Odczytywanie komunikatów w autobusach i tramwajach

Moderatorzy: Tyrystor, Dantte

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 11 sie 2022, 4:34

Uważam, że łączenie dwóch głosów nie jest dobre i juz kiedyś przez to przechodziliśmy i raczej niewielu osobom się to podobało, zwłaszcza, że Maciej ma czytać tylko te nowe przystanki więc jego głos będzie pojawiał się na tyle rzadko, że to się nie osłucha jak chociażby w przeciwienstwie do angielskiego lektora, który pojawia się stale przy kilku zapowiedziach choćby dlatego, że czyta całą frazę a nie tylko jej część. Inaczej by było jeśli Maciej czytałby wszystkie przystanki.
Inna kwestia - @Bon Jovi piszesz o akcentowaniu i właśnie w tej próbce uważam na przykładzie przystanku Graniczna - szkoła jak bardzo źle to brzmi. Moim zdaniem powinna być tam większa pauza bo obecnie jest to przeczytanie jakby na jednym wdechu.
Obrazek

Walas

Post autor: Walas » 11 sie 2022, 4:42

Już lepiej tak niż tak jak jest teraz że zapowiada "następny przystanek/przystanek" i jest cisza...
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1

michael112

Post autor: michael112 » 11 sie 2022, 8:43

Bywalec pisze:
11 sie 2022, 4:34
Uważam, że łączenie dwóch głosów nie jest dobre i juz kiedyś przez to przechodziliśmy i raczej niewielu osobom się to podobało, zwłaszcza, że Maciej ma czytać tylko te nowe przystanki więc jego głos będzie pojawiał się na tyle rzadko, że to się nie osłucha jak chociażby w przeciwienstwie do angielskiego lektora, który pojawia się stale przy kilku zapowiedziach choćby dlatego, że czyta całą frazę a nie tylko jej część. Inaczej by było jeśli Maciej czytałby wszystkie przystanki.
Inna kwestia - @Bon Jovi piszesz o akcentowaniu i właśnie w tej próbce uważam na przykładzie przystanku Graniczna - szkoła jak bardzo źle to brzmi. Moim zdaniem powinna być tam większa pauza bo obecnie jest to przeczytanie jakby na jednym wdechu.
Ja też jestem przeciw temu rozwiązaniu. Wiem że teraz głupio to pisać, w obliczu śmierci człowieka. Ale przecież pamięć P. Tomasza Knapika można uczcić na wiele innych sposobów, a tutaj mamy jednak do czynienia z dużym, poważnym systemem transportowym.
Dwugłos p. Tomasza i Macieja Knapików można byłoby potrzymać przez okres przejściowy - to jest czas, który nowy lektor musiałby poświęcić na nagranie wszystkich nazw przystanków od samego początku, wiadomo że to trochę potrwa. Jednak nie wiem czy p. Maciej Knapik się na to zgodzi, bo wygląda na to że umówili się na uczczenie w ten sposób pamięci ojca, a on sam dogrywa zapowiedzi za darmo.
Ja byłbym za wybraniem głosu Macieja Gudowskiego, który nagrywa zapowiedzi w drugiej linii metra, w pierwszej w wagonach Inspiro, a z tego co słyszalem, także w SKM. Głos ma spokojny, moim zdaniem świetnie by pasował, a do tego pozostaje wszędzie jeden głos - zostaje tylko Ksawery Jasieński w starszych wagonach I linii.

px33

Post autor: px33 » 11 sie 2022, 9:32

Zastanawiam się czy to nie jest dobry moment żeby poeksperymentować z AI. Obecne sieci radzą sobie naprawdę nieźle, a tu można trenować na gigabajtach materiału w studyjnej jakości bez szumów tła.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 11 sie 2022, 9:51

AI, AI, ale już są możliwości nagrania każdej głoski z osoba i składania z tego docelowych nazw. Coś mi się kołacze, że tak robią koleje austriackie...

Mam nadzieję, że młody Knapik to tylko stan przejściowy do:
- nagrania zapowiedzi od nowa przez nowego lektora,
- stworzenia bazy głosek i tym samym unieśmiertelnienia głosu.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 11 sie 2022, 10:07

Uf, znalazłem.
Chris Lohner - wieloletni głos OeBB i "kobiecy głos narodu", który zostanie z nimi na dłużej:
https://wien.orf.at/v2/news/stories/2745538/index.html

Ostatnio była też głosek kampanii proekologicznej kolei austriackich ;)
https://www.youtube.com/watch?v=MxVzMGAdaIE

Awatar użytkownika
ZielonyJamnik

Post autor: ZielonyJamnik » 12 sie 2022, 5:28

Moim zdaniem tak (niestety) zostanie. Oszczędności, oszczędności, oszczędności... oraz brak jednolitej spójnej koncepcji. Przecież w metrze jeden komunikat potrafi czytać trzech lektorów np. Dworzec Gdański (wiem że różne informacje, ale jednak). Podobają mi się niektóre Wasze pomysły o stworzeniu nowych zapowiedzi. Można by było nagrać nowe i zostawić p. Tomasza np. w ważnych lokalizacjach takich jak np. Dworzec Centralny. Jednak co do AI to nie podoba mi się ta koncepcja, zawsze w mniejszym lub większym stopniu brzmi to sztucznie
Mkną po koleinach zielone jamniki... =D>

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 12 sie 2022, 9:25

Przyszłością powinno być rozwiązanie austriackie - obawiam się, że niestety nikt o tym nie myśli...

fraktal

Post autor: fraktal » 14 sie 2022, 17:45

michael112 pisze:
11 sie 2022, 8:43
Bywalec pisze:
11 sie 2022, 4:34
Ja byłbym za wybraniem głosu Macieja Gudowskiego, który nagrywa zapowiedzi w drugiej linii metra, w pierwszej w wagonach Inspiro, a z tego co słyszalem, także w SKM. Głos ma spokojny, moim zdaniem świetnie by pasował, a do tego pozostaje wszędzie jeden głos - zostaje tylko Ksawery Jasieński w starszych wagonach I linii.
ZTM nie zgodzi się na p. Gudowskiego choćby dlatego, że kiedyś chcieli go wymienić w SKMce na p. Tomasza Knapika, ale były jakieś protesty. Łączenie głosów obu Panów Knapików to jedyne realne rozwiązanie na dziś i nie brzmi wcale tak źle.

michael112

Post autor: michael112 » 14 sie 2022, 20:42

fraktal pisze:
14 sie 2022, 17:45
ZTM nie zgodzi się na p. Gudowskiego choćby dlatego, że kiedyś chcieli go wymienić w SKMce na p. Tomasza Knapika, ale były jakieś protesty.
To znaczy że go nie lubią w ZTM?
fraktal pisze:
Łączenie głosów obu Panów Knapików to jedyne realne rozwiązanie na dziś i nie brzmi wcale tak źle.
Niezależnie od moich preferencji dotyczących p. Gudowskiego, to tak czy owak nowy lektor byłby lepszym rozwiązaniem niż łączenie dwóch głosów.
Mix panów Knapików widziałbym jako okres przejściowy, tzn. do czasu wyboru nowego lektora i do czasu nagrania przez niego komunikatów, bowiem jest oczywiste że to potrwa ze względu na bardzo dużą liczbę przystanków.

Swoją drogą, przy wyborze nowego lektora brałbym też pod uwagę to czy ma podstawową znajomość fonetyki języka angielskiego, albo czy chociaż zgodziłby się na nagranie komunikatów anglojęzycznych nawet przy pomocy kartki ze słowami napisanymi fonetycznie (tak jak Benedykt XVI dostawał słowa po polsku napisane wg fonetyki niemieckiej).

fraktal

Post autor: fraktal » 15 sie 2022, 12:47

michael112 pisze:
14 sie 2022, 20:42
fraktal pisze:
ZTM nie zgodzi się na p. Gudowskiego choćby dlatego, że kiedyś chcieli go wymienić w SKMce na p. Tomasza Knapika, ale były jakieś protesty.
To znaczy że go nie lubią w ZTM?
Trudno powiedzieć. Myślę po prostu,, że wolą głos Knapika. Warto byłoby mimo wszystko umówić się, że w metrze, SKMce i być może pociągach WKD jest Gudowski, poprosić go o dogranie zapowiedzi o bagażu i zastąpić Knapika w metrze zupełnie, a zostawić go w autobusach i tramwajach.

Warto dodać, że Gudowski ma delikatniejszy głos niż Knapik, więc może czasem trzeba zapowiedzi Gudowskiego lepiej podgłośnić.

reserved

Post autor: reserved » 06 wrz 2022, 22:24

MZ pisze:
08 lip 2022, 23:32
:arrow: Czy to jest "standardem", że na wahadłowym odcinku trasy linii 715 przez Łady i Nowy Podolszyn system czyta wszystkie napotkane przystanki (po obu stronach jezdni!) tylko w stronę Podolszyna, z powrotem nie czyta już żadnego (bo przecież wszystkie "zaliczył" już w jednym kierunku)?
Wczoraj i dziś jeździłem 715 i muszę podzielić się tą radosną nowiną, że zapowiedzi zostały poprawione. :) Czyta teraz w obie strony tak jak powinno być.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 06 wrz 2022, 22:26

reserved pisze:
06 wrz 2022, 22:24
Wczoraj i dziś jeździłem 715 i muszę podzielić się tą radosną nowiną, że zapowiedzi zostały poprawione. :) Czyta teraz w obie strony tak jak powinno być.
:arrow: No i bardzo dobrze! Lepiej późno niż wcale :)

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 11 wrz 2023, 15:46

Minął już tydzień a do tej pory nikt nie ogarnął zapowiedzi Goworka.
Zapowiedź jest, ale frazy następny przystanek oraz przystanek nikt nie dodał 😝
Obrazek

Awatar użytkownika
kmwaw
Kontakt:

Post autor: kmwaw » 11 wrz 2023, 17:33

Minął już miesiąc a zapowiedzi przystanków Fajna, Os. Olchowy Park nadal nie ma
https://kmwawa.github.io/kmwaw/
najświeższe zmiany obsługowe, hasło do zapowiedzi gps znajdziesz na discordzie - https://discord.gg/JxEhh3uRxm

ODPOWIEDZ