jasiu pisze:Natomiast nie ma linii która zapewniałaby komunikację w relacji BUW-Torwar (do 166 jest spory kawałek) - możnaby więc przerzucić 185 z tunelu Wisłostrady na Dobrą-Solec-Ludną. Wprawdzie "tracimy" zp Pomnik Syreny i Most Poniatowskiego które teoretycznie są przesiadkowe, ale za to jest przesiadka na Dobrej w 150/506. Zaznaczam, że nie korzystam z 185 więc nie wiem jakie jest napełnienie na tym odcinku, ani jak wykorzystywane są przystanki PS i MP
Most Poniatowskiego to jeden z najlepiej wykorzystywanych przystanków na całej trasie 185, duże wymiany. Wykorzystanie Pomnika Syreny to średnio 1-2 osoby.
Realizacja propozycji zaprzeczyłaby idei linii 185 - której główny sens polega na szybkim połykaniu kilometrów. Zahaczając o Powiśle (i permanentny korek do Nowego Zjazdu) linia straciłaby na atrakcyjności. Z wielu punktów dojazd na północ/południe miasta stanie się szybszy drogą przez Centrum, a przecież o odciążenie Śródmieścia z tranzytu nam chodzi... Często zdarza mi się jeździć na Żoliborz/Bielany - jadąc tam zawsze używam 185, w przypadku zaliczania Powiśla wybrałbym 131+metro, podobnie jak większość pasażerów...
Kolejna sprawa - potok BUW - Torwar. Co to niby jest? Ja rozumiem, że Praga też potrzebuje dojechać do BUW, ale nie kosztem pogrzebania dobrej, szybkiej linii. Z Torwaru do Topieli jest (jeszcze) 155, a dalej to już bez problemu z buta lub czymkolwiek ten jeden-dwa przystanki...
Zresztą - budowa metra totalnie przewróci do góry nogami układ linii w tamtym miejscu, może uda się bez strat dla 185...
Poza wszystkim - z BUWu do tunelu Wisłostrady jest kilkaset metrów....