Komunikacja w Olsztynie
Moderator: JacekM
Komunikacja w Olsztynie
Tramwaje w Olsztynie ruszają lada dzień, a tutaj cisza.
Na początek dwa zdjęcia z jazd szkoleniowych dla motorowych: jedno ze środy i drugie z wczoraj.
Na początek dwa zdjęcia z jazd szkoleniowych dla motorowych: jedno ze środy i drugie z wczoraj.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
A dokładniej, to 19 grudniaJacekM pisze:Tramwaje w Olsztynie ruszają lada dzień,
Przyznać się. Kto był, kto jechał (niekoniecznie w sobotę), kto wybiera się dopiero w Nowym Roku? 
- vernalisadonis
Ja jadę w Styczniu, jak otworzą inne linie.
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Ja również po Nowym Roku to choćby sprawdzę jak tam z priorytetem, bo na początku podobno było bardzo słabo. 
Ja też już po Nowym Roku. Od dawna szykuję się do wizyty w Olsztynie z powodów tramwajowych, a jeszcze trzeba by zaplanować wypad do Bydgoszczy...
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Ja również wybieram się do Olsztyna po nowym roku, teraz jest ogromny tłok, tragedia z priorytetem, i jeszcze nie wszystkie linie są otwarte.
-
Konied Makevski
Gdyby ktoś miał z zainteresowanych miał ochotę zawitać do grodu nad Łyną jakoś na początlu stycznia to jestem gotów oprowadzić i trochę opowiedzieć o mieście.
Pozdrowienia z Olsztyna!
A ja właśnie wczoraj zaliczyłem pierwszy przejazd. Tramwaj jak na razie cieszy się sporym zainteresowaniem - darmowe przejazdy do końca roku. Nie do konca wszystko już gotowe:brak barierek na niektórych przystankach, SIP rozjeżdża się z rzeczywistością, źle ustawione fazy świateł oraz zmniejszona przepustowość dróg w centrum powoduje niezłe korki. Polecam jednak zaczekać do Nowego Roku kiedy będzie działała odnoga na Uniwersytet - prawie całość jest jednotorem oraz do zobaczenia nie spotykany w Warszawie przystanek jedno wyspowy - drzwi otwierają się w obu kierunkach na lewo - przystanek Galeria Warmińska w kierunku Uniwersytetu.
Czy przed budową tramwaju centrum Olsztyna też było tak sparaliżowane jak jest teraz?
To co widziałem w poniedziałek między 11 a 15 przechodzi ludzkie pojęcie.
Ostatni tydzień przedświąteczny nie jest w jakikolwiek sposób miarodajny. W Warszawie też się nie dawało jeździć.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
-
Konied Makevski
Trzeba przyznać, że ludzie się jeszcze nie przyzwyczaili do nowej Piłsudskiego i uparcie jeżdżą przez centrum mając do dyspozycji ulice obwodowe. Jeśli widziałeś korki na trambuspasie, to możliwe że tramwaj za długo stał na przystanku i zablokował inne pojazdy. Póki co z przystanku Centrum korzysta bodajże 16 linii, w tym kilka co 10-12 minut, więc natężenie pojazdów jest spore. Po 1.01 (mam nadzieję) wszystko się unormuje.BJ pisze:Czy przed budową tramwaju centrum Olsztyna też było tak sparaliżowane jak jest teraz?
Wczoraj była awaria trakcji tramwajowej (usunięcie awarii zajęło ponoć tylko 8 godzin), dzisiaj również (i chyba nadal nie przywrócono kursowania linii na podstawowych trasach), tylko dzisiaj chyba poważniejsza. A w Sylwestra też chyba były jakieś problemy, że 1 dojeżdżała tylko do Centrum, a nie do Wysokiej Bramy. Jak na razie poznanie całej sieci tramwajowej jest ruletką i potrzeba trochę szczęścia, za nim dziś wystąpiła awaria to z powodu awarii taboru 2 brygady pod rząd na 1 nie kursowały tworząc przerwę 45-minutową, gdzie linia normalnie kursuje co 15 minut i niestety nic z tym nie zrobiono, widocznie dublująca 2 na odcinku: Kanta - Skwer Wakara miała wystarczyć, a na odcinku: Skwer Wakara - Wysoka Brama potrzeby miały zaspokoić autobusy. 3 jeździła parę minut opóźniona m.in. przez skręt z Sikorskiego w Tuwima przy Galerii Warmińskiej, bo się światełko do prawoskrętu nie chce zapalać. Całkiem dobrze sobie radzą Tramina pod górkę, czyli na odcinku: Skwer Wakara - Szpital Wojewódzki oraz Sikorskiego-Wilczyńskiego - Płoskiego. A tak to widać, że jeszcze się wszystko dociera, czasem nie chce zadziałać CG, motorniczowie jeszcze bardzo często używają dzwonka, żeby przypomnieć o istnieniu tramwaju. Najgorzej zapełniony odcinek to chyba na 3 na odcinku: Galeria Warmińska - Uniwersytet-Prawocheńskiego (jedyny jednotorowy, nie licząc krótkiego odcinka: Centrum - Wysoka Brama na trasie linii 1, który też jest jednotorowy), ale nie wiem czy to przyczyną czy skutkiem tego jest to, że dociera tam planowo przez większość tygodnia tylko 3 raz na 30 minut (w pierwotnej wersji dam sobie głowę uciąć, że linia miała jeździć częściej). Pomijając jakość zapowiedzi (nie wiem czy to kwestia głośników czy nagrania do tego stopnia, że można dojść do wniosku, że lektor najzwyczajniej w świecie sepleni) to nie wgrane są nazwy niektórych przystanków. Oby jak najszybciej minęły problemy wieku dziecięcego, bo okres świąteczny dobiega końca, a w dni robocze już pasażerowie tacy wyrozumiali mogą nie być. Zwłaszcza, że nie słyszałem dotychczas o uruchomieniu autobusów zastępczych za tramwaje, a jakby taka awaria jak dziś się przytrafiła, czyli że Kanta ani 1 ani 2 nie dojeżdżają to by z pewnością się przydały. Plus taki, że na bieżąco wszystkie informacje o utrudnieniach są na SIPie aktualizowane. 
Wczoraj pękła jedna szyna, dzisiaj dwie. Masakra.
Na linię 3 zabrakło taboru, bo rozkład okazał się (na razie?) nierealizowalny, czasy przejazdu dłuższe i dla zapewnienia częstotliwości jedynki trzeba więcej brygad.
Na linię 3 zabrakło taboru, bo rozkład okazał się (na razie?) nierealizowalny, czasy przejazdu dłuższe i dla zapewnienia częstotliwości jedynki trzeba więcej brygad.
Nawet ten wydłużony rozkładowy czas przejazdu to też za mało. To dzisiaj 2 popsute Tramino (mam wątpliwości czy to jest pełna prawda, bo jedna z tych zawieszonych brygad na pewno w ogóle nie wyruszyła z zajezdni, a chyba jakąś rezerwę to oni mają, zwłaszcza w weekend) i 2 pęknięcia szyny. To dlatego na 1 są dziury w szczycie i zamiast ciągłego taktu co 7,5 minuty, czasem jest przerwa 15 minutowa?