NajĹadniejsza stacja warszawskiego metra - edycja 2006
Moderator: JacekM
- MeWa
- Cukiereczek
Wzorem starego forum, również i tutaj postanowiłem utworzyć ankietę z zapytaniem o najładniejszą stację warszawskiego metra. Uwaga! Pytanie dotyczy najładniejszej, a nie ulubionej stacji. Maksymalnie zaznaczyć można 3 odpowiedzi. Mile widziane uzasadnienia co Wam się podoba lub ewentualnie co Wam się nie podoba w wybranych stajach naszego metra.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Wilanowska - prosta stacja dwunawowa;
Centrum - stacja dwuperonowa, dobrze sie sprawdza w godzinach szczytu i wygląda na stację metra w centrum miasta;
Pl. Wilsona (na 80%) - całkiem ładna stacja, ale czy czasem nie przesadzona (wygląda jak większość stacji śródmiejskich w Pradze, a bynajmniej sprawia podobne wrażenie)? No i ta blacha...
Centrum - stacja dwuperonowa, dobrze sie sprawdza w godzinach szczytu i wygląda na stację metra w centrum miasta;
Pl. Wilsona (na 80%) - całkiem ładna stacja, ale czy czasem nie przesadzona (wygląda jak większość stacji śródmiejskich w Pradze, a bynajmniej sprawia podobne wrażenie)? No i ta blacha...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- MeWa
- Cukiereczek
Czy Plac Wilsona wygląda jak większość stacji śródmiejskich w Pradze, to bym polemizował...
Ja natomiast mam kilku faworytów:
A-17 Dworzec Gdański - dopracowana, podoba mi się to połączenie poziomów na peronie w głowicy płn., ciekawie przewidziano oświetlnie, interesujący świetlik na antresoli przed północnym wejściem, nie podobają mi się jedynie zewnętrzne wejścia do stacji.
A-15 Ratusz - stacja skromna, lecz dobrze wyglądająca. Ciekawy materiał na ścianach. Osiągnięto ciekawy efekt ozdobny poprzez umiejscowienie jarzeniówek w pasie oświetleniowym na peronie.
A-2 Natolin - kolory żółty i niebieski na panelach bocznych, stacja elegancka poprzez dopracowanie paneli górnych i oświetlenia. No i też ursynowski sposób "zadaszania" torów...
Inne stacje, które mi się podobają, a na które mi już głosów nie starczyło:
A-1 Kabaty - jedyna stacja bez reklam na peronie, ciekawie rozwiązano sposób oświetlenia, a stację łukową wyróżniają "rampy" nad torami. Z ciekawostek, to jest stacja z najlepszą akustyką.
A-3 Imielin - ciekawie przewidziany sufit, dobrze oświetlona stacja. Nie podobają mi się natomiast rozwiązania z antresoli.
A-4 Stokłosy - marmur na ścianach i na słupach wygląda uroczo...
A-7 Wilanowska - skromna elegancja
Ładny wzór w posadzce, galerie z błyszczącymi balustradami i szkłem zawieszone nad peronem...
A-8 Wierzbno - naprawdę intrygująco rozwiązane oświetlenie.
Bardzo straciła stacja A-6 Służew i A-9 Racławicka na wyłączeniu części oświetlenia... Przekonuję się też natomiast do szarości stacji A-11 Politechnika - zwłaszcza jak wyczyścili sufit... Choć stacja mogła lepiej wyglądać. Na A-13 Centrum nie podoba mi się kolor kafelek, system oświetlenia zwłaszcza antresoli i galerii oraz peronu (tej części pod galeriami) oraz ciemne kolumny i sufit. A-14 Świętokrzyska - fioletowy nie przypadł mi do gustu, gryzie się z zielonym... Nie podoba mi się oświetlenie krawędzi peronu. Na A-18 Plac Wilsona - stacja intrygująca, choć trudno mi wyrobić jednoznaczne zdanie na jej temat. Wyłamuje się swoim celowym niedopracowaniem z szeregu, jest wiele ciekawych elementów, choć często ze sobą się gryzą.
Natomiast mniej lub bardziej podobają mi się wszystkie stacje naszego metra
[ Dodano: 2006-05-24, 15:13 ]
Ja natomiast mam kilku faworytów:
A-17 Dworzec Gdański - dopracowana, podoba mi się to połączenie poziomów na peronie w głowicy płn., ciekawie przewidziano oświetlnie, interesujący świetlik na antresoli przed północnym wejściem, nie podobają mi się jedynie zewnętrzne wejścia do stacji.
A-15 Ratusz - stacja skromna, lecz dobrze wyglądająca. Ciekawy materiał na ścianach. Osiągnięto ciekawy efekt ozdobny poprzez umiejscowienie jarzeniówek w pasie oświetleniowym na peronie.
A-2 Natolin - kolory żółty i niebieski na panelach bocznych, stacja elegancka poprzez dopracowanie paneli górnych i oświetlenia. No i też ursynowski sposób "zadaszania" torów...
Inne stacje, które mi się podobają, a na które mi już głosów nie starczyło:
A-1 Kabaty - jedyna stacja bez reklam na peronie, ciekawie rozwiązano sposób oświetlenia, a stację łukową wyróżniają "rampy" nad torami. Z ciekawostek, to jest stacja z najlepszą akustyką.
A-3 Imielin - ciekawie przewidziany sufit, dobrze oświetlona stacja. Nie podobają mi się natomiast rozwiązania z antresoli.
A-4 Stokłosy - marmur na ścianach i na słupach wygląda uroczo...
A-7 Wilanowska - skromna elegancja
![;) ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
A-8 Wierzbno - naprawdę intrygująco rozwiązane oświetlenie.
Bardzo straciła stacja A-6 Służew i A-9 Racławicka na wyłączeniu części oświetlenia... Przekonuję się też natomiast do szarości stacji A-11 Politechnika - zwłaszcza jak wyczyścili sufit... Choć stacja mogła lepiej wyglądać. Na A-13 Centrum nie podoba mi się kolor kafelek, system oświetlenia zwłaszcza antresoli i galerii oraz peronu (tej części pod galeriami) oraz ciemne kolumny i sufit. A-14 Świętokrzyska - fioletowy nie przypadł mi do gustu, gryzie się z zielonym... Nie podoba mi się oświetlenie krawędzi peronu. Na A-18 Plac Wilsona - stacja intrygująca, choć trudno mi wyrobić jednoznaczne zdanie na jej temat. Wyłamuje się swoim celowym niedopracowaniem z szeregu, jest wiele ciekawych elementów, choć często ze sobą się gryzą.
Natomiast mniej lub bardziej podobają mi się wszystkie stacje naszego metra
[ Dodano: 2006-05-24, 15:13 ]
stacja jest jednonawowa, za dwunawowe uważa się stacje z jednym rzędem kolumn np. Natolin, Imielin, Dworzec GdańskiBusmann pisze:Wilanowska - prosta stacja dwunawowa;
MeWa pisze:Czy Plac Wilsona wygląda jak większość stacji śródmiejskich w Pradze, to bym polemizował...
![:arrow: :arrow:](./images/smilies/icon_arrow.gif)
PS. Rzeczywiście, Wilanowska jest jednonawowa
![#-o #-o](./images/smilies/eusa_doh.gif)
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- MeWa
- Cukiereczek
wiesz, większość stacji wykończona jest blachą i kamieniem vide Ursynów - blacha w różnych kolorach na ścianach bocznych. Ale i tak nasze stacje są bardzo różne od tych czeskich... U nas przede wszystkim bardzo często eksponowany jest sam beton. W Pradze poza wyjątkami właściwie to nie ma miejsca. Zresztą wzorem radzieckim dominują tam stacje trójnawowe.
Pole Mokotowskie i Politechnika za prostotę i dużą funkcjonalność rozwiązań. Tak jest zresztą na "ursynowskich" stacjach. A wybór ten, bo z nich najczęściej korzystam.
Nie lubię za to Centrum (za małą liczbę bramek i bardzo wolne schody i windy), Wilsona za widok tych rur przez "okienka" pod sufitem i przede wszystkim za fatalne rozwiązanie przesiadkowe.
Pzdr
Nie lubię za to Centrum (za małą liczbę bramek i bardzo wolne schody i windy), Wilsona za widok tych rur przez "okienka" pod sufitem i przede wszystkim za fatalne rozwiązanie przesiadkowe.
Pzdr
- MeWa
- Cukiereczek
eee tak, w tej ankiecie nie oceniamy funkcjonalności przesiadek i rozwiązań technicznych (szybkie windy i schody) - ankieta jest na najładniejsze stacje. Jak będzie na ulubione, to wtedy to będziecie brać pod uwagę
A tak swoją drogą to rozwiązania na stacji Pole Mokotowskie i Politechnika poprzez swoją niepełność są nie do końca funkcjonalne o czym świadczy konieczność czyszczenia sufitów... Zresztą IMO trochę ciemna jest Politechnika.
![:arrow: :arrow:](./images/smilies/icon_arrow.gif)
Za elegancję i "naprawdę intrygująco rozwiązane oświetlenie"
![:mrgreen:](./images/smilies/mg.gif)
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Wilanowska, Centrum, Dw. Gdański ![;-) ;-)](./images/smilies/icon_wink.gif)
![;-) ;-)](./images/smilies/icon_wink.gif)
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel