Pożar kościoła na Ursynowie

Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 13 wrz 2006, 18:41

Onet.pl pisze:Na warszawskim Ursynowie płonie kościół świętego Tomasza Apostoła. Na miejsce przyjechało 10 wozów strażackich. Strażacy gaszą ogień, który zajął czubek dachu kościoła. W świątyni remontowany był dach. Prawdopodobnie ogień zaprószyli robotnicy zgrzewający papę na dachu.
:arrow: Musi to być świeża sprawa, bo przed chwilą w Kurierze jeszcze nic o tym nie mówili.

reserved

Post autor: reserved » 13 wrz 2006, 18:43

http://www.sw.tomasz.prv.pl/ Gdyby ktoś nie wiedział, który to kościół.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 wrz 2006, 21:43

A, to ten nowy.

Dziś też podobno spłonęła drewniana cerkiew w Komańczy... :(
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 13 wrz 2006, 21:44

Bastian pisze:Dziś też podobno spłonęła drewniana cerkiew w Komańczy... :(
:( szkoda...
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 wrz 2006, 21:46

Właśnie w Kurierze o tym kościele...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 14 wrz 2006, 0:44

Bastian pisze:Właśnie w Kurierze o tym kościele...
:arrow: A w gazetach też już pojawiły się nieco większe relacje:
GW pisze:Święty Tomasz w ogniu

Piotr Machajski, ostatnia aktualizacja 2006-09-13 22:50

Dramatyczny pożar na Imielinie. Spalił się dach kościoła. Strażakom udało się jednak uratować resztę budynku.

Dym był tak wielki, że jego kłęby było widać już z Doliny Służewieckiej. Z dachu świątyni buchały płomienie. Dziesiątki mieszkających na Imielinie wiernych chwyciło za telefon, by wezwać pomoc. Narzekali później, że nie mogli się dodzwonić do straży, ale ta była już w drodze. O godz. 17.58, dwie minuty po pierwszym zgłoszeniu, na miejsce dotarł pierwszy wóz gaśniczy.

- Oglądałam telewizję, kiedy zadzwoniła sąsiadka. "Pani Janeczko, pani wyjrzy przez okno" - krzyknęła. Patrzę, a nad naszym kościołem, rany boskie, kłęby dymu. Założyłam pantofle i pobiegłam zobaczyć, co się dzieje - opowiada pani Janina, która mieszka przy ul. Dereniowej. Razem z nią akcji strażaków przyglądało się kilkuset okolicznych mieszkańców.

Dach kościoła św. Tomasza Apostoła był akurat w budowie. Robotnicy kładli papę. I choć straż pożarna oraz policja nie chcą na razie niczego przesądzać, to właśnie na robotników pada podejrzenie, że zaprószyli ogień podczas prac. - To była wyjątkowo trudna akcja. Konstrukcja dachu jest taka, że oba jego skrzydła są bardzo mocno nachylone. To stwarzało zagrożenie dla strażaków - mówi ich rzecznik st. kpt. Witold Łabajczyk. - Pożar udało się nam jednak opanować w ciągu 10 minut.

Na szczęście płomienie nie przedarły się do wnętrza kościoła. Dach opiera się na betonowej konstrukcji, spaliło się więc tylko jego górne, układane właśnie poszycie. - Straty będą pewnie spore, ale byłyby o wiele, wiele większe, gdyby ogień przedostał się do środka - dodaje Łabajczyk.

- Klątwa jakaś czy co? - zastanawia się pani Janina. Kościół św. Tomasza Apostoła jest bowiem w budowie od 11 lat. Pierwszą mszę odprawiono tam w niedzielę przed wigilią 2001 r., ale wciąż było sporo do zrobienia. Jedną z ostatnich prac było właśnie wykończenie dachu.

Obrazek

Awatar użytkownika
span

Post autor: span » 14 wrz 2006, 1:03

MZ pisze:
Bastian pisze:Właśnie w Kurierze o tym kościele...
:arrow: A w gazetach też już pojawiły się nieco większe relacje:
GW pisze:Święty Tomasz w ogniu

Piotr Machajski, ostatnia aktualizacja 2006-09-13 22:50

Dramatyczny pożar na Imielinie. Spalił się dach kościoła. Strażakom udało się jednak uratować resztę budynku.

Dym był tak wielki, że jego kłęby było widać już z Doliny Służewieckiej. Z dachu świątyni buchały płomienie. Dziesiątki mieszkających na Imielinie wiernych chwyciło za telefon, by wezwać pomoc. Narzekali później, że nie mogli się dodzwonić do straży, ale ta była już w drodze. O godz. 17.58, dwie minuty po pierwszym zgłoszeniu, na miejsce dotarł pierwszy wóz gaśniczy.

- Oglądałam telewizję, kiedy zadzwoniła sąsiadka. "Pani Janeczko, pani wyjrzy przez okno" - krzyknęła. Patrzę, a nad naszym kościołem, rany boskie, kłęby dymu. Założyłam pantofle i pobiegłam zobaczyć, co się dzieje - opowiada pani Janina, która mieszka przy ul. Dereniowej. Razem z nią akcji strażaków przyglądało się kilkuset okolicznych mieszkańców.

Dach kościoła św. Tomasza Apostoła był akurat w budowie. Robotnicy kładli papę. I choć straż pożarna oraz policja nie chcą na razie niczego przesądzać, to właśnie na robotników pada podejrzenie, że zaprószyli ogień podczas prac. - To była wyjątkowo trudna akcja. Konstrukcja dachu jest taka, że oba jego skrzydła są bardzo mocno nachylone. To stwarzało zagrożenie dla strażaków - mówi ich rzecznik st. kpt. Witold Łabajczyk. - Pożar udało się nam jednak opanować w ciągu 10 minut.

Na szczęście płomienie nie przedarły się do wnętrza kościoła. Dach opiera się na betonowej konstrukcji, spaliło się więc tylko jego górne, układane właśnie poszycie. - Straty będą pewnie spore, ale byłyby o wiele, wiele większe, gdyby ogień przedostał się do środka - dodaje Łabajczyk.

- Klątwa jakaś czy co? - zastanawia się pani Janina. Kościół św. Tomasza Apostoła jest bowiem w budowie od 11 lat. Pierwszą mszę odprawiono tam w niedzielę przed wigilią 2001 r., ale wciąż było sporo do zrobienia. Jedną z ostatnich prac było właśnie wykończenie dachu.

Obrazek
to moja parafia.......od 3 klasy podstawówki budują ten kosciół :-s i całyczas coś było nie tak

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 14 wrz 2006, 8:46

Widzę, że teraz "moda" na podpalanie dachów :-? Ostatnio św.Katarzyna, teraz tu...
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

TOMEK

Post autor: TOMEK » 14 wrz 2006, 15:12

span pisze: to moja parafia.......od 3 klasy podstawówki budują ten kosciół :-s i całyczas coś było nie tak
Miałem komunię św. w tej parafii, wtedy jeszcze w białej kaplicy, a gdzie chodziłeś do podstawówki:>?

Awatar użytkownika
Mahony2109

Post autor: Mahony2109 » 14 wrz 2006, 16:20

Piotrek pisze:Widzę, że teraz "moda" na podpalanie dachów :-? Ostatnio św.Katarzyna, teraz tu...
Moda raczej na partaczenie przez robotników. To samo było niedawno w Zalesiu Dolnym. Miedziany dach do wymiany. Przyczyna: pożar w trakcie remontu... :-/. Tak samo na Ursynowie i w Gdańsku..

Pzdr.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 14 wrz 2006, 16:25

Bo też i jakimi sposobami buduje się i remontuje kościoły... :roll:

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 14 wrz 2006, 18:28

Bastian pisze:Bo też i jakimi sposobami buduje się i remontuje kościoły... :roll:
Chyba tańszymi niż parę lat temu ;) #-o
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 14 wrz 2006, 19:11

Zawsze to były sposoby gospodarcze, tanie, byle kim, byle czym i na bakier z przepisami.

Awatar użytkownika
span

Post autor: span » 15 wrz 2006, 2:08

TOMEK pisze:
span pisze: to moja parafia.......od 3 klasy podstawówki budują ten kosciół :-s i całyczas coś było nie tak
Miałem komunię św. w tej parafii, wtedy jeszcze w białej kaplicy, a gdzie chodziłeś do podstawówki:>?
do 318

TOMEK

Post autor: TOMEK » 17 wrz 2006, 14:24

Hmm... to ta przy Hawajskiej :-k :?:

ODPOWIEDZ