika
kulikowski

Post autor: kulikowski » 31 paź 2010, 2:19

AFAIK SOK liczył ca 5 tys. funkcjonariuszy, a Policja Kolejowa (w porywach) będzie miała ok. 1 tys.
7 9 15 128 136 154 172 175 188 208 504 S-2 S-3 RL R8 N32 N38 N88

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 08 lis 2010, 23:27

Obrazek

Napad w pociągu w Wołominie

Funkcjonariusze Straży Ochrony Kolei zatrzymali na dworcu w Wołominie pięciu sprawców brutalnego napadu na pasażerów.

Bandyci zaatakowali pasażerów pociągu relacji Małkinia-Warszawa Wileńska, w sobotę przed godz. 23.

W Wołominie brutalnie pobili oni i okradli dwóch pasażerów. Sprawcy, jak i poszkodowani, zostali przekazani policjantom z Komendy Powiatowej Policji w Wołominie.

Napastnicy nie posiadali dokumentów stwierdzających tożsamość. Z powodu akcji SOK-istów wyjazd pociągu został opóźniony o 10 minut.
http://www.zw.com.pl/artykul/12,531488_ ... minie.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Zari

Post autor: Zari » 31 gru 2010, 13:54

Tygodnik Siedlecki pisze:Łochowscy policjanci poszukują czterech mężczyzn, którzy w pociągu relacji Warszawa – Małkinia, pomiędzy Łochowem a Ostrówkiem Węgrowskim, dokonali rozboju.

- Do zdarzenia doszło w czwartek, 30 grudnia ok. godziny 22.30. Czterech mężczyzn w wieku około 25–35 lat weszło do przedziału kolejowego, po czym, wielokrotnie grożąc pasażerom pobiciem, zażądało wydania pieniędzy i wartościowych przedmiotów - relacjonuje mł. asp. Tomasz Pietruczanis, rzecznik Komendy Powiatowej PSP w Węgrowie. - W wyniku tego rozboju pokrzywdzeni zostali dwaj mieszkańcy Małkini, podróżujący w tym przedziale. Sprawcy zabrali im: telefony komórkowe Blackberry i LG Vievty, laptop marki Acer Aspire oraz pieniądze o łącznej wartości 6000 zł.
(..)
http://www.tygodnik.siedlecki.pl/t11778 ... pocigu.htm

Co prawda trochę za Tłuszczem ale chyba najbardziej pasuje do tego tematu.

Awatar użytkownika
laczor
Kontakt:

Post autor: laczor » 13 sty 2011, 20:20

13.01.2011 w pociągu 70134 rel. Wyszków-Warszawa Wileńska wypchnięto cztery szyby z drzwi automatycznych na ostatnim pomoście. Poszkodowana jednostka to 1621. Dewastacji dokonano na odcinku Wyszków-Tłuszcz.
www.linia29.cal.pl Linia 29 Tłuszcz-Ostrołęka

Zablokowany