Prawko i lewko

Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 20 lis 2011, 23:40

Jeśli filmiki na egzaminach będą ziały taką pikselozą, to życzę powodzenia ;) Poza tym chyba czas na odpowiedź powinien zacząć liczyć się po odtworzeniu całego filmiku?
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Adam G.

Post autor: Adam G. » 21 lis 2011, 1:25

Jednym z warunków otrzymania prawa jazdy jest przebywanie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez okres co najmniej: 100 dni, 185 dni, 365.
To pytanie mnie zmiażdżyło. Jaki ma sens w momencie, kiedy właśnie zdaję egzamin, do którego zostałem dopuszczony?! 8-(
noidea

fraktal

Post autor: fraktal » 21 lis 2011, 12:23

Paweł_K pisze:Poza tym chyba czas na odpowiedź powinien zacząć liczyć się po odtworzeniu całego filmiku?
Otóż to! Albo filmiki powinny być zdecydowanie krótsze. Jest tam takie pytanie o to, czy znajdujesz się na drodze z pierwszeństwem, że zanim samochód na filmie dojechał do znaku, to czas się skończył i nie można zaznaczyć żadnej odpowiedzi. A ja jeszcze mam pytanie: dlaczego dojeżdżając do skrzyżowania, na którym od dłuższego czasu pali się zielone światło, powinienem być przygotowany do zatrzymania pojazdu? Tak wynika z testu. Przecież dopóki się pali zielone, to mogę jechać bez przeszkód. Dopiero w momencie zmiany świateł muszę rozpocząć hamowanie... Ja bym zaznaczał konsekwentnie: "Nie". ;-)

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 21 lis 2011, 14:39

Pewnie chodzi o to, że światła mogą się w każdej chwili zmienić i powinieneś być na to przygotowany. W końcu pomarańczowe oznacza nakaz zatrzymania się.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

fraktal

Post autor: fraktal » 21 lis 2011, 16:17

Tego się domyślam :smile: Tylko nie mogę się zgodzić z taką interpretacją, bo to żółte światło oznacza przygotowanie się do zatrzymania pojazdu - w końcu, jeśli nie możesz swobodnie zatrzymać pojazdu na zółtym, to możesz przejechać. Gdyby nie było żółtego światła - to ok. I to może być największa wada tych pytań, bo nie wiadomo do końca, jak zinterpretować dane pytanie - tzn. co autor ma na myśli. Gdy były dostępne odpowiedzi, to przynajmniej tego problemu nie było. I faktycznie, może to utrudnić zdawalność.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 lis 2011, 17:37

To przypomnę:
UWAGA! Prezentowane w teście pytania, filmy i zdjęcia nie pochodzą z nowego banku pytań Ministerstwa Infrastruktury, a ich możliwa zbieżność jest przypadkowa.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

fraktal

Post autor: fraktal » 21 lis 2011, 17:43

Tylko, że nie ma gwarancji, że te, które będą pochodziły z nowego banku ( :D ) będą lepsze, zwłaszcza że większość tych pytań, to przeformułowane pytania z obecnych testów.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 lis 2011, 18:33

Na nic w życiu nie ma gwarancji, ale też i nie ma co o tym dyskutować. Odnośmy się raczej do formy egzaminu, niż do pytania, którego w nim na pewno nie będzie... :-s
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 21 lis 2011, 19:22

Akurat dzisiaj zdawałem teorię (18/18), teraz przeleciałem przez te pytania (poza filmami były to obecnie obowiązujące pytania) i... żadnej różnicy mi to nie robi ;)
dlaczego dojeżdżając do skrzyżowania, na którym od dłuższego czasu pali się zielone światło, powinienem być przygotowany do zatrzymania pojazdu?
Ja zawsze gdy mam podejrzenia co do długości zielonego, patrzę na światła dla pieszych - jeszcze nigdy się na nich nie zawiodłem.
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 21 lis 2011, 19:22

Swoją drogą chyba jednak lepiej teoretycznie dyskutować nad teoretycznym pytaniem, niż żeby w praktyce to zależało od egzaminatora. Albo łapówki dla niego. Chociaż wiem, że problemu się nie wyeliminuje, to może jednak ograniczy, jeśli będą centralne wytyczne.

Ja za bardzo o formie filmików za wiele nie powiem, bo mi się w ogóle nie wczytywały.

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 21 lis 2011, 19:27

Niech zmieniają co chcą, ile chcą, jak chcą. Zaliczyć i tyle, a potem w wypasionej furze będą jeździć na późnoczerwonym dla siebie, a zielonym dla pieszych (sytuacji z dzisiaj, z jednego z przejść na Rondzie Wiatraczna). Ludzi pozabijają, ale przejadą. ](*,)

fraktal

Post autor: fraktal » 21 lis 2011, 20:24

KwZ pisze:Ja za bardzo o formie filmików za wiele nie powiem, bo mi się w ogóle nie wczytywały.
No bo trzeba było kliknąć w obrazek (tj. ekran), żeby je odpalić. :razz: I jak się za późno kliknęło, to później się miało mniej czasu na udzielenie odpowiedzi. ;-) A właśnie chodzi o to, żeby film obejrzeć na spokojnie od początku do końca i mieć potem chwilę czasu ze trzy, cztery sekundy - na zaznaczenie odpowiedzi. Ale nie wiem, czy tak będzie, bo działanie pod presją czasu ma odzwierciedlać sytuację na drodze.
Daniel_FCB pisze:Ja zawsze gdy mam podejrzenia co do długości zielonego, patrzę na światła dla pieszych - jeszcze nigdy się na nich nie zawiodłem.
Na skrzyżowaniu koło mojego domu światła dla pieszych migają jednocześnie z włączeniem się żółtego światła dla samochodów z poprzecznego kierunku. Pewnie nie wszędzie tak jest, ale chyba na wielu skrzyżowaniach....Natomiast na światła dla pieszych warto patrzeć, gdy się zamierza ruszać z czerwonego, aby zrobić to szybciej i bardziej płynnie - tak przynajmniej rady instruktora pamiętam. ;-)

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 21 lis 2011, 20:26

Jak się dojeżdża Popularną do Jerozolimskich, to najpierw zapala się żółte dla samochodów, a dopiero po sekundzie zaczyna migać zielone dla pieszych. A jak się na widok żółtego hamuje, to często miejscowi miszczowie trąbią z tyłu, bo przecież on by na tym żółtym przejechał.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 21 lis 2011, 21:34

Daniel_FCB pisze:Ja zawsze gdy mam podejrzenia co do długości zielonego, patrzę na światła dla pieszych - jeszcze nigdy się na nich nie zawiodłem.
W sumie to samo radził mi instruktor. Ale to może być ryzykowne w konkretnych wypadkach. Najlepsze byłyby tak niepopularne u decydentów liczniki sekundowe.

Awatar użytkownika
Nordyk110

Post autor: Nordyk110 » 21 lis 2011, 22:29

KwZ pisze:
W sumie to samo radził mi instruktor. Ale to może być ryzykowne w konkretnych wypadkach. Najlepsze byłyby tak niepopularne u decydentów liczniki sekundowe.

A jeśli nie ma przejścia dla pieszych w kierunku jazdy ?
Przegubowce ,to sól tej ziemi .

ODPOWIEDZ