(!) Budżet miasta 2013 - komunikacja miejska
Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
- Solaris U10
Pozwolę sobie na refleksję natury ogólnej w tym temacie. Po dyskusjach zarówno na forum, jak i w prasie widać jak dobrym zabiegiem taktycznym jest próba likwidowania 175. Odwraca ono skutecznie uwagę od innych propozycji, nawet skracania 521. Potem ZTM pewnie się z tego wycofa, dając prasie okazję do odtrąbienia swojej skuteczności. I wszyscy będą zadowoleni.
Nie wiedziałem gdzie się do tego odnieść, także dodam tutaj.
Niestety, lepiej już było, ale ta korekta/likwidacja tych linii wydaje się być w miarę rozsądna. Może uda się wreszcie co zrobić z 521, bo to zaczyna być już tragikomedia. Wiadomo, że ta zmiana jest konieczna (z punktu widzenia gospodarności), ale bronią jej wszyscy święci. Wiem, że wiele osób na tym straci, ale nie da się zrobić wszystkim dobrze.
Żeby nie było, co do 128 mam mieszane uczucia Nie uważam, żeby puszczenie go do pl. Piłsudskiego było dobrym posunięciem. Ale zakładam, że to też oszczędności (pl. Piłsudskiego jest bliżej pewnie brygadę lub 2 się zaoszczędzi, a 127 będzie dużo rzadsze).
A swoją drogą sporo można by zaoszczędzić na drogach i oszczędzić kłopotów pasażerom KM. I tutaj powtażam jak mantrę PROSTA, 100 mln za same grunty!! Dziękuję.
PS. Veturilo wprowadzono w dobrym momencie, nagle się po cięciach może okazać, że sporo osób, przymuszone, przekona się do tego systemu.
Żeby nie było mnie te cięcia też obejmą (175, 228, 128 chociażby), ale nie narzekam bo widzę jaka jest sytuacja budżetu.mobil one pisze:No proszę,jak to się czasy zmieniają ! Widzę tu teksty,tych którzy pod niebiosa wychwalali ZTM i stali za nim murem,jego zwolenników.Wreszcie łuski z oczek opadły,już klapki widoku rzeczywistego nie przesłaniają ? Gratuluję obudzenia się .
Niestety, lepiej już było, ale ta korekta/likwidacja tych linii wydaje się być w miarę rozsądna. Może uda się wreszcie co zrobić z 521, bo to zaczyna być już tragikomedia. Wiadomo, że ta zmiana jest konieczna (z punktu widzenia gospodarności), ale bronią jej wszyscy święci. Wiem, że wiele osób na tym straci, ale nie da się zrobić wszystkim dobrze.
Żeby nie było, co do 128 mam mieszane uczucia Nie uważam, żeby puszczenie go do pl. Piłsudskiego było dobrym posunięciem. Ale zakładam, że to też oszczędności (pl. Piłsudskiego jest bliżej pewnie brygadę lub 2 się zaoszczędzi, a 127 będzie dużo rzadsze).
A swoją drogą sporo można by zaoszczędzić na drogach i oszczędzić kłopotów pasażerom KM. I tutaj powtażam jak mantrę PROSTA, 100 mln za same grunty!! Dziękuję.
PS. Veturilo wprowadzono w dobrym momencie, nagle się po cięciach może okazać, że sporo osób, przymuszone, przekona się do tego systemu.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
- R-9 Chełmska
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Oczywiście, że tak.bepe pisze:Ursynowską trasą 195 powinno pojechać 185 i wszyscy będą zadowoleni.
[ Dodano: Nie 24 Mar, 2013 22:17 ]
Bez przesady. Tor Stegny i Kostrzewskiego mają na trakt 116, więc zostaje tylko Nowoursynowska, ale tam chyba nie było jakichś większych wymian. Nie widzę takiej potrzeby, aczkolwiek gdyby jednak się uczerniło, nie protestowałbym za bardzo.R-9 Chełmska pisze:"Nowe" 503 powinno być zwykłe, aby skutecznie zastąpić 195...
[ Dodano: Nie 24 Mar, 2013 22:20 ]
O proszę! Dla wszystkich, którzy zarzucają mi pisanie bzdur na temat 175 - mnie też bezpośrednio będzie dotyczyć jego ewentualna likwidacja.kajo pisze:Żeby nie było mnie te cięcia też obejmą (175, 228, 128 chociażby), ale nie narzekam bo widzę jaka jest sytuacja budżetu.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
A skracanie 521 jest propozycją, która powinna w ogóle być poddana dłuższej dyskusji? Przecież to oczywistość. Uczernić nie można, bo za każdym razem, jak 521 zatrzyma się przy Wspólnej Drodze, w Falenicy zapłacze mały kotek, ale skrócić - jak najbardziej.Solaris U10 pisze:Odwraca ono skutecznie uwagę od innych propozycji, nawet skracania 521.
Oczywiście, dalej nie ma nigdzie ani słowa o częstotliwościach po zmianach. Mnie ciekawi, czy 238 będzie porównywalne ze 138, szczególnie w DS, gdy 338 nie jeździ.MichalJ pisze:W ogóle to te cięcia wydają mi się kosmetyczne i mało dokuczliwe. Oczywiście diabeł w szczegółach
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Sądzę, że z podaniem częstotliwości problem jest taki, że nie wiadomo jaka (i czy) będzie dziura po ajentach - na dziś wiadomo o +36 autobusach w MZA (choć nie wiadomo, na ile brygad to się przełoży) oraz 40 brygadach ajencyjnych na używańcach i "ewentualnym trzecim przetargu". To jak tu podać takty?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Twój post zainspirował mnie do zajrzenia na fp ZTM i jestem w lekkim szoku - więcej tam Białołęki, niż Wawra. Znaczy nie jestem w szoku jeśli chodzi o Białołękę, oni są tam stałym elementem krajobrazu, ale ledwo jeden post o 521 z kilkunastoma komentarzami... no no. Ktoś w tym Zarządzie strzelił złoty pomysł z tym 175, problem teraz tylko żeby to utrzymać do końca, bo jak za tydzień ogłoszą "175 zostaje" to ludzie się przyjrzą pomysłom poważniej... i się zacznieSolaris U10 pisze:Odwraca ono skutecznie uwagę od innych propozycji, nawet skracania 521.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
A jak bez taktów ocenić pomysły? Oczywiście, są takie, które można zjechać od razu (102 na Młynów), ale większość wymaga informacji o częstotliwościach, inaczej dyskusja jest praktycznie bezcelowa.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Więcej tego do dyskusji jest. Np. czemu 178 nie ograniczono do odcinka Berestecka - Dw. Zachodni z podwojeniem częstotliwości
- a nie, wróć, znowu takty.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Solaris U10
Dyskusji oczywiście nie, ale tradycją jest, że ta linia ma więcej obrońców niż pasażerów.Szeregowy_Równoległy pisze:A skracanie 521 jest propozycją, która powinna w ogóle być poddana dłuższej dyskusji?
Przykro to może mówić, ale przeciętnego krzykacza częstotliwości nie obchodzą, raczej relacje i Tradycja.Szeregowy_Równoległy pisze:A jak bez taktów ocenić pomysły? Oczywiście, są takie, które można zjechać od razu (102 na Młynów), ale większość wymaga informacji o częstotliwościach, inaczej dyskusja jest praktycznie bezcelowa.
Ursynowską trasą 195 jeździ 179...bepe pisze:Ursynowską trasą 195 powinno pojechać 185 i wszyscy będą zadowoleni.
[ Dodano: Pon 25 Mar, 2013 01:08 ]
A mnie kompletnie nie będzie dotyczyć, więc również jestem obiektywny.emyl pisze:O proszę! Dla wszystkich, którzy zarzucają mi pisanie bzdur na temat 175 - mnie też bezpośrednio będzie dotyczyć jego ewentualna likwidacja.
ja obstawiam, że 175 zostanie jako 128 z numerkiem 175.Solaris U10 pisze:Pozwolę sobie na refleksję natury ogólnej w tym temacie. Po dyskusjach zarówno na forum, jak i w prasie widać jak dobrym zabiegiem taktycznym jest próba likwidowania 175. Odwraca ono skutecznie uwagę od innych propozycji, nawet skracania 521. Potem ZTM pewnie się z tego wycofa, dając prasie okazję do odtrąbienia swojej skuteczności. I wszyscy będą zadowoleni.
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
A 185 jeździ trasą przeznaczonego do zasilenia 503. W tej sytuacji lepiej byłoby je dać jako rekompensatę dla okolic obsługiwanych przez 195, bo umożliwi jednoperonową przesiadkę na 503. Natomiast z 210 nie należy już nic kombinować, należy je usunąć. Dodatkowym atutem zmiany trasy 185 byłoby pozbycie się pętli Ursynów Zach., do której wjazd jest notorycznie zakorkowany i upierdliwie skraca kierowcom już i tak mocno nadszarpnięte postoje. Jakby nie patrzeć, Natolin Płn. jest lepszym punktem na zakrańcowanie linii jadącej przez cały świat i kawałek Ameryki.Ursynowską trasą 195 jeździ 179...