Piechotą i rowerem przez Wisłę
Moderator: Wiliam
Piechotą i rowerem przez Wisłę
Do tej pory, pomysły o kładkach przez Wisłę traktowano z lekkim przymrużeniem oka. W końcu są rzeczy pilniejsze, a nad samą Wisłą brakuje normalnych przepraw zarówno dla samochodów jak i dla transportu publicznego. Tym bardziej zaskakujące wydaje się, że miasto na poważnie chce się zająć kładką, czy też mostem pieszo-rowerowym na wysokości ulicy Karowej: http://www.transport-publiczny.pl/wiado ... 51521.html
Uważacie, że to dobry pomysł? A może taki most powinien powstać gdzieś indziej?
Uważacie, że to dobry pomysł? A może taki most powinien powstać gdzieś indziej?

Jeśli to naprawdę tylko 30 mln zł, to może i warto? Mimo że wydaje mi się, że nawet wśród projektów rowerowych znalazłyby się przydatniejsze.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Owszem, znalazłyby się. Niemniej 30 mln zł. to są w skali miasta grosze, które poświęcić można na ten cel.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
Obawiam się, że nie skończy się na 30 mln zł. Poza tym jeśli już mają być takie fajerwerki, to wolałbym, żeby najpierw dokończono wreszcie rozgrzebane bulwary, a kładka sprawdziłaby się o wiele lepiej na osi Mostowa - Ratuszowa.
Szansa na większy ruch między parkiem fontann, Starym Miastem a zoo i bardziej centralnymi rejonami Pragi. Na Okrzei nie ma niczego, na Karowej zresztą też nie, choć tu już blisko do Centrum Nauki Kopernik.
Też mi się wydaje, że spacer z zoo z widokiem na starówkę byłby atrakcyjniejszy niż do wylotu kolektora ścieków z widokiem na WRZZ... Koło Okrzei zaczyna się zabudowywać Port Praski, ale żeby zaraz tam pieszo chodzić?
I dokąd niby tam chodzić z UW oraz po co? Nikt nie będzie chodzić w celach innych niż spacerowe. Zresztą zaraz obok jest chodnik i ddr na moście Świętokrzyskim. Gdzie te tłumy studentów?
I dokąd niby tam chodzić z UW oraz po co? Nikt nie będzie chodzić w celach innych niż spacerowe. Zresztą zaraz obok jest chodnik i ddr na moście Świętokrzyskim. Gdzie te tłumy studentów?
Na gazecie jest ankieta w sprawie lokalizacji kładki (w której brakuje możliwości głosowania 'nigdzie') - wygrywa Okrzei...
Widokowo może i Starówka jest ciekawsza, ale Karowa - Okrzei może wykreować jakiś ciąg i być bardziej przydatna dla mieszkańców. No bo jak często bywacie na Starym/Nowym Mieście czy Zoo? Jakie tam są punkty docelowe w ruchu codziennym? A tu jednak jest UW, jest bliżej do Wileniaka, Ząbkowskiej. Ogólnie zwłaszcza po praskiej stronie taki most byłby do cywilizacji, a nie w krzaki.
A tak w ogóle to trochę prywaty: mi by się marzył most na przedłużeniu Zwycięzców. Najlepiej jeszcze z tramem
A tak w ogóle to trochę prywaty: mi by się marzył most na przedłużeniu Zwycięzców. Najlepiej jeszcze z tramem

Nie żaden most, tylko metro.
O metrze to gdzie indziej, a ja mówię o moście. Takim dla pieszych i rowerzystów. Teraz to już po ptakach, ale może warto było pomyśleć o tym zamiast o dobudowaniu DDR do Łazienkowskiego, z którą i tak jest problem na węzłach i niewiele wskazuje na to by kiedykolwiek powstał rzeczywiście spójny ciąg z Mostu do Pl.Na Rozdrożu.
Most Poniatowskiego też nie bardzo rokuje z oczywistych powodów na jakieś usprawnienia dla pieszych i rowerzystów.
Most Poniatowskiego też nie bardzo rokuje z oczywistych powodów na jakieś usprawnienia dla pieszych i rowerzystów.

Przenieść kibiców na tą kładkę i nie zamykać Poniatowskiego po meczach.
Nie jeżdżę tamtędy tramwajami