Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.
Koleją na warszawskie lotnisko
Moderator: JacekM
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
S2. Z lotniska 15:20, Służewiec 15:28. Żwirki i Wigury 15:31. -5 na pierwszych dwóch stacjach?
- marcin3001
Ja się dziś wybrałem, w jedną stronę KM, powrót do centrum S2 (chciałem nawet w ramach egzotyki wrócić 175, ale odjechał mi sprzed nosa z 3 osobami na pokładzie, a skm-ka była szybciej niż następny). Frekwencja w obie strony ok 40-50 osób na samym lotnisku (godzina 11:50), rozkład jazdy utrzymywany co do minutki, informacja pasażerska ok. Wrażenia bardzo pozytywne, szczególnie z wyglądu stacji i pojazdów.
Problem jest zasadniczo jeden - potencjał tej linii nie jest do końca wykorzystany. Jadąc KM na każdej stacji czekaliśmy minutę do rozkładowego odjazdu, a prędkość oscylowała między 40 a 60 km/h. SKM trochę lepiej, ale podobnie. Do ścięcia jest więc 4-5 minut. Inna sprawa, że costacyjne wychodzenie kierownika na peron i podawanie odjazdu jest zbędne, traci się na tym czas a przy tej ilości kamer chyba nie jest to potrzebne. Ale to już problem całego WWK, i chyba nie do rozwiązania dla UTK...
Mam nadzieję, że od przyszłego rozkładu czasy zostaną przycięte i pojawi się równy takt, wtedy będzie naprawdę fajnie
Problem jest zasadniczo jeden - potencjał tej linii nie jest do końca wykorzystany. Jadąc KM na każdej stacji czekaliśmy minutę do rozkładowego odjazdu, a prędkość oscylowała między 40 a 60 km/h. SKM trochę lepiej, ale podobnie. Do ścięcia jest więc 4-5 minut. Inna sprawa, że costacyjne wychodzenie kierownika na peron i podawanie odjazdu jest zbędne, traci się na tym czas a przy tej ilości kamer chyba nie jest to potrzebne. Ale to już problem całego WWK, i chyba nie do rozwiązania dla UTK...
Mam nadzieję, że od przyszłego rozkładu czasy zostaną przycięte i pojawi się równy takt, wtedy będzie naprawdę fajnie
- MeWa
- Cukiereczek
A to nie problem przepisów?Inna sprawa, że costacyjne wychodzenie kierownika na peron i podawanie odjazdu jest zbędne, traci się na tym czas a przy tej ilości kamer chyba nie jest to potrzebne. Ale to już problem całego WWK, i chyba nie do rozwiązania dla UTK
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- marcin3001
No właśnie już nie wiem jak to jest. Na WKD da się jeździć bez tego, a to też pociąg (wg przepisów). Czyli dało się zrobić wyjątek. Więc może udałoby się zrobić wyjątek też dla pojazdów "konwencjonalnych" z kamerami...MeWa pisze:A to nie problem przepisów?Inna sprawa, że costacyjne wychodzenie kierownika na peron i podawanie odjazdu jest zbędne, traci się na tym czas a przy tej ilości kamer chyba nie jest to potrzebne. Ale to już problem całego WWK, i chyba nie do rozwiązania dla UTK
Przepisy ruchu PKP PLK przewidują pociągi pasażerskie bez drużyny konduktorskiej, jeżeli zapewnione jest zamykanie drzwi zdalne oraz sygnalizacja tego statusu przez odpowiednie urządzenia. Oczywiście do tego należy jeszcze dodać przepisy wewnętrzne przewoźnika, gdzie odpowiedni związek zawodowy (kierowników pociągów?marcin3001 pisze:No właśnie już nie wiem jak to jest. Na WKD da się jeździć bez tego, a to też pociąg (wg przepisów). Czyli dało się zrobić wyjątek. Więc może udałoby się zrobić wyjątek też dla pojazdów "konwencjonalnych" z kamerami...MeWa pisze:A to nie problem przepisów?
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
- marcin3001
Wniosek prosty, SKMki też powinny być bez obsady konduktorskiej. W tramwajach zlikwidowano takie stanowisko dawno temu, teraz czas na kolej miejską.Wolfchen pisze:Bez obsady konduktorskiej, co już chester zauważył. W takim wypadku po prostu nie ma kto wychodzićmarcin3001 pisze:Na WKD da się jeździć bez tego, a to też pociąg (wg przepisów).
Jeśli związki zawodowe będą narzekać, można obecnych kierowników przekwalifikować na stewardów, którzy będą zabawiać pasażerów rozmową oraz rozdawać napoje i przekąski...
- marcin3001
I ja dziś przejechałem się na lotnisko.
Wygodnie, ludzi nie za dużo, ale jednak wolno. W taką pogodę ogromnym plusem jest działająca zarówno w KM, jak i SKM, klimatyzacja.
Przejechałem się również na Stadion i Wschodnią. Gdyby kogoś interesowało kilka zdjęć z tych trzech miejsc, to zapraszam.
Uprzedzam, że mistrzem fotografii nie jestem, więc pewnie część zdjęć jest krzywa, inne mogą być pod słońce albo poruszone.
Wygodnie, ludzi nie za dużo, ale jednak wolno. W taką pogodę ogromnym plusem jest działająca zarówno w KM, jak i SKM, klimatyzacja.
Przejechałem się również na Stadion i Wschodnią. Gdyby kogoś interesowało kilka zdjęć z tych trzech miejsc, to zapraszam.
Uprzedzam, że mistrzem fotografii nie jestem, więc pewnie część zdjęć jest krzywa, inne mogą być pod słońce albo poruszone.
No, nareszcie i ja zawitałem na lotnisko
Powiem tak - ładna stacja, podoba mi się ale... no właśnie, zawsze jest jakieś. Na W-wie Służewiec rozkład SKM tylko w stronę lotniska, do miasta - brak. Straszny tłok na tym Służewcu w godzinach szczytu, myślałem, że będą pustki
No, może pustki to za dużo powiedziane.

^^ widzicie go? On rozpędza się do 300 km/h a pendolino 200 km/ na 80 km...
- kulikowski
na przystanku Warszawa Żwirki i Wigury na peronie w kierunku Lotniska 2 z 3 szyb gabloty rozbite, brak rozkładu linii KML (w środkowejgablocie) (zaobserwowane w niedzielę). Zapowiedzi na przystanku Warszawa Żwirki i Wigury mylące - bo z Zachodniej (np. zapowiedź SKM na lotnisko, przyjeżdża wcześniejszy pociąg KM do Góry Kalwarii).
7 9 15 128 136 154 172 175 188 208 504 S-2 S-3 RL R8 N32 N38 N88