Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

SKM S9 - rozkład, trasa i obsługa linii

Moderator: JacekM

kebe

Post autor: kebe » 10 mar 2010, 7:48

Przecież trzeba przygotować fetę...Jakiś sukces trzeba ogłosić. PR zajmuje trochę czasu. Zresztą po co ogłaszać 3 dni wcześniej jak można tego dnia kiedy wystartuje. :-"

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 10 mar 2010, 16:53

Glonojad pisze:EDIT: Opierając się na rozkładzie PKP PL, z Legionowa na Gdański mamy:
Zestawienie na stronie KM
S-9 bardzo ładnie uzupełnia gigantyczne dziury w rozkładzie KM.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 mar 2010, 17:29

Coś się z hafasem ten rozkład nie pokrywa.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 10 mar 2010, 17:34

Ustawiłem sobie w Hafasie 15.03 i się zgadza. Inna sprawa, że jedyną różnicą w oznaczeniu pociągów "zwykłych" i S-9 jest brak dopisku o przewozie rowerów... 8-(

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 mar 2010, 17:43

No to pewnie uzupełniono. I tak jest żałosny.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 10 mar 2010, 18:29

kulikowski pisze:dlaczego rozkład jest na stronie KM a nie ZTM ?
Bo na stronie ZTMu "niedasię" zamieścić rozkładów kolejowych, metra i linii objętych "Wspólnym Biletem"... :P
Glonojad pisze:Już można zwijać siedemsetki i jechać SKMką na wybory!
Ja się obawiam, że i tak potną jakieś strefowe...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Patryk2222

Post autor: Patryk2222 » 10 mar 2010, 20:30

www.wieliszew.pl pisze: S-9 do Wieliszewa później
(Zam: 10.03.2010 r., godz. 14.50)
Oficjalne stanowisko ZTM: "Linia kolejowa S-9 od 15 marca połączy Warszawę Gdańską z Legionowem. W pierwszym etapie jej funkcjonowania pociągi nie będą docierały jednak do Wieliszewa."
Wynika to z harmonogramu prac przy modernizacji Dworca Gdańskiego. Nakładają się na to inne remonty prowadzone na różnych odcinkach linii Warszawa – Legionowo – Nasielsk. Z tego powodu operator infrastruktury kolejowej, czyli spółka Polskie Linie Kolejowe, nie jest w stanie zapewnić przewoźnikom przepustowości dla wszystkich przewidzianych do ruchu pociągów.

W zaproponowanym układzie przewidziano możliwość przepuszczenia jedynie 3 pociągów z Warszawy do Wieliszewa. W dodatku, byłyby to pociągi kursujące tylko po południu. Nie byłoby możliwości uruchomienia połączeń porannych. Takie rozwiązanie nie zadowoliłoby mieszkańców Wieliszewa. Nie ułatwiłoby im porannych dojazdów do stolicy. W związku z tym linia S-9 dotrze do Wieliszewa później. Na odcinku między Legionowem – Piaskami a Wieliszewem pociągi linii S-9 powinny pojawić się w ciągu kilku miesięcy.

Zarząd Transportu Miejskiego, wspólnie z władzami powiatu oraz gminy Wieliszew, prowadzi rozmowy w sprawie uruchomienia specjalnej komunikacji dowożącej pasażerów z Wieliszewa do stacji kolejowej w Piaskach.
A czemu nie można wydłużyć części kursów z Piasków do Wieliszewa?
A415>>3911>>3916>>3905>>4796>>4938 :?: >>5457>>1804

D2156HM6UT POWER >> http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=xyaT6AMVrU0
Ehhh wspomnienia ostatnią jazdą 5202 https://www.youtube.com/watch?v=xdPpMuFIcAg

kebe

Post autor: kebe » 10 mar 2010, 21:34

Patryk2222 pisze:
www.wieliszew.pl pisze: Zarząd Transportu Miejskiego, wspólnie z władzami powiatu oraz gminy Wieliszew, prowadzi rozmowy w sprawie uruchomienia specjalnej komunikacji dowożącej pasażerów z Wieliszewa do stacji kolejowej w Piaskach.
A czemu nie można wydłużyć części kursów z Piasków do Wieliszewa?
Gdyby nie to ostatnie zdanie powiedziałbym, że chodzi o pieniądze... A może jednak chodzi?

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 10 mar 2010, 21:51

Sądząc po rozkładzie nie starczyłoby czasu na jazdę do Wieliszewa i obrót. Godziny kursów są pewnie sztywne, ze względu na remont.

kebe

Post autor: kebe » 11 mar 2010, 9:18

Gazeta Stołeczna napisała
W końcu startują miejskie pociągi do Legionowa

Wreszcie rusza linia kolei miejskiej z Legionowa do Warszawy. Od poniedziałku między tymi miastami będzie kursować ponad 20 pociągów na dobę w każdą stronę. Więcej składów zmieści się na torach najwcześniej za pół roku.

To już trzecie podejście do uruchomienia tej linii, która będzie oznaczona jako S-9. Tym razem już nic nie powinno przeszkodzić rozpoczęciu kursowania pociągów. Nowy rozkład obowiązujący od poniedziałku, w którym znalazły się nowe pociągi S-9, umieściły już na swojej stronie internetowej Koleje Mazowieckie. To właśnie ten przewoźnik na zlecenie ZTM-u będzie obsługiwał tę linię. Codziennie z Dworca Gdańskiego do stacji Legionowo będą jeździć 22 pociągi S-9, z których cześć dojedzie kawałek dalej - do przystanku Legionowo-Piaski (odnoga w stronę Nieporętu). Wbrew zapowiedziom na razie nie będzie kursów do Wieliszewa. W stronę Warszawy codziennie wyruszą 23 składy.

Dla mieszkańców Legionowa i okolic oraz tzw. Zielonej Białołęki będzie to spore udogodnienie przy codziennych dojazdach do pracy i szkoły. - To dobra wiadomość. Ulica Modlińska, czyli główny dojazd do Warszawy, jest coraz bardziej zakorkowana m.in. z powodu budowy mostu Północnego i rur do oczyszczalni Czajka. Coraz więcej osób chciałoby się przesiąść do kolei - mówi Michał Piekutowski z Legionowa.

W porannym szczycie między godz. 6 a 9 z Legionowa do Warszawy wyruszy teraz łącznie 11 pociągów - siedem Kolei Mazowieckich i cztery Zarządu Transportu Miejskiego. Po południu między godz. 15 a 18 z Dworca Gdańskiego będzie wyruszać dziewięć pociągów - cztery Kolei Mazowieckich i pięć Zarządu Transportu Miejskiego.

Władze Legionowa i Warszawy chciały, by kursów było znacznie więcej, ale na razie uniemożliwia to przebudowa torów i peronów przy Dworcu Gdańskim, która potrwa do września. Między innymi powstaje tam przejście podziemne do stacji metra.

Jak informuje Donata Nowakowska, rzeczniczka Kolei Mazowieckich, pociągi na razie pozostaną w zielono-białych barwach. Pojawi się na nich jedynie logo ZTM-u i tablica "S-9". Kolory bardziej zbliżone do warszawskich składy zyskają dopiero w czerwcu. W pociągach będą obowiązywać tylko bilety ZTM, ale według Donaty Nowakowskiej na razie nie zostaną tam zamontowane kasowniki. Bilety mają kasować konduktorzy.

Prezydent Legionowa Roman Smogorzewski zapowiada, że już od poniedziałku ruszy darmowa linia autobusowa, która będzie dowozić mieszkańców innych rejonów miasta do stacji PKP. Autobusy najprawdopodobniej pojadą od stacji Legionowo-Przystanek ulicami: Krakowską, Sobieskiego, Piłsudskiego do głównej stacji w Legionowie. W ciągu miesiąca ma tam także powstać z prawdziwego zdarzenia parking dla 50 aut. Na razie kierowcy zostawiają tam samochody na klepisku.

Parkingów brakuje także przy stacjach na terenie Warszawy. Zarząd Transportu Miejskiego chce je zbudować na Żeraniu i w Płudach. Na razie nie podaje żadnych konkretnych terminów.
Co ciekawsze podkreslone...

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 11 mar 2010, 9:27

Wiadomo już jakie konkretnie to będą jednostki? (lata produkcji, zakres modernizacji)

Rosa

Post autor: Rosa » 11 mar 2010, 10:00

Czyli z Legionowo Piaski mam pociąg do Warszawy o 8:20, a jak się spóźnię to nastepny o 14:26. Troszke trzeba poczekać :)
Czy ta linia jest od 8:30 do 14:30 zamknieta że to tak koszmarnie wyglada?

kebe

Post autor: kebe » 11 mar 2010, 10:23

Rosa pisze:Czyli z Legionowo Piaski mam pociąg do Warszawy o 8:20, a jak się spóźnię to nastepny o 14:26. Troszke trzeba poczekać :)
Czy ta linia jest od 8:30 do 14:30 zamknieta że to tak koszmarnie wyglada?
Ta linia jest odnogą do której dojazd już został zmodernizowany. Trzeba zaznaczyć jednak, że tam jest jednotor który jest po prostu stary (nie wiem czy jakościowo tez kiepski). Linia ta jest wykorzystywana głównie przez towarowe składy. Technicznie poza zaklepaniem kursów w PLK i posiadaniem dodatkowego czasu na dojazd i obrót nic nie jest wymagane.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 11 mar 2010, 10:24

Brakujące kursy mają kolejno 20, 25, 24, 13 i 37 minut na obrót w Legionowie. Cty to by wystarczyło na kurs do Piasków z obrotem tamże?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 11 mar 2010, 10:25

A ta różnica szczyt/miedzyszczyt to nie wynika właśnie z autobusu, który poza szczytem wystarczy, a w szczycie potrzebuje pomocy od pociągu?

ODPOWIEDZ