O HIV i KameruĹczyku
Moderator: Szeregowy_Równoległy
-
Gacek
- Kontakt:
http://www.gazetawyborcza.pl/1,75480,3846291.html
temat wprawdzie już wisi jakiś czas ale może przypatrzmy sie na kontekst
społeczny zjawiska: z całym szacunkiem dla skrzywdzonych dziewcząt uważam,
ze postąpiły głupio kochając sie bez zabezpieczenia. Oczywiście Mol postąpił
skurwysyńsko... ale dlaczego dzeinnikarz ani słowem nie wspomniał żę ONE też
są współwinne zakażeniu samych siebie? Niesteyt częściowo winne jest też państwo- właśnie wychodzi bokiem brak edukacji seksualnej....
A wy co o tym sądzicie?
temat wprawdzie już wisi jakiś czas ale może przypatrzmy sie na kontekst
społeczny zjawiska: z całym szacunkiem dla skrzywdzonych dziewcząt uważam,
ze postąpiły głupio kochając sie bez zabezpieczenia. Oczywiście Mol postąpił
skurwysyńsko... ale dlaczego dzeinnikarz ani słowem nie wspomniał żę ONE też
są współwinne zakażeniu samych siebie? Niesteyt częściowo winne jest też państwo- właśnie wychodzi bokiem brak edukacji seksualnej....
A wy co o tym sądzicie?
Całuję Was w Wasze małe serduszka.
- hafilip84
- Jego Gryząca Albumowość
A Ty się do tego braku właśnie przyczyniasz... Skoro jedyną, moim zdaniem, treścią dla dorosłych tutaj jest Twój wulgaryzm, to dlaczego odcinasz młodszą młodzież (przynajmniej tą uczciwą) od artykułu podpisując topic "[dla dorosłych 18+]"?Gacek pisze:właśnie wychodzi bokiem brak edukacji seksualnej
Ja wiem, że i tak tu zaraz zajrzą wszyscy po kolei, ale imho to nie jest fair...
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
No cóż, porażająca lektura. Jeden wniosek - koleś dobrze wiedział kogo wybrać - wybierał raczej spokojne, nieco zamknięte w sobie, wrażliwe i niedoświadczone seksualnie osoby, licząc że ulegną jego presji. Trzeba być kawałem skurwiela żeby świadomie zarażać wirusem HIV, z rozmysłem i premedytacją wybierając "ofiary". W sumie szkoda mi dziewczyn, ale nie każdy jest w stanie logicznie myśleć w chwilach uniesień, a koleś niezłą szopkę przed nimi odgrywał.
Zawodzi też oczywiście, na całej linii, system edukacji seksualnej. Bo najlepiej obcinać wydatki i udawać że problemu nie ma, że seksualność człowieka nie istnieje do dnia ślubu, no a jak ktoś jest zarażony to widocznie "kara boska" i najlepiej go wykląć ze społeczeństwa bo sobie na to zasłużył. A promować należy "naturalne metody antykoncepcji", te są zdrowe i bezpieczne
Ciekaw jestem co na to decydenci, choć wcale nie zdziwiłbym się, gdyby ta historia nie okazała się żadną nauczką, a z ust miłościwie nam panujących, usłyszymy jedynie "cóż, same są sobie winne"
Zawodzi też oczywiście, na całej linii, system edukacji seksualnej. Bo najlepiej obcinać wydatki i udawać że problemu nie ma, że seksualność człowieka nie istnieje do dnia ślubu, no a jak ktoś jest zarażony to widocznie "kara boska" i najlepiej go wykląć ze społeczeństwa bo sobie na to zasłużył. A promować należy "naturalne metody antykoncepcji", te są zdrowe i bezpieczne
Ciekaw jestem co na to decydenci, choć wcale nie zdziwiłbym się, gdyby ta historia nie okazała się żadną nauczką, a z ust miłościwie nam panujących, usłyszymy jedynie "cóż, same są sobie winne"
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
Problem jest szerszy, niż mogłoby się wydawać. Sku...wiel, powiecie. A ja powiem: dzikus
W Afryce podobno są jakieś szamańskie wierzenia, według których im większej liczbie osób przekażesz swojego HIVa, tym masz większą szansę na wyleczenie
I dalej powiem, jakkolwiek jestem jak najdalszy od rasizmu: widzi taka lala bambusa, wie, że HIV pochodzi z Afryki i że tam jest najliczniejsza populacja nosicieli i "ulega", jak to ktoś nazwał
Dziewuchy miastowe, obracające się w kręgach artystów takie rzeczy robią i tak skrajnie idiotycznie się zachowują
W zapadłej wiosce na wschodniej ścianie mogą ewentualnie nie mieć pełnej świadomości zagrożenia, ale w tym przypadku
Chociaż z drugiej strony, przy obecnym systemie edukacji seksualnej, zgodzę się, jest to niestety prawdopodobne 
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
Współczuję... Oczywiście najłatwiej napisać że "idiotki poleciały na czarnucha i teraz niech się martwią". Spójrz na to z trochę innej perspektywy... owszem, zachowały się lekkomyślnie i przyjdzie im teraz za to zapłacić cenę, nawet najwyższą. Ale gdzieś tkwią przyczyny takiego stanu rzeczy, które należy odszukać i zlikwidować, żeby historie na taką skalę nie powtarzały się w przyszłości. A Twoje stanowisko to typowe "mamtowdupiebomnietoniedotyczy" ...Proboszcz pisze:
"cóż, same są sobie winne"
Ja tak uważam
And if the band you're in starts playing different tunes
-
Gacek
- Kontakt:
racja. więc proszę o zdjecie tego 18+- przecież seks dotyczy również młodszych...hafilip84 pisze:A Ty się do tego braku właśnie przyczyniasz... Skoro jedyną, moim zdaniem, treścią dla dorosłych tutaj jest Twój wulgaryzm, to dlaczego odcinasz młodszą młodzież (przynajmniej tą uczciwą) od artykułu podpisując topic "[dla dorosłych 18+]"?Gacek pisze:właśnie wychodzi bokiem brak edukacji seksualnej
Ja wiem, że i tak tu zaraz zajrzą wszyscy po kolei, ale imho to nie jest fair...
[ Dodano: 2007-01-16, 16:14 ]
największym problemem jest właśnei podejście: mnei to nei dotyczy bo HIV jest przenoszony tylko międyz cpunami, peedałami, prostytutkami itp.Paweł_K pisze:A Twoje stanowisko to typowe "mamtowdupiebomnietoniedotyczy" ...
Miłosne uniesienia miłosnymi uniesieniami, ale jak sie kogoś widzi pierwszy raz w zyciu to jednak powinno się mysleć o zabezpieczeniu.
Chociaż słyszałem też że są ludzie celowo sypiający z zarazonymi HIVem - dla podniesienia adrenaliny (zapomnaiłem angielskiego określenia tej grupy)
[ Dodano: 2007-01-16, 16:17 ]
- Minister nie będzie latał po stolicy z kondomami - oświadczył na to gazecie wiceszef resortu zdrowia Bolesław Piecha (PiS). Jego zdaniem należy promować wstrzemięźliwość seksualną i wierność małżeńską.
gdzie ja żyję....
Całuję Was w Wasze małe serduszka.
Nie wiem czy ktoś tu pamięta, jak w początkach III Rzeczpospolitej na I programie TVP w poniedziałkowe popołudnia leciał program dla młodzieży LUZ. Jak na dosyć ograniczoną telewizje, w której siedziało mnóstwo ludzi myślących "po reżimowemu" był to program rewolucyjny. W tym programie bardzo dużo miejsca poświecono tematyce HIV i AIDS. Duży wpływ miał też na to nieżyjący już Marek Kotański. Jak na tamte czasy, kiedy nikt niemalże nie słyszał o tym zjawisku. Wtedy mówiło się o tym zagrożeniu dużo. Wiadomo, że w Ludowej Ojczyźnie było nie do pomyślenia by mówić o jakiejś tam chorobie narkomanów. Trzeba pamiętać, że wtedy istniał problem ćpunów, ładujących się "kompotem" z tej samej strzykawki. Ten problem zaistniał jako realne zagrożenie. Przypuszczam, że akcje edukacyjne w tematyce HIV i AIDS poskutkowały tym, że mieliśmy jeden z najmniejszych wskaźników zachorowalności na tę chorobę. Jednak zaczęły wymieniać się kadry w TVP, przyszły "pampersy", zmieniła się ideologiai temat stał się znowu trochę bardziej niewygodny. O edukacji zapomniano, w końcu w "katolickim kraju" nie powinno poruszać się takich tematów. Ludzie pozapominali, zmieniło się pokolenie. Problem zaczyna wracać nawet pomimo drobnych akcji, prowadzonych przez różne organizacje. Wydaje mi się, że w pruderyjnym systemie edukacji, gdzie za dużo miejsca poświęca się udawaniu, że rodzina to świętość i nic ponad to, a udaje się, że nie ma innych problemów to właśnie przypadek kameruńczyka uświadamia jak bardzo jesteśmy w tych sprawach zacofani.
Nie ocenię postawy kameruńczyka, zrobi to sąd, niemniej jednak jest to kolejny dowód na to, że mamy w Polsce problem, nie tylko jeśli chodzi o edukacje w sprawach HIV, ale i z edukacją do życia w rodzinie i społeczeństwie z prawdziwego zdarzenia.
Nie ocenię postawy kameruńczyka, zrobi to sąd, niemniej jednak jest to kolejny dowód na to, że mamy w Polsce problem, nie tylko jeśli chodzi o edukacje w sprawach HIV, ale i z edukacją do życia w rodzinie i społeczeństwie z prawdziwego zdarzenia.
15/12/2005-12/7/2019
podobno według wierzeń przespanie się z dziewicą leczy, zresztą to i sposób zycia skutkuje tym, że w krajach płd. Afryki średnia długości życia spada do 30 lat zwłaszcza, że te kraje nie wprowadziły opieki nad chorymi. Istnieje olbrzmymie rozwarstwienie cywilizacyjne, bo w USA i Eurpie AIDS przestaje sie uważać za chorobę śmiertelną, a jedynie nieuleczalną, chroniczną - po prostu bogate państwa stać na kurację, a koncerny farmaceutyczne wolą badac wirusa HIV-1 występującego u rasy białej niż HIV-3 atakującego czarnych.Dennis pisze:W Afryce podobno są jakieś szamańskie wierzenia, według których im większej liczbie osób przekażesz swojego HIVa, tym masz większą szansę na wyleczenie
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
A ja sie czepnę (jak często) Kościoła Katolickiego. Uważam, że w obecnych czasach należy definitywnie zrezygnowac z mentalności "Kary Bożej za rozpustę", czy naturalnych metod zapobieżenia temu, czy tamtemu i zdecydowac sie na kompleksową edukacje seksualną. Przeciez mozna promowac pewną postawe życiową jako wskazywaną dla wyznawców nie blokując jednocześnie dostępu do informacji. Gdy Kościół tę postawę zmieni, zmieni ją równiez państwo (pewnie z Giertychem włacznie). Rozumiem chęć doprowadzenia do "Królestwa" jak największej liczby "Owieczek". Ale nie po trupach! Bo cóż się dzieje? Biednym dziewczynom (chłopakom zreszta też) się wpaja od małego lęk przed seksem, pieprząc o jakichś kwiatkach, motylkach oraz kalendarzykach. Wpajając ideały i Zabraniając uzywania prezerwatyw. A gdy w chwilę "słabości" (cóż jesteśmy ludźmi), złudnych emocji, które nazywać może nawet milością aż po grób zacznie sie wahać, to jest na tyle zestresowana, tym co sie dzieje, że nie umie postawić choćby najprostszego warunku. Wystarczy więc trafić na kanalię i nieszczęście gotowe.
Tak więc pisze jeszcze raz. Nie po trupach! Czy tego chcemy, czy nie, mamy XXI wiek z całym jego arsenałem. Nie wrócimy do XX, ani wcześniej. Klamka zapadła i należą sią mentalne reformy. Oraz świadomość - od dostojników Watykanu po wikarego w najmniejszej wiosce, że tak jak każdy człowiek ma własną niezależną duszę, tak społeczeństwo jest i będzie zróżnicowane. Bo musi!
A stawka jest zbyt wysoka. Zycie setek? tysięcy? milionów? O ilu nosicielach nie piszą tak barwnych artykułów?
Ponadto:
Naprawdę, ateiści nie sa gorsi. Maja prawo do wiedzy. Nawet w państwie wyznaniowym.
Tak więc pisze jeszcze raz. Nie po trupach! Czy tego chcemy, czy nie, mamy XXI wiek z całym jego arsenałem. Nie wrócimy do XX, ani wcześniej. Klamka zapadła i należą sią mentalne reformy. Oraz świadomość - od dostojników Watykanu po wikarego w najmniejszej wiosce, że tak jak każdy człowiek ma własną niezależną duszę, tak społeczeństwo jest i będzie zróżnicowane. Bo musi!
A stawka jest zbyt wysoka. Zycie setek? tysięcy? milionów? O ilu nosicielach nie piszą tak barwnych artykułów?
Ponadto:
Naprawdę, ateiści nie sa gorsi. Maja prawo do wiedzy. Nawet w państwie wyznaniowym.